Social

Hramul Mănăstirii ”Petru Rareș Vodă”. Oficialitățile, la slujba oficiată de IPS Andrei (FOTO)

Mănăstirea ”Petru Rareș Vodă” din Ciceu Corabia, comuna Ciceu Mihăiești, a sărbătorit hramul așezământului monahal, în prezența IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat slujba alături de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul Becleanului, Doru Zinveliu și un sobor de preoți.

1-hram-manastire-petru-rares-ciceu-poieni-16 2-hram-manastire-petru-rares-ciceu-poieni-16 3-hram-manastire-petru-rares-ciceu-poieni-16 4-hram-manastire-petru-rares-ciceu-poieni-16

Ridicată în cinstea domnitorului Petru Rareș, mănăstirea marchează această sărbătoare în ziua de pomenire a Sfinților Mărturisitori Ardeleni, ocrotitorii noii biserici a mănăstirii pentru care s-a pus piatră de temelie anul trecut, de sărbătoarea hramului.

Au fost prezenți la slujbă președintele CJ Radu Moldovan, deputatul Ioan Oltean, consilierii județeni Robert Sighiartău și Doris Moldovan.

”O zi frumoasă de sărbătoare şi rugăciune la Mănăstirea Petru Rareş Vodă din Ciceu Corabia, comuna Ciceu Mihăieşti. Am avut bucuria sufletească să particip cu primarul comunei Ciceu Mihăieşti, domnul Mureşan Valentin, şi alături de câteva sute de credincioşi, la hramul mănăstirii a cărui ocrotitori sunt Sfinţii Transilvăneni, Sfântul Cuv. Mărturisitor Visarion, Sfântul Cuv. Mărturisitor Sofronie, Sf. Mc. Oprea, Sf. Preot Mărturisitor Ioan din Galeş şi Sf. Preot Mărturisitor Moise Măcinic din Sibiel. Slujba oficiată de un sobor de preoţi împreună cu IPSAndrei Andreicuţ a făcut ca razele de soare şi cuvintele de duh rostite de preoţi să încălzească sufletele credincioşilor”, a postat pe Facebook Radu Moldovan.

La slujba arhierească, prilejuită de prăznuirea Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni, ocrotitorii acestui sfânt aşezământ monahal din zona Cetăţii Ciceului, au participat zeci de credincioşi din zonă, dar şi din alte părţi ale ţării, cei mai mulţi fii duhovniceşti ai stareţului Teofan Timiş, care înainte de a ajunge la Mănăstirea Petru Rareş Vodă a fost vieţuitor la Mănăstirea Nicula şi apoi duhovnic la mănăstirea Salva.

5-hram-manastire-petru-rares-ciceu-poieni-16 6-hram-manastire-petru-rares-ciceu-poieni-16 7-hram-manastire-petru-rares-ciceu-poieni-16 8-hram-manastire-petru-rares-ciceu-poieni-16

Anul acesta, în 21 august, au fost sfințite clopotele mănăstirii.

Înființat de doar doi ani, așezământul monahal este construit la poalele stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut domnitorilor moldoveni Ștefan cel Mare și Petru Rareș.

AICI PUTEȚI VEDEA MAI MULTE IMAGINI

9-hram-ciceu-poieni-oct-16 10-hram-ciceu-poieni-oct-16 11-hram-ciceu-poieni-oct-16 12-hram-ciceu-poieni-oct-16

Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe 21 octombrie Sfinții Mărturisitori Ardeleni: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclăuș, canonizați în 1955 și preoții Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, canonizați în 1992.

Continuând tradiția tatălui său, Petru Rareș a fost un important ctitor de mănăstiri și biserici. Ajutat de soția sa, Elena Doamna, a ridicat mai multe biserici și mănăstiri, cele mai importante dintre acestea fiind Mănăstirea Probota (unde se află și mormântul său), Mănăstirea Râșca, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia, Biserica „Sfântul Dumitru din Hârlău” și Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava. De asemenea, a refăcut Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Humor și Mănăstirea Caracalu de la Muntele Athos.

9-hram-manastire-petru-rares-ciceu-poieni-16 10-hram-manastire-petru-rares-ciceu-poieni-16 11-hram-manastire-petru-rares-ciceu-poieni-16 12-hram-manastire-petru-rares-ciceu-poieni-16

7 comentarii

  • Victoras, tu centrezi, tu dai cu capul… Din pacate nu ai nimic prin capul tau sec si supus propagandei papistase… Toate minciunile din lume le-ai insirat aici pentru a manipula in stilul papilor de la Roma (care, intre noi fie vorba, l-a cam aranjat si pe Inochentie Micu, amintit de tine). Oamenii astia si-au aparat credinta cum au stiut ei atunci in fata catolicismului sustinut din plin de autoritatile statului. Au ales sa ramana ortodocsi si n-au putut fi infranti, decat prin moartea martirica de la Kufstein.
    Asa ca lasa gargara papistasa si vezi de treaba ta si a voastra, adica a catolicismului impus romanilor din Ardeal de Leopold I, Maria Tereza, Bukow, Petru Pavel Aron, cei care i-au exterminat pe sfintii nostri marturisitori ai credintei ortodoxe dreptmaritoare (si chiar pe episcopul vostru Inochentie Micu). Nu unirea cu Roma era in pericol atunci, caci era sustinuta din plin de statul austriac, ci pastrarea credintei ortodoxe in Ardeal, romanii ortodocsii ramanand fara episcop cam 60 de ani. Asa ca sfintii nostri n-au amenintat unirea, ci au sustinut credinta ortodoxa nesupusa perfidului papa. De aia ii cinstim ca sfinti marturisitori…
    Romanii n-au fost niciodata catolici si nu o sa fie nici in viitor… Credinta noastra stramoseasca este cea ortodoxa, neschimbata de la Apostoli pana azi, fara inventiile papale si mentalitatea juridico-lumeasca crestina a apusului. Nu mai baga citate de propaganda ieftina de manipulare, pentru ca esti copia perfecta a bolsevicilor de care amintesti adeseori… a catolicilor de stil bolsevic, frustrati si neputinciosi, care apeleaza la orice mijloace de atac impotriva dusmanilor care submineaza „glorioasa biserica unita cu Roma” (am citat din propaganda ta).
    Inca o data iti amintesc: eu stiam ca Biserica Romei are oameni inteligenti cu o cultura serioasa, dar tu esti un simplu propagandist… Pacat!

  • Am înțeles că eşti pasionat de istorie. Repet întrebarea inițială: care era poziția „ritului catolic de Răsărit” în aceste chestiuni importante pentru istoria neamului nostru?
    Dacă acest melanj catolico-ortodox nu exista pe atunci, oare moscheea de care pomeneai (a celor străini de spiritualitatea străbunilor), nu se construieşte deja în Piața Cipariu din Cluj?

  • Mănăstirea, din câte ştiu, poartă numele lui Petru Rareş, nu al lui Iliaş. Dacă mă înşel, scuză-mă, dar nu văd relevanța postării tale din urmă.

  • Pe binecuvântatele„ Ținuturi ardelene” încăpem toți. Și ROMÂNI și unguri și sași și sârbi și țigani (ortodocși,catolici,reformați, baptiști,mahomedani,atei toți „lucrul mâinilor DOMNULUI” Puneți o moleculă din sângele lui Carol Voytyla în altarul Mănăstirii și„ haideți să trăim în pace” că altfel ce diferență este este între VISARION și VICTOR/ (Propagandiști amândoi)

  • nu vă mai certați! Victore,nu fi mai mare propagandist ca Visarion! Toți încăpem în ARDEAL! Și,Doamne iartă-mă,aveți și voi greco- catolicii și catolicii loc cald și destul așa că dacă publicai ce-ai scris prin Brazilia făceai mai bine!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.