Timp de gândire

Iresponsabilitatea când o tratăm?

Personal nu sunt de acord ca statul să-i ajute pe cei care nu îşi mai pot plăti ratele la bănci. În loc să le dăm câte 200 de lei lunar rău-platnicilor, mai bine am investi într-un program de tratarea iresponsabilităţii cu sloganul: “nu te întinde mai mult decât îţi permite plapuma”. Între timp, băncile care au dat credite “cu buletinul” nu au decât să intre în faliment.

Cunosc o familie de condiţie modestă – ea femeie de serviciu, el muncitor necalificat – care, în urmă cu mai mulţi ani, la presiunea copiilor, a cumpărat cu credit o maşină nou-nouţă direct din reprezentanţă.  Evident că pe cei doi i-a lovit criza direct în cap, şi-au pierdut locurile de muncă şi nu au mai putut rambursa creditul şomeri fiind. Banca vrea acum să le vândă casa. Fireşte că ei reprezintă un “caz social” întrucât nu au venituri, iar potrivit ideilor năstruşnice ale Guvernului, eu, ca şi contribuabil al statului român, trebuie să-i ajut acum pe “bieţii” oameni să-şi ramburseze creditul pentru ca minunata bancă – iresponsabilă la rândul ei atunci când a evaluat situaţia lor – să facă profit, iar eu să umblu pe aceleaşi drumuri proaste fiindcă – nu-i aşa? – nu sunt bani pentru autostrăzi.

În aceeaşi categorie a iresponsabililor aş include toţi salariaţii de la stat sau din mediul privat care s-au îndatorat peste măsură ca să-şi cumpere vile, maşini 4×4, să meargă în concedii în străinătate, deşi ei nu produc nimic altceva decât o leafă lunară. Acum, loviţi de criză, majoritatea nu mai au bani nici pentru întreţinerea viloacelor. Aşadar, să-i ajutăm şi pe iresponsabilii aceştia, zic!

Băncile, cu ale lor credite doar cu buletinul, au avut grijă să ne creeze iluzia că putem cheltui mai mult decât producem. În plus, societatea noastră bolnavă, cu valorile complet răsturnate, ne arată că au mai mult succes cei cu studii puţine înspre deloc, divele, manechinele – mai nou posesoare de firme pentru deszăpeziri-, cămătarii, bişniţarii, maneliştii, interlopii de toate felurile. Ei apar la televizor, ne dau sfaturi despre viaţă, ne spun să o trăim din plin fiindcă merităm, ne arată pe Facebook fotografii din toată lumea şi ne lasă impresia că putem ajunge şi noi prin Bali sau alte destinaţii exotice. Nu trebuie nimic mai mult decât să ne dorim, vezi Doamne!

În realitate însă, lucrurile nu stau deloc aşa. Fiecare dintre lăudăroşi plăteşte un preţ pentru minciuna pe care o vehiculează. Divele sunt întreţinute de nişte babalâci scârboşi care abuzează sexual de ele, interlopii fac rost de bani punând cuţitul la gâtul unora pe care îi mai şi omoară din când în când. În sinea lui, fiecare parvenit cred că îşi dă seama că nimic nu va ţine la nesfârşit. Babalâcii obsedaţi sexual vor muri, şantajaţii vor chema Poliţia, şi aşa mai departe. Din păcate însă, mulţi alţii vor continua, luând modelul lor, să creadă că li se cuvine mai mult decât produc. Se vor împrumuta la bănci ca să-şi ia maşini la modă, case în centru, să plece în Bali, deşi ei nu au după ce bea apă şi orice seism din societate îi pune la pământ. Pe aceşti iresponsabili eu nu vreau să-i creditez cu nimic. Cred că e cazul să fie lăsaţi să moară pe limba lor ca exemplu pentru ca alţii să nu mai facă.

Nu ştiu ce ar trebui să se întâmple în societatea noastră pentru ca să se restabilească o ierarhie a valorilor. Copilul ar trebui învăţat că nimic nu se poate face în lumea aceasta fără muncă. Pentru a avea din ce să trăieşti în restul vieţii tale trebuie să înveţi pe brânci când eşti mic, apoi să laşi baltă distracţiile pentru ca să te perfecţionezi în cât mai multe domenii. Altfel, rişti să nu ai soluţii în momentele de cumpănă ale vieţii. În orice caz, nu cred că plata din banii noştri, ai tuturor, a creditelor luate de iresponsabili e o lecţie bună pentru vreun tânăr din ţara asta.

Toţi cei care nu mai pot plăti credite pentru vilele de la oraş ar trebui să se gândească să le vândă şi să-şi ia o gospodărie la ţară. Sunt case ieftine, este şi mult pământ nelucrat. Am ratat din nou şansa de a le oferi oamenilor ocazia să se autoevalueze şi să-şi construiască, de acum, viaţa pe principii sănătoase. Fir-ar anul electoral să fie!

Cristiana Sabău

10 comentarii

  • Pai sa ajutam iresponsabilii ce au facut credite aiurea (desi sunt si exceptii), ca e an electoral, si iresponsabili sunt foarte multi, deci implicit si contabilizare lor in voturi ! In schimb, printr-o ordonanta idioata (decembrie 2013),, noi Guvernul Romaniei” platim doar circa 33% din valoarea abonamentului de naveta al elevilor, si al cadrelor didactice (pe principiul ,,da-i naibii ca primii nu voteaza, iar cadrele didactice, cine stie daca mai voteaza, iar daca voteaza….cine stie cu cine….). De la o zi la alta, se pare ca nu putem aprecia actiunile guvernului in care ne-am pus atatea sperante, cu un singur cuvant: RUSINE !

  • Nici eu nu sunt de acord sa platesc pentru a-i ajuta pe acei care s-au intins mai mult decat isi puteau permite. Cu totii am fi vrut mai mult dar am stiut sa renuntam daca nu ne-au iesit socotelile financiare. Acuma stau sa ma intreb: am fost noi mai fraieri?
    Ma mai intreb, sunt eu mai fraiera ca mi-am facut asigurarea obligatorie a locuintei? Asa se pare si s-ar putea sa n-o mai fac pe viitor, incurajata de Premier care, in toamna, la inundatii, spunea ca pe cei afectati o sa-i ajute statul, chiar daca nu au asigurarea obligatorie. Poate chiar ar trebui sa se renunte la aceasta asigurare si fiecare sa ne asumam eventualele prejudicii.

  • Doamnă, pe fond aveti dreptate desi problema ( si problematica! ) este( sunt) mai complexă(e). Este bun si limbajul Dvs,, ce-i drept cam dur! Dar intr-o Media in care 50% se comporta ca Tonomatul roșu iar 50% caTonomatul…portocaliu sa zicem, vocea Dvs este chiar necesară. Undeva am citit că nici un miliardar american nu si-a inceput afacerea…pe datorie și pe imprumut! Fiecare a crescut pe masura talentului lui, pas cu pas, neindatorat la nimeni. Când s-au adunat miliardele in conturi nu datorau nimic la banci deoarece afacerile lor nu s-au dezvoltat peste noapte prin tunuri ici si colo… Numai ca USA este USA si România…altceva!

  • foarte bun articolul sa mearga la tara sa devina sclavi pamintului si a lui PONTA cei care au luat credite si au cumparat masini de lux si case de lux….. VIVAT USL……

  • Felicitari pentru articol! Imbratisez ideile socialiste dar cred si in multe din principiile liberalismului (d.p.d.v. ideologic evident). Cert este ca ar trebui ca asistatii sociali sa fie cei care nu mai au cu adevarat putere de munca. In rest, vorba romaneasca capul face, capul trage.

  • CONDUCEREA STATULUI A FOST LA INCEPUTUL ANILOR 1990 CAPUSATA DE GASTILE POLITICE CARE ULTERIOR AU CAPACITAT SI SUBJUGAT STATUL IN TOATE STRUCTURILE.
    ACUM ASISTAM LA RAFUIELI POLITICE INTRE GASTILE AFLATE IN PARLAMENT, GUVERN, PRESEDENTIE IN LUPTA PENTRU PUTERE.
    SE APROPIE ALEGERILE SI ACUM VINE VREMEA SA SE MANEVREZE BANII PUBLICI, INTR-UN MOD ABERANT SI DISCRIMINATORIU !
    IATA CA GRIJA ” TATUCULUI” PENTRU NEVOIASUL CARE S-A INDATORAT CU RATE LA BANCI DIN NEVOIA DE A AVEA LUX , DAR CA SA POATA SI CHELTUI IN VOIOSIE, ACEST STAT MAFIOT PUNE ( CARE ARATA CA II PASA DE CETATENII LUI ) LA DISPOZITIE BANII PUBLICI OBTINUTI DIN TAXE SI IMPOZITE CA UN AJUTOR FARA SA-L CEARA NIMENI!
    CA SA-SI AJUTE CETATENII STATUL TREBUIA SA IMPOZITEZE SI SA LIMITEZE PROFITUL BANCILOR ( care in ultimul timp au devenit niste camatari veritabili) NU SA LE IMPRUMUTE CU BANI PUBLICI !
    PESTE ACESTEA PE CAPUL CETATEANULUI SE SUPRAPUN FORTAREA DE STAT PRIN SISTEMUL JUDICIAR A ELIBERARILOR DIN PUSCARII A HOTILOR SI CRIMINALILOR !

  • Una din urmările negative ale reducerii salariilor cu 25% a fost şi creşterea numărului de îndatoraţi la bănci care au luat credite pentru diferite motive. Ajutorul financiar a celor 900000 de datornici este o politică socială care îi va „orienta” pe aceşti cetăţeni să voteze pentru actuala guvernare a USL. Se vor iniţia şi alte măsuri mascate cu acelaşi rol. Dar tot pe banii publici! Guvernul va da câţiva bani, dar politicienii lor, centrali sau locali, vor câştiga, după alegeri, înmiit! De ce funcţionează încă acest joc? Pentru că 1) marea masă de cetăţeni nu este responsabilă de puterea lor; 2) nu este educată în a vieţui cinstit; 3) se mulţumeşte să mănânce o sărmăluţă înaintea alegerilor, dar acceptă să trăiască în continuare în lipsuri majore.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.