Actualitate

ISJ: ”Un arbore – ein Danke, zwei Bäume – doi mulţumesc” pentru Tăşuleasa Social

Inspectoratul Şcolar Judeţean a demarat proiectul educaţional ”Un arbore - ein Danke, zwei Bäume – doi mulţumesc”, la care participă 14.451 de preşcolari şi elevi de la 37 de unităţi de învăţământ, 43 de directori/directori adjuncţi, 834 de cadre didactice şi care se va încheia cu plantarea a 14.451 de arbori.

Proiectul a fost iniţiat de ISJ la propunerea Asociaţiei Tăşuleasa Social care, prin efortul a mii de voluntari, în perioada sărbătorilor de iarnă reuşeşte să aducă bucuria unui cadou pentru fiecare elev sau preşcolar din 37 unităţi de învăţămant din judeţ. Fiecare pachet este “o poveste” a unui copil german care în spiritul Crăciunului îşi descoperă bucuria de a oferi un dar şi alege să-l trimită unui alt copil din România.

În perioada ianuarie-martie, în şcolile vizitate de Camionul de Crăciun munca educativă se va axa pe înţelegerea spiritului de voluntariat al partenerilor germani, astfel încat elevii să simtă nevoia de a exprima un ”Mulţumesc”: copiii preşcolari vor realiza desene tematice cu Camionul de Crăciun, elevii ciclului primar vor scrie compuneri despre povestea văzută şi auzită a Camionului de Crăciun, iar elevii ciclului gimnazial vor realiza un proiect ecologic în localitatea lor.

Ce activităţi cuprinde proiectul: ianuarie – ”Drumul cadoului până la mine/ Der Weg des Geschenkes bis zu mir/ The journey of the gift till me” (film de promovare a voluntariatului prezentat la orele de dirigenţie), februarie – preşcolari – ”Îţi mulţumesc/ Ich danke Dir/Thank you” (concurs de creaţie artistică despre cadoul de Crăciun), ciclul primar – ”Îţi mulţumesc/ Ich Danke dir/Thank you” (concurs de creaţie literară despre cadoul de Crăciun), martie – proiect Eco la nivel judeţean ”Un copil – un arbore” (28 martie – Ziua Arborelui, plantare de arbori de către voluntari din 37 de unităţi şcolare).

În 28 martie, de Ziua Arborelui, în Bistriţa-Năsăud, 14.451 arbori plantaţi vor însemna 14.451 ”Mulţumesc” pentru Tăşuleasa Social şi voluntarii ei: câte un arbore plantat pentru fiecare elev din şcoală, câte unul pentru fiecare pachet primit cu Camionul de Crăciun.

De asemenea, se va realiza o activitate tip concurs, pentru şcoala cu cel mai eficient şi realist Proiect Eco vizând proiectarea, planificarea şi realizarea plantării arborilor din 28 martie. Pe site-ul fiecărei şcoli participante la această activitate de plantare se va posta o formă de prezentare a proiectului: galerie foto, film, prezentare PPT, alte forme. Modalităţi de evaluare: numărul de spaţii verzi amenajate, numărul şi tipul arborilor si arbuştilor plantati, respectiv estetica amplasării şi a realizării spaţiilor verzi.

AICI mai multe detalii despre proiect, iar AICI lista şcolilor participante.

Foto: Andrei Dăscălescu/Tăşuleasa Social

11 comentarii

  • Adevărul e că dacă tot scrii în germană, atunci e musai să scrii corect…dar tot adevăr e şi faptul că prea ne „nemţim” de când avem preşedinte sas. UNDE-I ADEVĂRUL?

  • Dnle Berari, nemteste nu face parte de cultura romana ci doar de partea de decor.
    Momentan este o moda decorul aceasta. Va trece si timpul asta in 2024 cel tirziu daca nu ma insel. Asa imi scria un alt neamt care a comentat articolul postat la mine pe FB.
    Actiunea e superba dar nu o se inteleg niciodata cum, daca propui o actiuna asa laudabila cu foarte mult public, de ce nu intrebi la un traducator daca macar titlu contine vreo gresala.
    Si mie imi este rusine se scriu comentari in limba romana, iar ma gindesc ca am citit si textele in limba romana ca si comentar care erau si mai pline cu greseli de cit ale mele 🙂
    Lafel ma enerveaza unele manuale de scoala, meniuri din restaurante prost traduse sau si mai rau panouri explicative la monumente istorice si bineinteles ma refer aici doar la limba mea materna.

    • Oare ilustrele feţe de la ISJ, ce patronează acest proiect, chiar nu au gasit un profesor de ,,nemţească”? Ar fi trebuit sa caute in gradina lui Costică Rus, cel care se bate în piept cu secţia germană de la CNLR, dar în fapt acolo găseşti cadre didactice vai de mama lor….După chipul şi asemănarea….dar las’ continuarea pe altă dată.

  • @walter born
    E bine si ˝.ein danke˝, depinde de context.
    Iar contextul e un joc de cuvinte, pe perechi, germana-romana, in oglinda..Cum zic lingvistii, e o figura a limbajului, un fel de metonimie de transfer..De le cauza la efect si invers..
    Ori figurile de limbaj tocmai asta fac (in orice limba)..Modifica sintaxa, topica, morfologia uneori si ortografia comuna pentru a obtine efecte iesite din comun..
    La fel, in romana merge si ˝un multumesc˝ la masculin sau sau ˝o mulţămitmită˝, ˝o mulţămire˝ la feminin.Depinde de context…
    Si daca tot veni vorba de context , va dedic un mic cantecel ecologist, ca sa zic asa, (care contine si un Ein Danke, in context)
    Danke für die stille Zeit
    Unser Lied ist ein Gebet der Berge
    EIN DANKE an die stille Zeit
    Die wir mehr als gerne spüren
    Weil sie unsere Herzen befreit..
    P.S.
    ˝Si mie imi este rusine se scriu comentari in limba romana˝
    Nu va faceti probleme, va exprimati foarte bine in romana..

    • „Ein Danke” este corect, dar „EinE Danke” nu este, pur si simplu este o gresala gramaticala.
      „Der Dank” este masculin.
      S-ar putea suna si „ein Dankeschön” dar ar fi prea multe siiabe si numai suna.
      Ein= masculin
      Eine=feminin
      Si mai bine de cit „ein Danke” ar fi fost „ein Dank” .
      Ein Danke = un multumesc
      Ein Dank = o multimire
      Eine Danke = una „multumeasca” 😉

    • Aha…Am citit articolul mai tarziu si acum m-am prins. Inteleg ca la inceput era ˝eine˝ si a fost moficat in ˝ein˝.
      Am crezut ca e vorba de o critica despre ca n-ar merge sa zici ˝un arbore-ein danke˝.Oricum , ca slogan si ca joc de cuvinte ideea e faina..
      Ar fi mers si mai amestecat: Ein copac-un danke.

  • „Originalul” este acesta, pentru tot efortul celor care au avut dare de mana, au dat din mana, din mana de la mana…inclusiv celor ce planteaza cu verdele in sus …celor care gandesc si realizeaza aceste actiuni…
    „Nie kann, o Herr,ich danken Dir genug,\Es soll Dir danken jeder Atemzug,\Es soll Dir danken jeder Herzensschlag Bis zum dem letzten Schlag am letzten Tag.\ Es soll Dir danken jeglicher Gedanke:Nichts will ich denken als:”Ich danke,danke!”…”destul de corect, nu?sursa este…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.