Centrul de zi Sfântul Apostol Pavel pentru Recuperarea Persoanelor Dependente de Alcool din Bistrița funcționează, la Bistrița, din 2005. A fost construit cu fonduri europene și apoi preluat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud. De-a lungul anilor și-a dovedit utilitatea cu prisosință.
„Tot mai multă lume începe să consume alcool. Oamenii nu au bani de haine, de mâncare, nu își pot plăti ratele la bănci, dar pentru alcool întotdeauna se găsesc bani. Nu putem spune că a crescut numărul celor dependenți de alcool fiindcă e greu de apreciat acest lucru mai ales fiindcă această boală se instalează în timp, cam între 6 luni și un an de zile. Știm însă că sunt persoane care consumă alcool excesiv, iar consumul excesiv duce la dependența de alcool”, spune șeful centrului, Iulia Georgiu.
Din păcate, așa cum a constatat și ea de-a lungul timpului, prea puțini oameni își dau seama că alcoolismul este o boală cronică. Odată ce ai dobândit-o, ai nevoie de sprijin și de consiliere pentru ca să o poți ține sub control.
„Pe lângă faptul că o persoană dependentă de alcool are probleme de sănătate fiindcă alcoolul îi afectează organismul, această boală îi afectează pe toți cei din jur, familia, societatea. Cei din jurul unui alcoolic sunt supărați, încearcă să corecteze, să critice. Cam unul din trei divorțuri este cauzat de consumul de alcool. Copiii sunt foarte afectați. Se izolează familii întregi. Pe lângă o persoană dependentă de alcool suferă cam șapte persoane în jurul ei, soția, copiii, părinții, putem vorbi și despre colegii de serviciu. Viața unei persoane dependente de alcool e afcetată pe toate planurile”, a mai spus ea.
Tocmai de aceea, informațiile sunt foarte importante și acestea pot fi obținute chiar în cadrul centrului unde consilierii sunt gata să spună oricui ce înseamnă alcoolismul, cum se instalează această boală, ce efecte produce. În plus, tot aici, se oferă consiliere bio–psiho-socio-spirituală.
„Avem un medic psihiatru care poate să pună un diagnostic. Oferim și consiliere spirituală fiindcă e știut că relația cu Dumnezeu e stricată de faptul că persoana consumă alcool. E un păcat acesta”, a spus ea, explicând că fiecare dimensiune e importantă în lupta cu alcoolismul, o boală a secolului nostru.
Merită știut și faptul că, în cadrul Centrului funcționează și Grupul Alcoolicilor Anonimi. Acesta se întrunește lunea și joia de la 17.00.
„Există un coordonator de grup. Se întrunește în fiecare luni și joi de la 17.00. Celor care doresc să vină le garantăm confidențialitate, anonimat. De fapt, au aici o adevărată alternativă la crâșmă. Persoanele care vor să vină și să afle mai multe despre alcoolism au la noi materiale informative, găsesc aici pe cineva cu care să stea de vorbă. Avem o sală în care se pot viziona filme referitor la consumul de alcool și de tutun”, a adăugat Iulia Georgiu.
În afară de grupul AA, tot aici funcționează și un alt grup de sprijin pentru familiile alcoolicilor. Acesta se întrunește în fiecare zi de miercuri începând cu ora 16.30.
Pe de altă parte, angajații Centrului de zi Sfântul Apostol Pavel pentru Recuperarea Persoanelor Dependente de Alcool derulează numeroase acțiuni de conștientizare a tinerilor din școli, multe din ele chiar la solicitarea diriginților sau a directorilor de școli.
„Alcoolul e considerat mai ales de tineri ceva obișnuit. Dacă te sună un prieten, te cheamă la o bere, dacă omul e supărat, bea de supărare, dacă e bucuros, bea de bucurie. Dacă e frig afară, bea să se încălzească, dacă e cald să se răcorească. Românii găsesc motive să bea. Noi tragem un semnal de alarmă de câte ori avem ocazia. Avem o campanie în școli în care le prezentăm elevilor și filme cu mărturii, mai avem o campanie în Penitenciar, facem tot ce putem ca să-i ajutăm să nu alunece pe această pantă a alcoolismului, una deosebit de periculoasă”, a mai spus Iulia Georgiu.
Centrul Sfântul Luca se află pe Bulevardul Independenței în clădirea unde a funcționat, în trecut, Centrul de Transfuzii Sanguine.
Cristiana Sabău
este atat de trista situatia din tara noastra ca sunt atati barbati si femei prinsi de aceasta patima a alcoolului! ce este cel mai trist este ca cei dragi din familie, copiii si celalalt partener sufera cel mai mult! ti se rupe inima vazand copilasi care cauta prin cosurile de gunoi resturi de mancare , ptr ca parintii nu au bani sa le cumpere paine , dar bautura au pe ce cumpara!acelasi lucru si cu tigarile! cred ca singura lor speranta este la DUMNEZEU! EL ii poate elibera de acest viciu cumplit! tot ce a spus IULIA GEORGIU este adevarat!
Acesti oameni sunt bolnavi,atit fizic cit si mental. Sotul meu este dependent de alcool si familia noastra se distruge pe zi ce trece. atunci se pune intrebarea ; sticla cu alcool cu forta nu ti-o da nimeni in mina pina ce tu singur nu o procuri,si daca tii la viata ta si la familia ta de ce el n-ar face un efort ca sa pastreze familia si sa fie un tata bun pentru copilul sau. problema este in aceea ca nimeni niciodata la inceputul acestei boli n-ar recunoaste ca intradevar este dependent.,,cinei alcoolic?eu sunt alcoolic? eu nu-s alcoolic! aceasta este fraza intilnita foarte frecvent. Eu am incercat toate variantele propuse, nimic nu ne-a ajutat, si cred ca deja nimeni nu o sa ne ajute pina cind el singur n-o sa se ea in miini si nu o sa hotarasca ce e mai important in viata lui.
atata timp cat dependenta de alcol se trateaza prin terapie iar starea de sevraj tratandu-se medicamentos..putem admite ca alcoolismul este deci o boala;pot totusi afirma cu incredere ca starea de sevraj este cu mult mai acerba decat sevrajul survenit in urma consumului de stupefiante…multa terapie si vointa,desigur si sprijinul familiei este decizional acestea in mod obligatoriu sunt complementare…iata deci ca teoria merge foarte bine;..
Bună ziua! Centrul mai funcționează la adresa din articol? Un număr de telefon putem afla? Mulțumesc.
Am fost acolo într-o dimineaţă, dar poarta era închisă.Aş dori să aflu numărul de telefon al centrului. Mă puteţi ajuta, vă rog? Mulţumesc.
Buna as dori un nr de telefon al centrului ma pote cineva ajuta?