Actualitate

Izolarea la domiciliu și carantinarea, suspendate. Recomandările CJSU Bistrița-Năsăud

”În urma Deciziei Curții Constituționale a României nr. 458 din 25.06.2020, Ordinul nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu Covid-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei se suspendă de drept, începând cu 02.07.2020, până la modificarea cadrului legislativ. În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituționalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv pentru cele la care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020)”, informează într-un comunicat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud:

Totuși, ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, precum și de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, în vederea prevenirii răspândirii infecției, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat Covid-19, care nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare sau au venit în țară dintr-o zonă/țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, respectând următoarele măsuri:

– purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;

– spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;

– păstrarea distanței de cel puțin 1,5 m între persoane;

– curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese, etc.) cu soluție dezinfectantă;

– în cazul apariției simptomatologiei specifice Covid-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;

– consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Precizăm că în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină devin pozitive pentru virusul SARS-CoV-2, acestea riscă să intre sub incidența legii, conform art. 352 din Noul Cod Penal (Infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) și să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte”.

 • Vineri, în Bistrița-Năsăud, în carantină erau 4 persoane, iar în izolare la domiciliu – 1.420.
 • Premierul Ludovic Orban a îndemnat românii să respecte regulile şi să nu ţină cont de decizia Curţii Constituţionale (potrivit căreia izolarea şi carantina încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale), în cazul unui contact cu un pacient infectat cu Covid-19. El a mai spus că ar propune prelungirea stării de alertă, având în vedere numărul mare de cazuri noi, dar că obiectivul Guvernului este de a nu mai introduce restricţii pe viitor.
https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/2846954848767320

VEZI ȘI:

4 comentarii

 • Ce tare ! Numai la noi poti intalni declaratii care se bat cap in cap. Guvernul Orban care a gestionat bine dezastrul Covid ne spune tot timpul ce sa facem sa ne protejam si vedem un mare interes si preocupare fata de sanatatea nostra si prsedintele si ministrul sanatatii la fel au aceasi abordare. Ce te faci cand totusi vine mincinosul Poanta acest albanez al politicii romanesti si ne spune citez ( Rugamintea mea catre populatie este sa nu tina cont de nici o decizie a lui Ludovic Orban. Este analfabet politic, mincinos si tradator. ) In opinia tampita a lui Ponta acest personaj abject Guvernul a aglomerat inutil spitalele si a restrictionat drepturile privind deplasarile libere. Nu zau bai politrucule, chiar atata ai priceput tu din ce ai vazut , auzit de prin Italia, Spania, Anglia, Germania , Sua ? Si ei sunt tradatori, lasi si mincinosi ca si-au protejat populatiile ? Cum de te mai rabda pamantul politruc ieftin si ……….

 • Dupa ce, la inceputul lunii iulie, în urma unei sesizări a Avocatului Poporului, judecătorii CCR au decis cu unanimitate de voturi, că deși pandemia cauzată de COVID-19 este în evolutie, măsurile de izolare la domiciliu, introducerea forțată în carantină și internarea obligatorie a românilor, în baza unui simplu ordin de ministru al Sănătății, sunt neconstituționale, consecintele agravării numărului de cazuri contaminate nu au întârziat să apară. Ca urmare a deciziei CCR, românii pot refuza izolarea, carantina sau chiar să ceară externarea din spital cu toate că suferă de COVID-19, ceea ce crează o adevărată anarhie în societate cu privire la gestionarea epidemiei.
  Astfel, Dr. Emilian Imbri, managerul spitalului ”Victor Babeș” spunea că trei persoane infectate cu coronavirus au plecat din spital și că mai sunt persoane care doresc acest lucru, doctorul trăgând un semnal de alarmă asupra riscului reîntoarcerii în societate a acestor persoane infectate: ”Sunt oameni inconștienți. Fac un apel la rațiune și bun simț fiindcă oamenii aceștia nu își dau seama ce fac. Îi rog pe toți cei infectați să vină la spital fiindcă riscurile de contagiune sunt mari”.
  De asemenea Beatrice Mahler, managerul Institutlui ”Marius Nasta”, și-a manifestat îngrijorarea că după decizia CCR, a avut pacienți infectați care au plecat din spital.
  De la declansarea pandemiei de COVID-19, CCR nu e la prima decizie care zădărniceşte eforturile pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor. Menţionăm că între starea de urgenţă şi starea de alertă Curtea Constituţională a anulat toate amenzile aplicate celor care au încălcat măsurile de prevenire a răspăndire a bolii in comunitate şi a interzis autorităţilor statului să dea amenzi. Fosilele de la CCR să nu uite că boala nu iartă pe nimeni. Prefectul Clujului Mircea Abrudean, cel care conduce grupul strategic anti-Covid de la Cluj, este infectat cu coronavirus, anunţul fiind făcut chiar de el:
  https://www.comisarul.ro/articol/prefectul-clujului-sotia-si-baietelul-de-noua-luni_1115277.html

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.