Izvoarele din județ din care oamenii se alimentează cu apă, cum ar fi cele de la Maieru, Cormaia sau Strâmba, nu sunt monitorizate de Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, așa încât instituția nu poate spune în acest moment dacă apa este sau nu potabilă, a declarat miercuri medicul Ioan Suciu.
Conform Legii 458/2002, privind calitatea apei potabile, primăriile trebuie să transmită anual o informare DSP Bistrița-Năsăud cu situația izvoarelor de pe domeniul public și a fântânilor, iar în baza acesteia respectivele surse de apă urmând să fie introduse într-un plan de autorizare.
Numai că nicio primărie nu face acest lucru, iar DSP ajunge să ia probe de apă cel mult o dată în an în cadrul Programului Național de Sănătate Publică.
”Discuția cu izvoarele și fântânile publice am mai avut-o. Ne-am întâlnit cu toți primarii acum câțiva ani și le-am prezentat problema apei potabile însă, din păcate, deși în lege scrie că este obligatoriu ca fiecare primărie, în fiecare an, să ne trimită nouă situația fântânilor și izvoarelor publice de pe domeniul public, nicio primărie, de când există legea, nu ne-a trimis nici măcar o informare de genul acesta pentru că tot în baza informării respective, așa cum scrie în lege, noi ar trebui să facem planul de monitorizare a acestor surse de apă. Facem tot noi monitorizarea în cadrul Programului Național de Sănătate Publică, acolo unde le vedem și noi că sunt câteva și, în momentul în care avem rezultatele de la laborator, le trimitem respectivelor primării. Noi, de obicei, bănuim că sunt izvoarele lor, că nu știm exact care sunt limitele administrative neavând documente de la primării, dar le trimitem rezultatele analizelor ca să le poată afișa pe orice fântână sau izvor public. Acolo trebuie să scrie dacă apa este bună de băut sau nu este bună. Exact cu aceste cuvinte”, a spus dr. Ioan Suciu de la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.
Întrebat ce poate spune despre apa din izvorul de la Maieru, din centrul satului, dr. Suciu a răspuns: ”Din moment ce noi nu le-am trimis că nu e potabilă, înseamnă că e potabilă, dar Primăria Maieru nu ne-a trimis niciodată vreo informare că e un izvor public, administrat de către ea, pe care să îl monitorizăm. Nu ne-a cerut niciodată, deși noi le-am scris că ar trebui să facă acest lucru. Singurele fântâni publice de unde am recoltat noi probe anul acesta sunt cele din Chiochiș și acolo niciuna nu are apă potabilă. Vom ajunge și la Maieru la un moment dat, le-am luat aleatoriu. Noi luăm probe o dată pe an, dar o probă pe an nu înseamnă monitorizare. Tot legea spune clar că probele trebuie achitate de primării. Cred că 400 de lei costă să analizăm o probă de apă, iar într-o săptămână se primește răspunsul”, a spus dr. Suciu în ședința Colegiului prefectural de miercuri.
Medicul a declarat că Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud monitorizează 25 zone de aprovizionare cu apă (ZAP) din județ din care:
- 16 sisteme de alimentare cu apă potabilă sunt administrate de S.C. Aquabis S.A. Bistrița (Bistrița, Beclean, Năsăud, Sângeorz- Băi, Rodna, Bârgău, Cușma, Colibița, Ilva Mică, Leșu, Liviu Rebreanu, Lunca Ilvei, Milaș, Șanț, Șieu, Târlișua)
- 8 sisteme de alimentare cu apă potabilă administrate de către primării (Ilva Mare, Lunca Ilvei, Măgura Ilvei, Arșița, Parva, Rebra, Romuli, Telciu)
- 1 sistem de distribuție apă potabilă administrat de S.C. Compania Aquaserv S.A. Târgu Mureș (Urmeniș-Silivașu de Câmpie)
În cadrul monitorizării realizate de către Compartimentul de evaluare a factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă din Directia de Sănătate Publică, s-au efectuat 366 probe în anul 2022, când au fost identificate 13 probe neconforme din punct de vedere bacteriologic, la 6 ZAP-uri.
”DSP a informat operatorii asupra neconformităților și a dispus să ia măsurile necesare pentru identificarea cauzelor şi de remediere a acestora, pentru a distribui o apă sanogenă către populaţia aprovizionată. Neconformitățile au fost transmise și Serviciului Control în Sănătate Publică care, prin compartimentul de specialitate verifică dacă au fost luate toate măsurile necesare pentru remediere și protejarea sănătăţii umane”, a informat instituția printr-un comunicat.
Compartimentul inspecţia şi controlul factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă a realizat, în anul 2022, două mari acțiuni tematice de control, una în mediul urban, în luna aprilie 2022 și alta în mediul rural în luna iunie 2022. În cursul acțiunii tematice de control privind condițiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul urban s-au verificat 4 sisteme de alimentare cu apă – care includ 4 stații de tratare a apei potabile și 4 rețele de distribuție aferente, aparținând unui singur operator, Aquabis S.A. Bistrița. Toate rețelele verificate sunt autorizate și efectuează monitorizarea de control și monitorizarea de audit a apei potabile livrată populației.
Producătorul Aquabis S.A. a identificat posibilele pericole pentru fiecare etapă a lanțului de aprovizionare cu apă de la captare până la punctul de conformitate potrivit art. 6 din Legea nr.458/2002 și a evaluat riscurile pentru fiecare pericol identificat.
Rezultatele tuturor analizelor din cadrul monitorizărilor de control și audit au fost conforme.
În cursul acțiunii tematice de control privind condițiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul rural s-au verificat 15 sisteme de alimentare cu apă potabilă din mediul rural.
În urma controalelor efectuate s-au constatat următoarele neconformități:
- Sistemul de alimentare cu apă Parva administrat de Primăria Comunei Parva – darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate prevăzute de reglementările în vigoare;
- Sistemul de alimentare cu apă Telciu administrat de Primăria Comunei Telciu – darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate prevăzute de reglementările în vigoare;
- Sistemul de alimentare cu apă Ilva Mare administrat de Primăria Comunei Ilva Mare – darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate prevăzute de reglementările în vigoare.
- Sistemul de alimentare cu apă Romuli administrat de Primăria Comunei Romuli – lispa vizei anuale pe autorizația sanitară de funcționare;
Sancțiuni contravenționale aplicate:
- Avertisment scris aplicat Primăriei Comunei Parva conform OG 2/2001, art.7(1) pentru darea în consum public a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate prevăzute de legislația în vigoare, fapt ce contravine Legii nr. 458/2002 art. 4 și 5;
- Avertisment scris aplicat Primăriei Comunei Telciu conform OG 2/2001, art.7(1) pentru darea în consum public a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate prevăzute de legislația în vigoare, fapt ce contravine Legii nr. 458/2002 art. 4 și 5;
- Avertisment verbal aplicat Primăriei Comunei Romuli conform OG 2/2001, art.7(1) pentru lipsa vizei anuale pe autorizatia sanitara de functionare, fapt ce contravine Ordinului M.S. nr. 251/2012 art. 14, alin. 2;
- Amenda contravențională în valoare de 4000 lei aplicată Primăriei Comunei Ilva Mare conform HG 857/2011, art. 7, lit. j pentru darea în consum public a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate prevăzute de legislația în vigoare, fapt ce contravine Legii nr. 458/2002 art.4 și 5.
S-au mai făcut și patru recontroale pentru verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite pentru operatorii sistemelor de alimentare cu apă care au înregistrat neconformități. Au fost recoltate 3 probe de apă potabilă, din sistemul de distribuție a apei Parva, Ilva Mare și Telciu, care au corespuns din punct de vedere chimic și bacteriologic. În termenul stabilit, Primăria Comunei Romuli a depus cererea pentru obținerea vizei pe autorizația sanitară de funcționare.
Am scris și pe facebook un comentariu asemănător. Această apă se îmbuteliază și vinde inclusiv în Germania, credeți că nemții n-au verificat compoziția și calitatea ei, înainte de-a autoriza vânzarea? Noi, toată familia consumăm de acolo de câțiva ani. Bine, obișnuiesc să merg încă 2,5 km, la sursă. Fiică-mea a dus la analiză, atât la Tg. Mureș, cât și la Cluj-Napoca și-au ieșit analizele super. O, da, eu cred că obligatoriu trebuia de atâția ani ca și cei din DSP Bistrița să meargă, să ia analize și să afișeze la loc public rezultatele, da, na, ei așteaptă să meargă primarul, să le dea 400 de lei, că-s prea ocupați cu covițul, că de acolo vine bănetul.
In primul rand, nu combat calitatea apei. Este totusi apa de munte si o fi grozava. Insa nu o mai comparati cu apa imbuteliata pentru ca NU E DIN ACELASI IZVOR. O fi din aceeasi zona, asta numai cine a fost la baza izvorului poate sti, insa exista posibilitatea, doar posibilitatea, sa nu fie faimoasa apa cu aur. Si spun asta pentru ca nu exista acolo niciun buletin metrologic care sa ateste asta.
Vai sfătos mai ești tu.. Pe toate le știi.
Baga o poezie ca ești mai simpatic!!
Am fost ieri după apă la Maieru și constat că apa nu mai are aceași calitate ca în luna mai.Nu știu ce să întâmplat că nici presiunea la cișmea era mai slabă și la gust este lesiatica și nu suficient de rece .