Recomandări Social

Animalele din ferme suferă din lipsa apei și chiar a hranei. La Milaș, se dă apă doar sâmbăta

Din cauza secetei, agricultorii din Bistrița-Năsăud au dificultăți să asigure apă și hrană pentru animale din ferme. Cea mai gravă situație este în zona de câmpie a județului, unde oile au rămas fără apă și vacile fără mâncare.

”Au apărut câteva sesizări din partea fermierilor că sunt probleme cu apa. În zona de câmpie sunt turme de ovine care se descurcă foarte greu cu apa la această dată, dar avem și ferme de bovine care se confruntă cu lipsa furajelor. Mă refer la ferme de bovine din zona Lechința care mizau pe silozul pe care urmau să-l obțină în acest an. Producția este slabă și sunt în dificultate de a găsi de unde să cumpere aceste furaje. Sunt pe stabulație și efectiv li s-au terminat resursele de hrană și nici nu găsesc de unde să cumpere”, a spus Ioan Bogolin, directorul direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Un fermier din Dumitra a cerut ajutorul Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru că nu avea apă pentru animale, dar omul s-a descurcat apoi singur, a spus șeful ISU, col. Constantin Florea, potrivit căruia toate primăriile au transportat apă acolo unde a fost nevoie.

La Sângeorz-Băi, Livezile, Monor și Dumitrița, pompierii voluntari au dus apă cu cisterna pentru animale.

Potrivit șefului Direcției Agricole Bistrița-Năsăud, Ioan Nuțu Tabără, nu sunt probleme în ce privește culturile de păioase din toamna anului trecut, acum fiind spre final secerișul.

”În zona de câmpie a județului avem producții bune spre foarte bune la păioase. Rămâne să vedem ce facem cu ce s-a însămânțat în primăvară. Din discuțiile pe care le-am avut în zona de câmpie cu marii cultivatori de la Șieu Măgheruș până la Sânmihaiu de Câmpie, unde avem circa 20.000 de hectare cultivate cu porumb, circa 2.000 de ha cu floarea soarelui și 367 ha de soia, toate arată foarte bine deocamdată. Suntem pe o secetă pedologică moderată, deci culturile arată foarte bine. Dacă vor fi probleme cu precipitațiile în perioada următoare s-ar putea să avem probleme în sensul diminuării producțiilor, dar eu sper să nu ajungem la calamitate”, a spus Ioan Nuțu Tabără.

Problemele cele mai grave cu asigurarea apei sunt acum la Milaș, unde se dă apă doar în week-end.

”La Milaș se dă apă doar sâmbăta. Acolo era scoasă din două puțuri care au secat. Au încercat pe plan local să recapteze o sursă, dar, când au săpat, au pierdut sursa respectivă și nu au mai găsit nicio altă variantă decât să o transportăm de la Teaca, prin Ocnița, Milaș. Săptămâna viitoare vor începe lucrările pe tronsonul acela prioritar spre MIlaș”, a spus Ion Șandru, managerul Aquabis.

Miercuri, la Colegiul Prefectural s-a discutat despre situația din județ cauzată de secetă. Potrivit subprefectului Decsei Atilla, în afară de Aquabis și de Brigada 81 Mecanizată Bistrița, mai sunt nouă operatori economici care au cisterne de transport, dar nu sunt autorizați pentru transportul apei potabile.

Este vorba de operatori economici care transportă în general lapte, dar care pot ajuta la nevoie.

Etichete

2 comentarii

  • Wokerii leftarzi nu se alarmeaza ca sufera animalele? Iubitorii de catzei si pisici ? Nu faceti petitii si grupuri de actiune pe fb sa se duca cateva cisterne de apa pe saptamana ,dintre alea care se duc la piscine?Sau vitele si oile trebe sa moara ca polueaza si trebe sa invatam sa coabitam cu sobolanii de exemplu dupa pilda wokerilor din Paris ,,ca si ele este vii”…

  • FAO si UE tocmai v au trecut pe lacuste ,viermi si scoarta de copaci(probabil si latunoaie ) care ramane de la Sweighoffer.Asa ca…sarakilor

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS