Social

”Km albastru”, provocare lansată în CBH Someș-Tisa

Prefectul Ioan Ţintean a lansat membrilor Comitetului de Bazin Hidrografic Someş-Tisa o provocare pentru găsirea cadrului legal în care să se poată introduce o propunere primită din partea unui grup de iubitori de natură bistriţeni care au gândit un proiect intitulat ”Kilometrul albastru”. La modul general, acesta presupune ca cetăţenii interesaţi să poată adopta voluntar un kilometru sau mai mulţi de curs de râu pe care să-i întreţină.

Membrii Comitetului de Bazin Hidrografic Someş-Tisa au participat la o nouă şedinţă a acestei structuri, organizată la Cluj-Napoca, întâlnire care s-a desfăşurat cu ocazia Zilei Dunării. La discuţii au luat parte, pentru o serie de consultări, şi reprezentanţi ai consiliilor judeţene sau primăriilor cuprinse în regiunea Bazinului Hidrografic Someş-Tisa, din zonele care s-au dovedit de-a lungul timpului a fi mai vulnerabile.

Ziua Internaţională a Dunării este sărbătorită în fiecare an la 29 iunie, eveniment derulat la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea. ”Fii activ” este sloganul din acest an al Zilei internaţionale a Dunării, tematică propusă de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea, simbolizând importanţa protejării râurilor din întregul bazin dunărean.

Cu această ocazie, preşedintele Comitetului de Bazin Hidrografic Someş-Tisa, prefectul Ioan Ţintean, a transmis mesajul ministrului Mediului, Apelor  şi Pădurilor, subliniind faptul că 2015 este anul în care trebuie să se finalizeze al doilea Plan de management al bazinului hidrografic al Dunării. Totodată, a precizat că România, având teritoriul cuprins în proporţie de 98% în bazinul hidrografic al fluviului Dunărea, manifestă un interes deosebit pentru consolidarea şi intensificarea cooperării între ţările dunărene, prin care să se promoveze acţiuni coordonate de protecţie a calităţii apelor şi de management al riscurilor naturale şi antropice, la nivelul întregului bazin, informează Instituția Prefectului.

O altă idee asupra căreia s-a insistat în cadrul discuţiilor s-a referit la faptul că în noua perioadă de programare bugetară 2014-2020, componenta de apă are alocată cea mai mare parte din fondurile disponibile şi că prioritatea activităţii de gospodărire a apelor va trebui să fie implementarea proiectelor cu finanţare europeană.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.