Social

La Bistrița Bârgăului s-a dublat numărul de rău-platnici la buget. Cu ce îi amenință administrația

Cu peste un milion de lei mai puțin în bugetul local, întrucât numărul rău-platnicilor s-a dublat, comuna Bistrița Bârgăului trece la măsuri drastice. Consilierii locali au decis că nu se mai dau lemne de loc și nu se mai eliberează acte de niciun fel datornicilor până la încasarea sumelor restante. Și aceasta pentru că, în funcție de gradul de încasare a dărilor locale, se primesc și banii de la Ministerul Finanțelor și Consiliul Județean.

Pe site-ul Primăriei Bistrița Bârgăului apare următorul anunț:

În urma discuțiilor din ședința pe comisii a Consiliului Local al Comunei Bistrița Bârgăului din data de 26.01.2021, vă facem cunoscut faptul că s-a luat decizia impunerii măsurilor de stopare a livrarilor de lemne de foc și rășinos, a eliberării certificatelor de urbanism, adeverințelor de orice fel, notelor de constatare etc. până la încasarea impozitelor și taxelor locale restante privind anii anteriori.

Contactat de Timp Online, primarul comunei Bistrița Bârgăului, Vasile Laba, a spus: ”Anul trecut, doar 60% dintre locuitori au plătit impozitele, iar acest lucru ne afectează pentru că primim mai puțini bani din cotele defalcate”.

”De la cei 40% care nu au plătit ar fi trebuit să încasăm peste 1,1 milioane de lei, 11 miliarde de lei bani vechi, și asta ne afectează pentru că nu putem avea continuitate pe ceea ce înseamnă cofinanțări pe drumuri forestiere, pe asfaltări de străzi, apă și canalizare. Din păcate, o parte dintre rău-platnici sunt și răuvoitori, nu că nu au bani. Au mașini de zeci de mii de euro, TIR-uri, una și alta, și nu vor să plătească spunând că nu-i ajută pe ei statul. Acești oameni nu văd partea bună și anume că administrația face ca fiecare să aibă asfalt, apă, canalizare, iluminat. Am înțeles că au fost probleme cu pandemia, dar niciodată nu am avut încasări așa de slabe. În alți ani, am încasat taxele și impozitele de la peste 80%. Față de alți ani s-a dublat numărul de rău-platnici. Pandemia i-a afectat într-adevăr pe foarte mulți, au pierdut locuri de muncă, sunt probleme cu lemnul, nu mai e piață de desfacere. Sunt și persoane care nu au posibilitatea să plătească, deși aveam doar 7-8 persoane care beneficiază de ajutor social în toată comuna. Nu îmi pot explica clar care e motivul pentru care am ajuns în această situație. Sper să vină acum, în trimestrul întâi, să-și achite și să-și facă datoria față de comună”, a spus Vasile Laba.

Rău-platnicilor le-au fost trimise înștiințări de plată.

În ce privește furnizarea de lemne, Vasile Laba a spus: ”Noi alocăm 5 metri cubi de fag de fiecare gospodărie. Avem 2000 de fumuri și am estimat vreo 10.000 de mc pentru toate. Nu știu dacă mai e vreo comună pe Valea Bârgăului care să dea atât de mult lemn de foc. Am stopat tot ce înseamnă tăieri de foc de către agenții economici ca să putem, în funcție de amenajamentul silvic pe care îl avem, să dăm fag pentru încălzirea populației. Acum, Consiliul Local asta a decis: cine nu și-a plătit impozitul în anii anteriori să nu mai beneficieze cu prioritate de lemne”.

Întrebat dacă această decizie are valoarea unei hotărâri de Consiliu Local, Vasile Laba a răspuns că nu: ”Legal este să apelăm la un executor judecătoresc pentru poprirea conturilor. Se poate ajunge la sechestru pe bunuri, dar o parte și le înscriu pe părinți și pe bunici. E o procedură greoaie. Nu ne dorim să ajungem acolo. Ne dorim ca oamenii să vină și să achite dările pe care le au. Trebuie să știe lumea că, în funcție de încasările pe care le avem în comună, așa ni se repartizează banii pe 2021 de la Consiliul Județean și de la Ministerul de Finanțe. E normal să fie așa. Dacă tu nu te zbați să încasezi taxele și impozitele de ce să-ți dea statul 100%? Ne dă în funcție de încasările pe care le avem în comună”.

Primarul a mai spus că o altă variantă de constrângere a datornicilor să își achite restanțele este momentul în care aceștia au nevoie de certificat fiscal de la administrația locală.

4 comentarii

  • D-le primar , eu cred ca respectivii domni au auzit de amnistia fiscala si se gandesc ca au timp pana anul viitor , pe 31 .03.2022. Ca asa-i la noi , cine plateste pana la 31.03.2021 va plati cu 10% mai putin iar cine nu plateste va plati anul viitor , fara penalitati. Astea sunt legile cele drepte si cele nepartinitoare.

  • Doar intreb!
    Domnule primar, cat e impozitul pentru o casa de vacanta in Colibita si cat e pentru o casa de locuit identica in centrul comunei?
    Cei din alte localitati care au case de vacanta in Colbita, nu de inchiriat, s-au trezit cu impozite foarte mari si ce au zis, imi bag p…..in el primar!
    De ce nu umblati sa echilibrati impozitele, atunci respectul va fi….RECIPROC!

  • Eu astept sa fie cazuri mai dese de rau-platnici si in Bistrita, in special din cartierele sau strazile din oras care nu sunt asfaltate/cu utilitati. Avand un numar mai mare de rau-platnici diferenta se simte, si atunci ii pui in miscare pe cei de la primarie. Intotdeauna „unde-s doi puterea creste” a dat rezultate, vedeti cazul cu tranzitia Whatsapp-Telegram, unde Facebook s-a temut ca isi va pierde „urmaritorii”, pentru ca si in cazul lor cat si in cazul primariei, functioneaza pe baza populatiei;)

  • Este ceva normal ca lumea sa nu mai plătească pentru ca si pe ei îi doare în fund de bani publici si de drepturile proprietarilor.
    Va scriu din proprie experiență .
    Eu de 4 ani sunt in proces cu primaria pentru dreptul de proprietate la 2 ha de padure confiscat de comunisti si nu vor să-mi dea dreptul. In aceas situatie sunt peste 240 de cazuri din care cu siguranta multi dintre ei sunt decedati si copii slugi in strainatate si cu drepturi încalcate.
    Iar despre lucrarile de asfalt se fac anapoda. Asfaltam si la anu stricam ca sa băgăm reteaua de apă. Dupa care iar asfaltam si peste putin timp bagam canalizarea. Ex bridireasa.
    Dacă va ginditi ca spun prosti va rog să verificați si o sa va convingeti singuri.
    Trist dar adevarat!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.