Actualitate

La Bistriţa se va deschide un dojo Zen. Programul meditaţiilor

La Bistriţa se va deschide un dojo Zen unde se va practica meditaţia în fiecare dimineață de luni până vineri, de la ora 6.00, iar după-amiaza în zilele de luni și miercuri de la ora 18.00 (când se fac și introducerile în practică). Evenimentul este programat sâmbătă, 26 noiembrie a.c. de la ora 9.00.

Dojo-ul se află pe str. Libertății nr.41, etaj 1 în clădirea Emi Center. În traducere, termenul japonez dojo înseamnă „locul Căii”, sau „locul iluminării” și este de fapt o sală, o încăpere. Inițial era adiacent la templele religioase și folosit ca încăperea de meditație în religia budistă și Zen. Astăzi numele este dat spațiului de antrenament în karate și yoga, ceea ce ne ajută să înțelegem substratul religios al acestor așa numite „discipline sportive” sau de „tehnici de relaxare”. Eticheta tradițională recomandă salutul (prin înclinare) înaintea dojo-ului (SHOMEN) de fiecare dată când se intră sau se iese din dojo.

Zenul este transmisia exactă a practicii zazen. Este practica posturii şi a respiraţiei corecte, cu corpul şi mintea unificate, abandonând astfel orice idee sau spirit de cautare ori de profit personal, detaşat de complicaţiile minţii egoiste. Este postura în care „trezitul” Shakyamuni a atins iluminarea acum 2600 de ani. Zazenul se adresează deci tuturor, fără deosebire de vârstă, sex sau inteligenţă. Practicat cu regularitate, urmând învaţătura maeştrilor autentici ai transmisiei, el conduce la transformarea radicală a viziunii noastre asupra lumii şi aduce fericirea profundă în viaţa cotidiană. Mintea noastră îngustă, egoistă şi complicată se deschide negreşit înţelepciunii celei mai înalte – înţelepciunea trezirii – iar spiritul compasiunii universale creste în noi inconstient, natural, automat. Kodo Sawaki spunea: „Lăsaţi zazenul să facă zazen!”. Zenul nu este filosofie, nu este psihologie, nu este doctrină. El este dincolo de filosofii, de concepte, de forme. Esenţa zenului nu se exprimă prin cuvinte.

Zen-ul nu a fost practicat niciodată de unul singur și dintotdeauna a fost transmis de la maestru la discipol – I shin den shin (de la minte la minte) în interiorul comunității practicanților, sangha. Maestrul Deshimaru obișnuia să compare practica din dojo cu un foc: cu cât pui mai multe lemne cu atât focul devine mai puternic. Grupuri de practică sunt la Bucureşti, Braşov, Iaşi şi Bistriţa.

Cei interesaţi se pot programa la telefon 0761634686 – după ora 16. 00

Etichete

1 comentariu

  • Nu cunosc foarte multe lucruri despre budism si Zen, insa din ce am citit in cateva carti si din clipurile cu Alan Watts de pe youtube pot sa confirm ca zenul „conduce la transformarea radicală a viziunii noastre asupra lumii….”
    Doua clipuri scurte (3 min.) pe youtube ca sa va dati seama despre ce fel de viziune aspra lumii este vorba:
    Alan Watts – If money was no object
    Alan Watts – Work as play

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS