Actualitate Recomandări

La Bistrița se va înființa un Birou Regional în sprijinul învățământului dual

În contextul nevoilor reale de forță de muncă ale companiilor românești, pentru care învățământul profesional în sistem dual reprezintă o soluție de rezolvare pe termen mediu și lung a lipsei de personal calificat, Camera de Comerț și Industrie și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual au semnat un protocol de colaborare care urmărește dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional și național, în scopul îmbunătățirii sistemului de formare și certificare profesională în sistem dual.

”Personal, consider acest protocol ca fiind un instrument deosebit de important, menit să definească, dar și să operaționalizeze obiectivele în domeniul formării profesionale inițiale în sistem dual, afirmate în mod repetat de către Camerele de Comerț și Industrie din România”, a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar.

Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România, a subliniat faptul că semnarea acestui protocol se înscrie în strategia Autorității Naționale de a deschide opt Birouri Regionale, în parteneriat cu Camerele de comerț și industrie. La Bistrița va fi deschis cel de-al șaptelea Birou Regional în sprijinul învățământului dual, în septembrie.

”Ca obiective imediate ne propunem apropierea de oamenii de afaceri, promovarea strategiei de dezvoltare, identificarea resursei umane și promovarea oportunităților pentru mediul de afaceri. Pentru elevi și părinți, asigurarea că a învăța o meserie și a avea la vârsta majoratului un loc de muncă bine plătit este o șansă în plus. Avem puterea de a schimba și anumite acte normative. Autoritatea Națională va avea un consiliu consultativ format din oameni de afaceri și președinți de camere de comerț și, astfel, vom putea ști cu exactitate care sunt nevoile reale în această problemă”, a declarat Gabriel Bratu.

”Am avut nenumărate întâlniri cu directorii unităților de învățământ, cu mediul de afaceri, cu instituțiile implicate în vederea dezvoltării județului nostru în condițiile legislative și instituționale pe care le-ați menționat și sprijinirea mediului de afaceri autohton în a-și găsi forță de muncă – principala problemă pe care o are mediul de afaceri. Și, venind din mediul de afaceri, am înțeles foarte bine această problemă și am colaborat foarte bine cu Camera de Comerț și Industrie în acest sens. Am avut acele proiecte comune prin care am încercat să învățăm din experiența țărilor mai dezvoltate, din spațiul german, acele modele de pregătire a copiilor, de selectare a lor deja de la vârsta de 12 ani și de direcționare spre activități cu caracter aplicativ, practic, și nu teoretic. Acest sistem dual va fi unul foarte eficient, tinerii vor acumula din timp experiență practică. Eu vă mulțumesc și vă felicit pentru parcursul acesta pe care îl faceți pentru încheierea acestui protocol!”, a afirmat prefectul Ovidiu Frenț.

La eveniment au participat Camelia Tabără – inspector şcolar general, directori de școli, oameni de afaceri locali.

”Vasile Bar a asigurat agenții economici de tot sprijinul necesar, evidențiind faptul că, în acest moment, piața muncii din România este deficitară din cauza lipsei semnificative a forței de muncă și în egală măsură a invocat necesitatea unui cadru legislativ înbunătățit pentru o educație funcțională. Ion Gabriel Bratu a vorbit despre rolul și necesitatea instituției pe care o reprezintă și totodată a insistat asupra importanței colaborării între toți factori interesați de susținerea unui învățâmânt dual eficient, respectiv școală, familie, autorități locale și agenți economici enumerând câteva din facilitățile de care vor beneficia toți acești factori, de la agenți economici la elevi. Camelia Tabără a specificat faptul că temă dezvoltării învățământului dual a fost și este intens discutată în ultima perioadă tocmai din necesitatea de a sprijinii copiii care doresc să îmbrățișeze o meserie, motiv pentru care de la an la an oferta școlilor profesionale a crescut pentru anul școlar 2019-2020 fiind de minim 35%. Concluzia acestei conferințe este că acest protocol poate fi un instrument important, menit să definească și să operaționalizeze, în egală măsură, obiectivele din domeniul formării profesionale inițiale în sistemul dual”, a precizat Camera de Comerț și Industrie BN.

Sursa: Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud

5 comentarii

  • Doamne cit va felicitati,aduceți un angajat în industrie de fiecare birocrat ,macar sa va acopere CAS ,nu vedeti ca suntem blocați luati 40 procente din salariu sa va țineți posturile.Faceti o firmă cu un angajat fiecare directoras după aceea vorbiti.Ce ușor va e la unii!

  • Pai astia sunt de la stat ambele parti semnatare. Ei au semnat ca isi fac treaba. As muri de rusine in locul lor. Unde mai pui ca in timpul orelor de munca semnaza protocoale. In care isi iau angajamentul ca isi vor face exact treaba din contractul lor de munca.
    Autoritatea de stat si inspectoratul au clar stipulate atributiil. Ce sa mai semnezi!?
    Frumos ar fi ca maine sa predea la casierie salariul pentru astazi deoarece au cam taiat frunze la caini. Pe de alta parte recunosc dumnealor ca pana acum nu au infiintat invatamant dual. Asta inseamna ca nu si-au facut treaba. Sa faci conferinte de presa in care sa zici ca nu ti-ai facut treaba si sa mai fi si aplaudat doar in tara noastra se poate.

  • Altă agenție națională „scornicită” pentru a crea posturi pentru actiștii de partid, care trebuie răsplătiți pentru afișele lipite și donațiile la campania electorală.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS