Actualitate

La ce renunță Primăria Bistrița din proiectul de modernizare a centrului

Proiectul de amenajare şi modernizare a Pieței Centrale din Bistrița, în valoare de 16 milioane de euro, a suferit unele modificări acceptate și de societatea civilă care nu fusese inițial de acord cu ”mineralizarea” zonei.

Primarul Gabriel Lazany a spus că avut o întrunire cu Asociația Bistrița Civică și a ajuns la un consens.

”Este depus pentru finanțare un proiect de reconfigurare a centrului istoric. Se modernizează pietonalul, pavajul și partea carosabilă. Am avut o întâlnire cu reprezentanții Asociației Bistrița Civică să discutăm vizavi de proiectul din jurul Bisericii Evanghelice, acea celebră mineralizare a zonei, și am ajuns la un consens, un proiect care să fie și verde. Eliminăm cele două pârâuri prevăzute în zona Bisericii Evanghelice și pe pietonal. Este prevăzută desființarea locurilor de parcare din toată zona istorică. Dacă vrem să absorbim banii europeni și să implementăm proiectul, eu cred că nu e o soluție rea. Pe strada Nicolae Titulescu se va circula pe sens unic și se va face pistă de bicicletă. Probabil vom face o parcare unde este sediul SVSU acum”, a spus primarul Bistriței într-o emisiune la postul local AS TV.

În urmă cu zece ani, Primăria Bistrița a organizat un concurs de soluţii pentru proiectul ”Amenajare şi modernizare Piaţa Centrală – municipiul Bistriţa” în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania. Competiția a avut ca scop selectarea celor mai bune proiecte pentru amenajarea şi modernizarea Pieţei Centrale pe o suprafață de 2 hectare. Au intrat în competiţie cinci propuneri, iar juriul format din cinci membri – arhitecţi, profesori universitari, cu vastă experienţă în domeniu – a desemnat drept variantă câştigătoare pe cea propusă de Planwerk Cluj-Napoca.

Soluția aleasă prevedea pietonalizarea pieţei şi reunificarea ei spaţială, eliminarea parcărilor, a unei părţi semnificative a vegetaţiei şi a unor obiecte sau amenajări amplasate dezavantajos, readucerea la suprafață a vechii incinte fortificate, amenajarea unui curs de apă integrat în pavaj cu jeturi montate la nivel de călcare pe traseul canalului care străbătea piaţa pe latura sudică, amplasarea unei fântâni pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei).

De asemenea, firma a mai propus reorganizarea componentei vegetale, iar zona nordică să aibă un caracter predominant mineral. S-a mai propus păstrarea castanilor de dimensiuni mari, iar în latura sudică a pieţei o grădină urbană.

În 2018, Consiliul Local Bistriţa a adoptat, după 6 ore de discuţii în comisiile reunite şi în plen, cu 14 voturi pentru şi 6 împotrivă, documentația de avizare a lucrărilor de intervenții și a indicatorilor tehnico- economici pentru obiectivul de investiții ”Modernizare Piața Centrală” pe baza documentației elaborată de Planwerk. Finanţarea investiţiei ar trebui să se facă din Fondul European de Dezvoltare Regională, bugetul de stat, bugetul local și din alte fonduri legal constituite cu această destinaţie. În sală au fost prezenţi aproximativ 35 de bistriţeni care au protestat faţă de soluţia aleasă pentru modernizarea Pieţei Centrale. Ei au afișat pancarte cu mesajele ”Vrem cadastru verde”, ”Lăsaţi copacii”, ”Respectaţi legile de mediu”, ”Nu sacrificaţi spaţiul verde”, etc.

În 2019, se aducea în spațiul public informația că municipalitatea este dată în judecată după ce Partidul Verde a strâns peste 5000 de semnături de la localnicii care nu erau de acord cu ”așa-zisa modernizare a Pieței Centrale. O parte dintre semnături au fost adunate din mediul online. Nemulțumirea oamenilor era că mai mult de jumătate din cei 104 arbori existenți vor fi tăiați, rondourile cu flori vor fi desființate și perimetrele înierbate la fel.

Conform ecologiștilor, astfel, temperatura la sol va crește în lunile de vară între 4 și 6 grade, ceea ce va crea un disconfort major bistrițenilor. De asemenea, va crește și gradul de poluare al zonei prin emisiile de noxe și particule de la autovehicule.

Proiectul a fost depus la Agenția de Dezvoltare Nord-Vest pentru finanțare. Din suma totală de 16 milioane de euro, 14 milioane sunt eligibili și 2 neeligibili, conform unor documente prezentate de Gabriel Lazany în campania electorală.

29 comentarii

  • Un primar nou – cu-o sapă de laz,
    Defrișează Bistrița ca pe-un izlaz.
    Sătui de-acest târg «corcodușier»
    Vom planta în centru – un palmier,
    Iar pe străzi – vom avea cocotieri,
    Să scăpăm de urși «corcodușieri».
    Din lemn parfumat — de chiparos
    O să-ți cioplim un coșciug frumos,
    Deși meriți mult mai mult de-atât,
    Bistrița – brad mândru – doborât!

    62
    53
    • Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
      Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de pământ de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu bicicletele și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
      https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ

      108
      12
    • @Zidul
      cel mai vechi si valoros monument se vede în depărtare pe Dealul Tîrgului.. cel cu antena GSM înfiptă-n inimă (2004) cu acordul fostului primar Moldovan. acoperit de paduri și ferit de ”legislație”. monument istoric categoria A (Situl arheologic Cetatea de pe Dealul Târgului – înscris în 1992 – BN-I-s-A-01273, poziția 8)
      acum ”împrejmuit-privat” cu scuza că antena GSM ajută toată Transilvania și e greu de mutat (tehnic).
      te pasionează istoria?
      pare că habar n-ai ce vorbești

      11
      24
    • @Magellan, Tocnai că pe Dealul Cetății este un Sit Arheologic de cea mai mare importanță pentru obârşia oraşului nostru ar trebui create condiții să poți să ajungi la el şi să se poată fi vizitat. Până şi copii de la Colegiul Liviu Rebreanu şi-au dat seama de asta numai incompetenți din Primăria Bistrița nu https://chl.cnlr.ro/routes/4/la-antena.
      Faptul că sa amplasat o antenă acolo nu scuză lipsa de implicare.

      20
  • Am fost cel care am depus acum 7 zile o alta petitie in CL cu dorinta de a fi audiat in fata consilierilor sa le spun si lor ca nemultumirile raman deschise fata de asa zisa modernizare a Pietei Centrale.,insa am fost invitati de domnul Primar
    LAZANY si la o discutie in biroul dansului si am mai avut anterior o alta discutie cu doamna Viceprimar Stere. De mentionat ca domnul Primar a fost deschis la cele expuse de noi si timp de 1ora si 10min. ne-a ascultat pe cei trei reprezentanti ai ecologistilor. asoc. Bistrita civica si Asoc. comerciantilor din piata Centrala-Pietonal.
    Am tinut cu dintii de fiecare copac si perimetru inierbat .
    Situatia din proiectul initial din vremea lui Cretu era catastrofala si elimina aproape tot ,iarba,rondouri si vreo 75 de copaci.
    Va transmit ca dupa discutii cu plansele pe masa am reusit cu bunavointa domnului Primar sa pastram iarba de jur imprejurul Bisericii acel covor destul de costisitor care s-a plantat de vechea administratie tot asa dupa interventii multe cu dureri de cap.
    Speram sa ramana amandoua rondourile de flori sau cel putin unu cel spre statuie.
    Dispar copacii pe aliniamentul SUGALETE si dinspre fatada Primariei unde mai raman trei tei spre Politia Locala . Se vor planta si noi aprox 12 copaci in scuarele din dreptul statuii.
    Atata am putut face pentru cei 5.000 de bistriteni dragi noua care au semnat petitia si s-au impotrivit pe fata cu semnatura si curajul raspunderii. Nu cu alte comentarii inutile si chiar jignitoare adresate chiar noua celor civici care niciodata nu am urmarit nici cel mai mic avantaj.
    Totul s-a facut si se face pentru protectia mediului si sanatatea urbana.

    49
    102
    • Mai Balane. Cred cu toata taria ca tu si „cei trei” tineti dezvoltarea orasului pe loc. Ai vazut si tu la niste alegeri ca nu v-a votat nimeni. Faceti galagie ca sa primiti niste posturi caldute si bine platite de catre administratie – vezi Ciobanica si mai este unul pe la spatii verzi. Daca ai avea curajul sa te plimbi printre castanii de pe langa biserica, ai putea vedea ca numai cu noroc nu o sa cada in cap la cineva. Si asta datorita si faptului ca sunt o gramada de gainati si practic nu se poate circula de loc. Tot acel spatiu este insalubru si total nefolosit. Trebuie sa intelegi ca toata natura (la fel si noi oamenii) imbatraneste si trebuie regenerata. Toti copacii din fata sirului Sugalete sunt batrani si urati. Ma uitam intr-o primavara ce frumos se vedeau cladirile istorice dupa ce copacii au fost toaletati. Daca ai avea bunavointa (si inteligenta) sa calatoresti (si pana la Cluj) ai putea vedea ca toate pietele oraselor din Europa sunt curate, cu arbusti. flori etc. si toate catedralele si cladirile sunt puse in evidenta. Si, sunt dezvoltate parcuri impunatoare acolo unde locul permite. Ati oprit acea sosea fara nici un motiv si acuma vad ca va bagati in seama iarasi. Nu vrei sa intelegi ca locuitorii Bistritei nu rezoneaza cu ideile tale. Lasati specialistii (aici arhitectii) sa isi faca treaba. Si tu dute si lasa-ne.

      102
      17
    • Iar au ăpărut babalâcii nocivi din ABC ” ecologişti ” şi ” civici ” închipuiți care singura lor grijă este să distrugă tot ce funcționează în oraşu nostru .

      99
      12
  • Si acuma reamintesc Bistritenilor marea ticalosie din vremea administratiei OTC privind aceste aspecte .
    S-a organizat asa cum ni se spune in articol si o falsa Dezbatere Publica unde bistritenilor li s-a spus numai ca avem cinci variante fara sa poata insa sa le vada sa isi spuna parerea si personal primarul alesese deja din pixul rosu unul singur proiectul cel mai distructiv .
    Astfel toate articolele din legea descentralizarii publice au fost incalcate nu mai vorbesc de transparenta si alte discutii.
    Drept urmare au fost iniitiate dupa aceste inselatorii strangerea de semnaturi de la populatie si in premiera pentru oras au fost depuse in timp record cele 5000 semnaturi.
    Transmit tuturor semnatarilor un gand bun din inima, VA IUBESC si gestul vostru nu a fost zadarnic.

    26
    100
    • Cetățeni Oraşului şi-au exprimat democratic voința pentru construirea Centuri pe malul Bistriței pe care zăluzi din Bistrița Civică ignorând voința cetățenilor oraşului au băgat numai bețe în roate.
      Centura pe malul Bistriței este perfect legală şi are toate avizele necesare deci edililor Spor la Treabă !

      96
      15
  • Primarul nou, cu sapa lui – de laz,
    Transformă Bistrița – într-un izlaz.
    Sătul de acest târg «corcodușier»
    O să planteze-n centru un palmier,
    Și pe străzi vechi va pune cocotieri,
    Să ne scape de urși «corcodușieri»
    Iar din lemn parfumat de chiparos,
    O să sculpteze și-un sicriu frumos.
    Bistrița — meriți mai mult de-atât?
    Bistrița — brad mândru – doborât!

    8
    41
  • Degeaba guitati 2-3 indivizi habarnisti fara nume, important este ca ne-a ascultat domnul Primar si am cazut de acord.
    Asta inseamna implicare participativa si civism nu latrat la luna noua.

    16
    88
  • Un proiect scump si dupa mine total inutil. Cati bistriteni vedeti zilnic pe jos strabatand centrul orasului?
    Zeci , rar peste o suta .Pentru cine se face zona pietonala?
    Cu siguranta nu pentru ei ,ci pentru firmele prietene de constructii, de pavaj , de mobilier stradal, etc.

    Poate ne explica d-nul primar, pe cine vede dansul mergand vara (iarna nu intra in discutie) in centru sa stea pe banca si sa-i bata soarele in cap ?

    P.S. : str. Nicolae Titulescu e cu sens unic
    Nu ar strica o mica plimbare prin centru Bistritei si dupa facute proiectele
    Pt pista de bicilete 2 dungi albe pe un trotuar si din loc in loc desenata o bicicleta e suficient , asta daca nu se iau in calcul pistele de bicicleta existente in parcul mare , aflate la cateva pedale de strada in discutie.

    68
    7
  • Domnul Primar nu are nici o vina fata de acest proiect foarte distructiv ramas mostenire de la OTC , din contra a adus imbunatatiri in sensul bun al cuvantului.

    10
    80
    • Bălane, unde pupi tu se alege praful. Ai tot pupat dosu’ lui Turc, dade, dade, primești și tu autorizație de construcție după mulți, mulți ani, iar bistrițenii v-au dat cartonașul roșu la amândoi. Amu țuc, tuc la noul, că na la vremuri noi…tot noi, cei de la ochiul și timpanul. No, numa zîc

      36
      5
  • Totuși dacă ne uităm la alte capitale, vedem că niciuna nu are copaci care să obtureze vizibilitatea spre clădirile istorice și nici iarbă nu prea au. Chiar și la Sibiu, Brașov, aceeași poveste.

    12
    33
  • CARRES stimabile.
    Tocmai asta spuneam ca Bistrita de departe este singurul burg Transilvan vechi care se detaseaza de alte orase medievale prin paleta VERDE din centru.
    Bistrita este ea asa cum o vedem frumoasa si verde si nu are cum sa semene nici cu Sibiu ,Brasov ea seamna cu ea asa cum nici noi nu semanam cu chinezii cei cu ochii oblici.

    20
    43
    • Sunt de acord, dar turiștii vor să admire arhitectura în toată splendoarea ei, nu să vadă doar coroanele copacilor și cuiburile de ciori.

      15
      23
    • Treziți- vă la realitate !!!!!!!!
      Până când Bistrița nu va avea un Aeroport până atunci Bistrița nu va avea turişti aşa că safricați teii acea frumoşi fix degeaba !

      41
      2
  • EMIL draga !
    Habar nu ai cate sute si sute de tineri, elevi, studenti au semnat Petitia.
    Am cautat intentionat sa fie semnate de tineri si nu de pensionari care se stie bine ca erau de parte pesedistului OTC seful de atunci al orasului.
    De ce nu va vedeti voi de alte preocupari marunte ca in ECOLOGIE si la politica VERDE nu va stiti deloc.

    9
    63
  • E absolut stupefiant cat de inapoiati suntem incat intr-un centru asa micut si frumos ajungem sa angajam asa de multe proiecte care numai pentru infrumusetare nu sunt.
    Aproape ca inginerii comunisti i-as considera mai umani decat profesionistii arhitecti de astazi.
    Sunteti bolnavi sa schimbati si ce nu trebuie schimbat…
    In afara de asfalt, toate celelalte lucrari facute cu foarte multi bani incat imi dau seama ca prostia nu piere, e in suprema ei dezvoltare!!!
    Sunt dezgustat de modificarile continue si de proasta calitate.

    65
    • Corect. Acest proiect este o altă pârție de schi ⛷ inutilă, alt furt de bani din buzunarul contribuabililor.

      42
  • Acesti oameni asta stiu sa faca altceva.
    Sa se infrupte din banul public, ca doar nu este din buzunarul lor.
    Si ne mai miram ca deficitul este asa mare.
    Vin cu tot felul de idei SF.
    Daca le-ar promova in campania electorala nu iar vota nimeni.
    Sunt prioritati mult mai mari decat o cosmetizare a unei piatete.
    Aceasta amenajare ar trebui sa fie ca un desert iar felul principal sa fie adevaratele lucrari de infrastructura.
    Dar cum in politica te bagi ca sa te fofilezi prin tot felul de lucruri nastrusnice atunci vom ramane tot la „las ca ii mai prostim inca 4 ani”

    45
  • Care sunt stațile de autobuz din Piața Centrală de pe Linia Verde ?
    Eu locuiesc la ieşirea din Unirea şi aş vrea să vin la Târgu de Crăciun însă fiindcă nu este un autobuz direct cu care să vin în Piața Centrală prefer să stau acasă să-mi fac singur vinul fiert.
    Dacă se fac stați de autobuz în Piața Centrală voi veni iarăşi în Centru Vechi.

    47
    1
    • Mutarea Autogări în Piața Centrală aşa cum sunt Autogările în toate oraşele civilizate ale Europei este singura soluție de a mai aduce oamenii în Centru Vechi şi aşa cum a fost şi în Bistrița atunci când Centru Vechi funcționa şi înainte ca comuniştii să o mute lângă Gară.

      37
      3
    • Incapabililor când faceți parcări etajate în Centru Vechi care să scoată Centru Vechi din mizeria în care a ajuns ?!

      35
      1
  • Oricum dacă va arata ca n poza e jalnic.
    Ce aveți fraților cu spatiile verzi, cu copacii.
    De de vreți sa puneți beton și pietriș.de de va bateți joc de oraș?
    Nu este al vostru, voi sunteți vremelnici, a văzut și increzutul de Turc ce a pățit dacă s a înconjurat de lingușitor și obedienti.
    Trec 4 ani și va punem la coșul istoriei poate ca angajează pe toți la Mall , patriotul negrea.

    3
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.