Actualitate

La clasa pregătitoare ”Sfântul Stelian”, o treime din locuri au fost deja ocupate. De ce e căutată

Forfotă mare la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Bistriţa unde au început înscrierile pentru clasa pregătitoare. În prima zi o clasă are locurile ocupate, iar printre părinţii care şi-au înscris deja copiii sunt şi cei care vor ca ei să urmeze programul clasei girate de Biserica Ortodoxă,

Întrucât ne aflăm într-o perioadă în care ora de religie e pusă sub semnul întrebării, iar mulţi părinţi ezită să îşi înscrie copiii la această disciplină, am vrut să aflăm de la directorul şcolii, prof. Lucica Iacob, ce îi face pe părinţi să aibă încredere în proiectul început anul trecut de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi intitulat Clasa „Sfântul Stelian”.

„În primul rând, vreau să vă spun că, la clasa pregătitoare Sfântul Stelian, avem nu numai copii din Bistriţa, ci şi copii din Năsăud, din Rusu Lucica IacobBârgăului, din Prundu Bârgăului. Ce îi aduce la noi? Vă spun ce mi-a mărturisit o mămică. Mi-a spus că e creştină practicantă şi e foarte interesată ca cel mic să fie crescut cu principii sănătoase, moral-creştine. În plus, părinţilor le place ce fac voluntarii. Sunt nişte oameni inimoşi şi devotaţi şi fac tot felul de activităţi: limbi moderne, ateliere de pictură, sport. De dimineaţă, cei mici nu au un program diferit de alte clase pregătitoare. Abia la After School au în plus o oră de educaţie morală. La început, proiectul a fost privit cu scepticism, însă părinţii s-au convins că aici avem deschidere pentru copii din toate religiile fiindcă în şcoală avem şi copii penticostali, şi greco-catolici, şi Martori ai lui Iehova. Au venit părinţi informaţi care ştiu că aici copiii lor sunt în siguranţă şi fac activităţi pe care poate la alte şcoli le plătesc cu bani mulţi”, a spus prof. Lucica Iacob.

Celor care se tem că se face „îndoctrinarea copilului” de la vârste fragede, prof. Lucica Iacob le răspunde că nici vorbă de aşa ceva. „Se fac exact aceleaşi materii la clasa pregătitoare Sfântul Stelian ca şi la celelalte clase. Copiii de aici mai fac doar Biblia povestită copiilor, un fel de oră de opţional. În rest au ateliere de creaţie, limbi moderne, sport. Nu e vorba sub nicio formă de spălare de creiere sau îndoctrinare. Avem 25 de locuri în clasă, dar putem primi până la 30 cel mult. Dacă vor fi mai mulţi copii, va conta apropierea  şcolii de domiciliul copilului şi cazurile sociale”, a adăugat ea.

Preotul Tudor Mudure, coordonatorul proiectului, ne-a spus la rândul lui că ideea înfiinţării clasei pregătitoare tudor mudure mitropolit andreiSfântul Stelian i-a aparţinut Înalt Preasfinţitului Mitropolit Andrei care a dorit să multiplice modelul de la Cluj-Napoca unde Arhiepiscopia are colegiu, dar şi şcoală gimnazială şi învăţământ primar. „Noi am vrut să facem şi un test, să vedem câţi părinţi şi-ar dori să studieze copilul lor la o clasă cu acest specific. Am început la Bistriţa prin a înfiinţa programul Şcoală după şcoală. Până la ora 12.00, copiii au acelaşi program ca şi colegii lor, iar de la 12.00 la 16.00 beneficiază de acest program de tip After School în care este inclusă o singură oră în plus şi anume educaţia morală, i-am spus noi, unde colega mea, profesoara de religie Andreea Pintilescu lucrează cu copilaşii prezentându-le copiilor filmuleţe din Vechiul şi Noul Testament, deci lucrează pe imagine. Dotările tehnice pentru această clasă au fost asigurate de Biserică. Implicarea Bisericii a constat în mediatizarea proiectului, în dotarea cu aparatură modernă, de la videoproiector, la laptop, tablă flipchart. În plus, s-a zugrăvit clasa de către Biserică, iar la începutul anului şcolar, Biserica, prin Arhiepiscopie şi Protopopiat, a cumpărat rechizite pentru copii. Când au venit la şcoală, ei le-au găsit pe băncuţe, începând de la creioane, carioci, săculeţi, dar şi planşele pe care le au. Prin implicarea unor colegi ai mei preoţi din Bistriţa, în fiecare lună, copiii primesc caiete pentru colorat, dar şi dulciuri”, a explicat el.

În cadrul programului „Şcoală după şcoală”, copiii de la clasa Sfântul Stelian au parte de activităţi din categoria cunoaştere (Biblia povestită copiilor, engleză sau franceză, educarea limbajului), sport şi mişcare (gimnastică şi tenis de masă), artă şi meşteşug (muzică, teatru, pictură). De asemenea, ei mai participă la ateliere modulare unde învaţă lucruri utile despre sănătate, maniere, ecologie.

„La fiecare sfârşit de lună avem ateliere modulare. De exemplu, ei învaţă despre igienă de la o doamnă, Rita Condor, care e voluntar în Asociaţia Pro Vita şi face parte şi din Asociaţia Tinerilor Creştin Ortodocşi făcând muncă voluntară la această clasă. Vine lunar, lunea de la 14.00 la 16.00, îi învaţă diverse lucruri utile şi chiar îi duce şi la cabinetul stomatologic atunci când îi permite timpul. Ceilalţi profesori lucrează în învăţământ, fie preuniversitar, fie universitar. Sunt oameni buni atât din punct de vedere profesional, cât şi sufletesc. Sunt colegi care predau în diferite şcoli şi vor să facă voluntariat. La un moment dat le-am făcut propunerea să fie remuneraţi pentru munca lor fiindcă, în viitor, Biserica va găsi o soluţie în acest sens, dar, în momentul de faţă nu au acceptat. Ce facem pentru ei sunt acele excursii organizate de părinţii de la clasă. Am fost cu toţii la Mănăstirea Dumbrava, am dus nişte ajutoare acolo, la întoarcere am vizitat Mănăstirea Nuşeni. Ne întâlnim lunar şi discutăm despre situaţia elevilor de la clasă, despre ce se poate face şi analizăm şi comportamentul elevilor. facem lucrurile acestea cu părinţii şi mă bucur să vă spun că, din excursiile organizate, nu a lipsit niciun părinte”, a adăugat preotul Mudure.

Dacă programul „Şcoală după şcoală” este gratuit din punctul de vedere al instruirii, în schimb părinţii trebuie să achite contravaloarea mesei şi a materialelor didactice, suma fiind de 200 de lei lunar. Nu toţi însă.

„La începutul anului şcolar, au fost câteva familii care ne-au spus că ar vrea să-şi înscrie copiii la clasa Sfântul Stelian, dar nu au posibilitatea să plătească. Şi atunci am luat legătura cu preoţii de parohiile de care aparţin, de exemplu cu părintele Simion Bretfelean, cu părintele Ovidiu Semeşan de la Năsăud, care şi-au asumat responsabilitatea să le plătească masa copiilor şi să asigure resursele pentru materialele didactice care trebuie cumpărate. Vreau să vă spun însă că şi materiale didactice am cumpărat din banii Bisericii, aşa încât, în prezent este o sumă destul de mare din câte am înţeles de la Asociaţia părinţilor din şcoală, dar de care nu s-a atins încă nimeni. S-au cheltuit doar bani pentru plata învăţătoarei, 400 de lei, fiindcă şi ea stă două ore în plus. Însă doamna are PFA, deci lucrăm legal”, a spus preotul Tudor Mudure.

În ce priveşte temerile celor care acuză o posibilă „spălare pe creier” a copiilor care învaţă în această clasă, preotul Mudure a spus: „L-aş cita pe înţeleptul Solomon care spune: Deprinde-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă şi chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea. Ce face ora de religie, dascălul care predă religia? În afară de a respecta programa care este foarte bine gândită, nu face decât să îi deprindă pe tineri cu învăţăturile morale pe care trebuie să le aibă în viaţă, îl învaţă să se comporte frumos. Religia ne învaţă să facem bine. E foarte simplu aparent, dar, de multe ori, foarte complicat. În plus, religia îi mai învaţă pe copii integritatea, să deosebească valorile de nonvalori. Având această materie în trunchiul comun, Religia, elevilor li se poate explica şi pe altă cale, creştinesc, nu numai la ora de dirigenţie, cum poţi deosebi o valoare de nonvaloare”, a spus preotul Mudure care predă, de altfel, religia, la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa.

Părinţii care doresc să îşi înscrie copiii la această clasă se pot adresa Şcolii Gimnaziale „Ştefan cel Mare”, dar ar trebui să se grăbească fiindcă o treime din locuri au fost ocupate încă din prima zi.

Cristiana Sabău

17 comentarii

  • Dar cei care sunt ortodocsi si chiar vor sa faca mai multa religie ortodoxa after school unde sa mai mearga? Celelate religii au programe in acest sens dar sunt doar pt ei….nu?

  • Cateva nelamuriri:
    .
    1. Asociatia Pro Vita (care ii „invata” pe copii „despre igiena”) promoveaza o carte scrisa de unul din membrii lor, care militeaza IMPOTRIVA VACCINARII :)) HotNews a scris despre numeroasele erori si rastalmaciri prezente in aceasta carte.
    SURSA: hotnews.ro/stiri-esential-19394518-cum-transformat-carte-obscura-biblia-miscarii-anti-vaccin-din-romania.htm
    .
    2. Daca sunt adusi copii, de popi, de prin Năsăud, Rusu Bârgăului, Prundu Bârgăului, etc.. se pare ca totusi lumea informata din Bistrita nu se risca sa dea copiii pe mana acestor organizatii obscure…
    .
    3. Ma indoiesc profund ca este legal ca o cladire a statului sa fie pusa la dispozitia BOR, fara plata niciunei chirii, pt. ca BOR sa isi deruleze afacerile acolo.
    .
    4. Daca BOR are CATEVA SUTE DE BISERICI, case parohiale, etc, in judetul BN, de ce nu organizeaza intr-una din aceste biserici (facute tot cu banii statului) aceste activitati?
    .
    5. Din cate inteleg, intre d-na directoare Lucica Iacob si reprezentantul BOR Tudor Mudure exista un grad de rudenie destul de apropiat, acesta fiindu-i ginere. Credca acesta este un grav conflict de interese, sub care se acopera o afacere de familie si de grup, pe infrastructura statului si banii parintilor neinformati.
    .
    .
    Va rog D-na Sabau sa adresati aceste intrebari celor de mai sus, sa ne „lumineze” si pe noi, in special cu relatia de rudenie si conflictul de interese.
    .
    Va multumim!
    .

    • Mă iertaţi, dar, de data aceasta, eu văd aşa lucrurile: nişte copii din familii sărace nu plătesc nimic pentru programul după şcoală, nici măcar masa. Sunt ajutaţi să-şi facă lecţiile, învaţă lucruri bune pentru ei de la profesori voluntari care nu vor bani (dacă citiţi cu atenţie, veţi vedea că li s-au oferit şi au refuzat). Nu i-a obligat nimeni pe părinţi să îi ducă. Propun să le respectăm acest drept. Părinţii care vor să plătească bani grei pe meditaţii sau pe After School la stat sau privat sunt liberi să o facă. În ce priveşte întrebările dumneavoastră, să ştiţi că eu nu pornesc din start cu ideea că oamenii sunt potenţial infractori. În paranteză fgie spus, mi-ar fi greu să trăiesc aşa a la longue. Eu le dau credit tuturor până la proba contrarie. Am vorbit ieri în curte la Gimnazială „Ştefan cel Mare” şi cu părinţi mulţumiţi. Unul nu a avut ceva rău de spus. Drept urmare, mă scuzaţi că nu i-am mitraliat.

    • Va respect opinia si prezumtia de buna credinta pe care o acordati.
      .
      Intrebarile mele de mai sus (in special ce legata de gradul de rudenie dintre directoare si preot), nu credca sunt de natura sa mitralieze, ci doar sa lamureasca aspecte care ar trebui sa fie transparente.
      .
      In orice caz, raspunsurile la aceste intrebari, se gasesc cu siguranta la cei implicati in aceasta poveste, nu la mine sau la dvs.
      Si de la ei asteptam un punct de vedere.
      .
      Fiind vorba de infrastructura statului si de oameni platiti din bani publici, credca prezumtia de buna credinta, chiar daca constitutionala, necesita totusi transparenta maxima pentru a fi sustinuta.
      .
      .
      Aceste intrebari au mai fost adresate, si anul trecut, doamnei Tabara, care nu a oferit nici un raspuns, decat ca „o sa verifice si daca o sa fie probleme o sa ia masuri”..
      .
      .
      Daca BOR ar vrea sa evite speculatiile inutile, de ce nu utilizeaza infrastructura pe care, slava domnului, o are mai mult decat poate sa o intretina, si o tine neutilizata 6 zile din 7 ?????????
      De ce insista mereu sa invadeze noi si snoi spatii ale statului, fara drept legal, si fara plata chiriilor sau impozitelor aferente?
      .
      Despre asta este vorba, fapte reale, intrebari justificate, nu prezumtii..
      .

    • Cred că din acelaşi motiv pentru care şi Liceul Creştin Logos (al cultelor neoprotestante) funcţionează tot într-o şcoală publică. Oricum, americanii nici nu mai construiesc biserici. Se întâlnesc în cinematografe. Cred că suntem prea înverşunaţi în privinţa spaţiilor. Mai bine v-ar îngrijora faptul că, de exemplu, în zona mea toate mamele se uită la „Noră pentru mama” în timp ce copiii lor sparg seminţe pe lângă blocuri.

    • Stiti bine opiniile mele, si sunt cel putin la fel de ingrijorat de mamele care se uită la „Noră pentru mama” sau.. fermier caut nevasta.. sau ale astfel emisiuni tabloide de doi bani..
      .
      Sa stiti ca, de obicei, deaspura televizorului acestor doamne, atarna un tablou cu motive religioase..
      .
      Si de multe ori, duminica, mama, sau bunica, schimba de pe „Noră pentru mama” pe slujba de pe Trimitas..
      .
      Nu cred ca BOR doreste schimbarea acestor atitudini, dimpotriva, contribuie la conservarea lor.

    • Legat de Liceul Crestin Logos al neoprotestantilor, am mers pe site la ei si am gasit asta:
      .
      ––––––––
      În primul an de funcționare, Liceul Creștin LOGOS și-a desfășurat activitățile educaționale în cadrul Colegiului Național “Andrei Mureșanu” pe baza unui acord de parteneriat. Începând cu anul școlar 2013 – 2014, fundația a închiriat un spațiu ce aparține Liceului Tehnologic Forestier, unde în baza unui acord de parteneriat școala își desfășoară activitatea și în prezent.
      În viitorul apropiat Fundația Gamaliel intenționează să construiască un campus școlar modern unde Liceul Creștin LOGOS să își desfășoare activitatea la nivelul standardelor și dotărilor moderne.
      ––––––––
      sursa:logosbistrita.ro/index.php/home/viziune-si-misiune
      .
      .
      Asadar, cuvintele: CHIRIE, CONSTRUCTIE PE BANII LOR – termeni care nu se regasesc in organizatia BOR.
      .
      .
      Nu iau apararea cultelor (dvs. i-ati adus in discutie), dar iau apararea BANULUI PUBLIC.
      .

    • Aici: „Începând cu anul școlar 2013 – 2014, fundația a INCHIRIAT un spațiu ce aparține Liceului Tehnologic Forestier”
      .
      BOR nu a INCHIRIAT, beneficiaza gratuit de spatiul public.

  • Într-o lume extrem de needucată – la mine pe scară nu salută decât foarte puţini copii, dar sparg seminţe în faţa uşii şi tropăie cu părinţii de mână pe scări la miezul nopţii – orice iniţiativă în sensul educării ce vine din partea comunităţii merită salutată. E clar că multe familii fie nu ştiu, fie nu pot să-şi educe copiii. Şi mai clar e că sunt foarte greu de educat venind din familii în care sunt lăsaţi să crească aiurea ca buruienile în grădină. Nu mă refer la dumneavoastră cei care citiţi şi comentaţi în ziare, ci la acele familii care îşi încurajează copiii să ţipe pe la geamuri „mamăăăăăăăăăă”, care îşi scutură faţa de masă peste balcon, deşi stau la etajul IV şi văd că toate fârmiturile ajung la vecini, care dau muzica la maxim şi aruncă mucuri de ţigară pe geam. Măcar de la şcoală să înveţe ceva şi copiii lor. E clar că de acasă nu au ce şi nici de la cine.

    • Va dau dreptate – cu amendamentul ca BOR nu ii invata pe copii niciunul din aceste lucruri.
      .
      Aceasta se numeste EDUCATIE CIVICA si nu are nici o legatura cu religia.
      .
      BOR in schimb ii invata pe copii cum
      – sa se inchine la cadavre umane
      – sa se roage la tablouri
      – sa nu se joace co copiii care nu sunt ortodocsi
      – sa nu ceara explicatii sau detalii, ci sa creada totul asa cum e
      – sa asculte orbeste de parinti, preot, indiferent de situatie, chiar daca uneori acestia sunt depasiti de realitatile actuale
      – ca soarta lor e scrisa si hotarata de divinitate, deci nu este in mana lor
      .
      BOR taie copiilor orice pofta de a cerceta, de a studia, de a experimenta, de a pune intrebari. Prin acest stil medieval de „educatie”, eu cred ca BOR nu doar ca nu educa copii in adevaratul sens al cuvantului, dar chiar este extrem de daunatoare dezvoltarii ulterioare a copilului.
      .
      .
      Inca odata, nu am treaba cu religia practicata acasa, sau in locasul de cult, am treaba cu pervertirea educatiei publice, chiar in scoala statului, de catre o organizatie care nu este parte a statului roman, dar e platita de stat.

  • Camelia Tabără, singurul candidat pentru șefia ISJ!
    .
    Aceasi TVARASA ca a mosit legatura ne-naturala dintre Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” si BOR.
    .
    Dupa ce „si-a dat demisia” in povesti.. acum e UNICUL CANDITAT.. MAI RAU CA CEAUSESCU :))))))))))))))
    .
    .
    Bleah.. COMUNISTILOR…
    .
    Iata cum isi dau in fiecare zi comunistii din PSD si escrocii din BOR pt. a crea ceea ce se numeste o GRUPARE INFRACTIONALA ORGANIZATA!
    .
    .
    Dragi parinti, acesti COMUNISTI DIN BOR SI PSD sunt cancerul Romaniei, feriti-va copiii de ei…
    .

    • Aceasi TVARASA care inchide scoli prin satele din BN, din lipsa fondurilor, dar face lobby pt BOR ca sa infiinteze o scoala confesionala in Bistrita pe banii statului!

  • Iata la ce aberatii se ajunge prin CEDAREA GRATUITA A SPATIILOR PUBLICE CATRE BOR:
    .
    Biserica din curtea şcolii. Slujbele religioase se ţin la doi paşi de sălile de clasă
    ––––––––
    La doi paşi de Colegiul C. D. Loga din Timișoara, Mitropolia Banatului a ridicat o biserică. Astfel că orele se vor face la doar câțiva metri de slujbele religioase.
    Primăria a cedat gratuit terenul din curtea liceului.
    Reprezentanții inspectoratului școlar și conducerea școlii susţin că nu au fost consultați în niciun fel de autorități.
    .
    Reprezentanții Mitropoliei Banatului au refuzat să îşi exprime un punct de vedere.
    –––––––
    Sursa: digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Timisoara/Stiri/Biserica+din+curtea+scolii+Slujbele+religioase+se+tin+la+doi+pas
    .
    Acesti escroci din BOR nu am nici simtul masurii, nici rusine, nici respect fata de lege. Ei sunt doar o grupare infractionala ce cangreneaza bugetele si institutiile publice.
    .
    Doar in RUSSIA mai poti vedea asa ceva.. Cum sa dai copiii pe mana acestor mascarici, care in orice tara civilizata ar fi catalogati in cel mai bun caz drept escroci?
    .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS