Actualitate

La Curtea de Apel Cluj, primarul Ovidiu Creţu a pierdut procesul cu ANI. Edilul poate face recurs

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a pierdut, la Curtea de Apel Cluj, procesul intentat Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care l-a declarat incompatibil. Instanţa a respins cererea de suspendare a edilului, dar şi acţiunea în contencios administrativ. Sentinţa poate fi atacată în cinci şi 15 zile.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Cluj a admis excepţia lipsei de interes invocată în dosar conexat nr. 1152/33/2013 al Curţii de Apel Cluj de către ANI şi în consecinţă a respins  ca lipsită de interes acţiunea formulată de reclamanţii Primăria Municipiului Bistriţa, Municipiul Bistriţa şi Primarul Municipiului Bistriţa având ca obiect anularea Raportului de evaluare nr. 40409/G/II/23.09.2013. Potrivit unor surse juridice, acest lucru înseamnă că Primăria Bistriţa, Municipiul Bistriţa şi Primarul Municipiului Bistriţa – ca instituţii – nu au nicio calitate în acest proces.

Dea semenea, Curtea de Apel Cluj a respins ca lipsită de interes cererea de suspendare formulată de  Ovidiu Teodor Creţu în contradictoriu cu ANI în dosarul nr. 1153/33/2013 al Curţii de Apel Cluj. De asemenea, a respins ca neîntemeiată acţiunea în contencios administrativ formulată de Ovidiu Teodor Creţu în contradictoriu cu ANI având ca obiect anularea raportului de evaluare nr. 40409/G/II/23.09.2013.

Sentinţa este definitivă, dar are drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de suspendare. Recursul poate fi depus la Curtea de Apel Cluj şi de 15 zile pentru acţiunea de contencios. Sentinţa a fost pronunţată în şedinţa publică din 21 ianuarie 2014.

În 23 septembrie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că Ovidiu Creţu s-a aflat în incompatibilitate în perioada 1 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, întrucât a fost şi reprezentant asociat persoană juridică în cadrul SC Business Park Bistriţa Sud SRL, societatea care administrează Parcul Industrial Bistriţa Sud: ”Creţu Ovidiu Teodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 1 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013,  întrucât a deţinut, simultan, funcţia de primar al municipiului Bistriţa, jud. Bistriţa-Năsăud, şi calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul SC Business Park Bistriţa Sud SRL. Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, potrivit prevederilor legale”.

Atunci, reacţia primarului Bistriţei a fost: ”Este o situaţie identică cu cea pe care a avut-o primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Dintr-o greşeală a Registrului Comerţului, în loc să fie scris Mazăre Alexandru, fratele lui care a fost votat de Consiliu, a fost scris Radu Mazăre şi ANI i-a dat incompatibilitate, cu toate că cei de la Registrul Comerţului şi-au recunoscut greşeala, ca şi în cazul meu. Doi ani de zile s-a judecat Radu Mazăre cu ANI, până la urmă a câştigat. Acelaşi lucru s-a întâmplat aici. Eu am fost cel care a semnat adresa de înaintare a documentelor către Registrul Comerţului şi aceştia au înţeles că eu am fost delegat, neexistând niciun fel de hotărâre. Au corectat greşeala, au anunţat în scris, am fost cu respectiva adresă la ANI, au spus că e în regulă, că e în ordine şi m-am trezit după şase sau şapte luni că mi-au dat soluţia de incompatibilitate. Va urma un proces similar cu cel de la Constanţa”.

7 comentarii

  • fix-pix floare de fasole. cine crede ca corb la corb isi scot ochii se insala amarnic. asta este ptr. public , ptr. audienta !!

  • ” Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, potrivit prevederilor legale”.

  • Dacă nu era delegat, în ce calitate a semnat adresa către Registrul Comerţului? Unde se încadrează atribuirea unei calităţi pe care nu o ai? De ce nu am putea trimite şi noi bistriţenii adrese in numele Primăriei Bistriţa, fără să suportăm rigorile legii? Primarul Creţu poate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.