Actualitate Economie

La întrebarea „Suntem un judeţ de asistaţi social?”, Ani Bob răspunde: Depinde cine strigă!

În Bistriţa-Năsăud, 73.000 de persoane sunt asistate social. Oamenii primesc fie venit minim garantat, fie de ajutoare de încălzire sau de susţinere a familiei. Deşi circa 7-8% din populaţie are nevoie de ajutor ca să trăiască, şefa AJPIS, Ani Bob, spune că nu suntem un judeţ de asistaţi sociali.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud, Ani Bob, a prezentat un raport al activităţii din primele şase luni ale anului din care a reieşit că numărul celor care au fost asistaţi social în prima jumătate a anului este de 73.000.Subprefectul Ovidiu Frenţ a vrut să ştie dacă nu cumva suntem un judeţ de asistaţi social.

„Depinde cine strigă, domnule subprefect. Nu suntem un judeţ de asistaţi social. Suntem undeva spre sfârşit într-un clasament naţional. Nu pot să vă dau date, nu m-am pregătit, dar ştiu din toate întâlnirile la nivel de agenţie naţional că avem un număr de beneficiari foarte mic, spre sfârşitul clasamentului. În datele noastre nu sunt cuprinşi însă asistenţii personali care sunt plătiţi din bugetele locale ale primăriilor. În ceea ce priveşte situaţia lor, este o întreagă discuţie la nivelul ministerului în sensul că acele contracte individuale de muncă pe care trebuie să le încheie primarii şi să le prevadă în organigramă sunt atipice, nu sunt contracte individuale de muncă, iar această legislaţie probabil că va fi modificată. Dacă luăm în considerare şi acei asistenţi personali şi partea aceea de plăţi, ajungem la o medie mai mare, undeva către 7-8% (din totalul populaţiei care e asistată social -n.r.)”, a spus Ani Bob.


Directorul AJPIS Bistriţa-Năsăud a prezentat, apoi, detaliat, situaţia asistaţilor social.

„În primul semestru din 2014, avem un număr total de aproximativ 73.000 de titulari de asistenţă socială. Lunar, numărul este cam la fel. De exemplu, plătim beneficii familiilor cu venituri reduse. Un tip de beneficiu este alocaţia pentru susţinerea familiei. Acest beneficiu se mai numea alocaţie complementară. Acest beneficiu, alocaţia de susţinere a familiei, se acordă doar familiilor care au spre creştere şi educare minori. Pe lângă încadrarea în cuantumurile prevăzute de lege în funcţie de numărul de copii, veniturile familiei şi tipul acesteia (monoparentală sau cu ambii părinţi), una dintre condiţii pentru beneficiarii cu copii de vârsta şcolară este frecventarea de către aceştia a cursurilor unei forme de învăţământ obligatoriu, absenţele ori abandonul şcolar influenţând atât modul de acordare cât şi cuantumul prevăzut.  În primul semestru al anului 2014, numărul mediu lunar al beneficiarilor a scăzut la 4.425, în timp ce în anul 2013, în aceeaşi perioadă, numărul mediu lunar de beneficiari a fost de 5.456 beneficiari”, a spus Ani Bob.

De asemenea, ea a explicat că se mai acordă şi ajutorul social – prevăzut de Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, un beneficiu care are la bază testarea veniturilor familiei sau persoanei singure solicitante. În primele şase luni din an s-au acordat 2.748 de ajutoare sociale, mai multe faţă de anul trecut nd au fost introduse diverse criterii care excludeau oamenii care aveau suprafeţe de teren agricol sau animale.

Totodată, tot instituţia condusă de Ani Bob mai acordă bani sub formă de ajutor pentru încălzirea locuinţei. Pentru cea cu gaze naturale au primit bani în primul semestru al anului  2.457 de persoane, pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică 22 de persoane, iar pentru încălzirea cu lemne 7.181 de persoane.

Alocaţia de stat pentru copii  – 200 lei/lunar până la vârsta de 2, respectiv 3 ani pentru copilul încadrat în grad de handicap şi de 42 lei/lunar după această vârstă şi până la terminarea cursurilor învăţământului liceal sau profesional – a fost primită de 62.228 de persoane. Alocaţia de plasament – de 97 lei lunar – a ajuns la 591 de beneficiari, iar indemnizaţia pentru creşterea copilului  la 2.573 de persoane. Stimulentul de inserţie –  care are drept scop încurajarea participării pe piaţa muncii şi continuarea dezvoltării carierei şi constă în acordarea lunară a 500 lei pentru părintele care se întoarce anterior perioadei de 1 an sau 2 ani în câmpul muncii în funcţie de opţiunea aleasă –  a fost acordat unui număr de 392 de persoane.

În judeţ, se mai acordă ajutoare pentru persoane cu handicap  – 25.716 în total, dar şi alocaţie lunară de hrană pentru bolnavii HIV/SIDA care este de 13 lei/zi pentru persoanele adulte şi 11 lei/zi pentru copii, numărul mediu lunar fiind de 11 beneficiari.

11 comentarii

  • 26% asistaţi social. ˝ Nu suntem un judeţ de asistaţi social. Suntem undeva spre sfârşit într-un clasament naţional.˝ Aha, deci la alţii sunt şi mai mulţi. Iată votanţii USL, mână întinsă, ˝dai ceva?˝, ˝mie ce îmi pică?˝, ˝dai şi tu… nişte bani de concediu˝, ˝fură ei da ne lasă şi pe noi˝. Ce apetit pentru ˝ajutoare˝ are poporul ăsta… De stat cu mâna întinsă… De ˝Ce se dă aici?˝, De ˝Să ne dea˝…

  • doamna asta ce sa spuna si ea???? e o voce stearsa,fara vlaga si convingere, ca si cum ar spune:ce sa fac??? astia sint oameni care ne conduc . noi sintem aia prostii. noi. intelegeti???

  • Apropo vocea nu-i e stearsa deloc. Dimpotriva, e stridenta. Nu ti-as dori fata in fata sa o provoci. Cum esti tu asa de digi-comentator de budoar nu te vad in regula. In alta ordine de idei doamna are asteptari mari de la viata si o anumita forta. Stearsa nu e niciun caz.

  • Vă spun foarte sincer că doamna asta este foarte slab pregătită profesional. Concret, dânsa nu știe sa facă nimic..Ce sa facem….unii au impresia ca dacă au tupeu, au și creer..dar nu au creer.

  • dl.Bistritean, nu la decibeli vocii doamnei m-am referit atunci cind am spus ca este stearsa. nu am timp acum sa explic cu toate ca asi dori. dar nu pot. scuze.

  • Ceva este gresit la calculele statistice. 73.000 de titulari de contracte de asistenta sociala, reprezinta 7-8 la suta din totalul populatiei judetului? Nu cred! Ceva este gresit, reprezinta de fapt un sfert din nr. de locuitori ai judetului, un oras aproape cat Bistrita!

  • ˝Ion Mang, fostul ministru al Educatiei acuzat de plagiat, a ajuns sa evalueze calitatea in invatamantul superior. Ioan Mang este expert evaluator in cadrul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior si evalueaza calitatea universitatilor.˝

    7,4 milioane de complici la impostură, hoţie, spagă, corupţie!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS