A fost nevoie să treacă mai bine de trei decenii după căderea comunismului ca în Bistrița-Năsăud să nu mai funcționeze nicio școală cu toaleta în curte. Și aceasta nu pentru că s-ar fi făcut investiții în fiecare localitate, ci pentru că s-au împuținat copiii și au fost transportați la școlile din centrele comunelor.
”În județ nu mai este nicio școală cu toaletă în curte și nu se datorează neapărat acest lucru structurii. Au venit copii din cătune care au fost mutați în școala din centru și atunci nu avem niciun caz cu toaletă în curte”, a spus inspectorul școlar general Cristian Nicula în ședința Colegiului Prefectural.
Tocmai pentru că mulți copii fac naveta, Nicula a solicitat Ministerului Educației urgentarea programului pentru dotarea școlilor cu microbuze: ”Sunt prevăzuți bani prin PNRR atât pentru microbuze școlare electrice, cât și pentru dotare a 75.000 de săli cu mobilier școlar. Proiectul este în derulare, iar dacă le-am primi cât mai repede ar fi foarte bine”.
Deși ultima școală cu toaleta în curte a fost cea din Silivașu de Cîmpie, aflată și ea în reabilitare, totuși nu toate unitățile de învățământ au autorizații sanitare de funcționare.
”În evidențele noastre era Școala Silivașu de Cîmpie care avea toaletele în curte, dar se pare că problema s-a rezolvat zilele acestea și ne bucurăm să aflăm acest lucru. Acest proces de autorizare este însă în dinamică. Nu tragem linie la 5 septembrie și de acum încolo nu mai autorizăm nimic. Pe măsură ce se vor încheia reabilitările și se vor îmbunătăți condițiile, noi le vom autoriza. După ce începe școala voma vea și o acțiune tematică”, a spus dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică.
Conform sursei citate, în județ funcționează 294 unități de învățământ, din care 280 publice (209 în mediul rural, 71 în mediul urban) și 14 private. Acestea din urmă (8 grădinițe, 3 școli, 3 postliceale) sunt autorizate sanitar, în timp ce statul nu a reușit această performanță pentru 41 de unități (8 în urban din care 3 la Bistrița, 5 la Sîngeorz-Băi și 33 în mediul rural).
Motivele neautorizării sunt:
- clădiri în construcție sau în proces de reabilitare = 2 (1 rural SG Chiochiș, 1 urban Grup Școlar de Servicii Bistrița)
- funcționarea în clădiri cu altă destinație – case particulare, parter de bloc = 14 (6 urban, 8 rural)
- condiții necorespunzătoare – clădiri vechi, deteriorate, fără sursă de apă sau cu sursă de apă nepotabilă, grupuri sanitare necorespunzătoare, încălzire cu sobe de teracotă = 25 (1 urban – SG Cormaia, 24 rural)
În anul școlar 2022-2023 va intra în reabilitare Ggrădinița cu Program Prelungit nr. 3 Bistrița, care nu se poate autorizata în spațiul propus pentru mutare (Liceul cu Program Sportiv Bistrița), a anunțat DSP.
Peste 48.000 de elevi din tot județul încep cursurile luni, cu 1143 de elevi mai mulți față de anul școlar precedent întrucât au fost contabilizați și cei 499 de copii de nivel antepreșcolar care vor frecventa creșa în 19 grupe.
Asta da realizare…Au reusit in 32 de ani sa faca cateva mii de wc uri.Nu ca nu ar fi fost necesare.Asta e capacitztea statului ,cu sute de parlamentari ,cu sute de ministri si secretari de stat in fiecare legislatura,cu 2 milioane de angajati la stat.Ah…scuze mai avem pensii speciale si pensionari de la 45 in sus.Astea sunt realizarile marete.In rest cu exceptia catorva autostrazi cu intrruperi si care nu prea te duc la destinatie avem cam aceeasi infrastructura in tozte domeniile cz acum 32 de ani doar ca s a mai vopsit pe ici colo.Orasul nostru se afla in acelasi trend cu exceptia podului berariei si a wc ului din primarie.
Nu ajunge sa ai , trebuie sa sti si sa folosesti…a se vedea wcurile publice ! conform bancului ciocolata si hartia…. !
Commentul mai de azi dimineață ați ezitat să-l publicați!!!