Recomandări Social

La munte, zăpadă de peste un metru, perfectă pentru schi de tură. Înflorirea narciselor sălbatice întârzie

Iubitorii muntelui trebuie să știe că stratul de zăpadă depășește un metru în Munții Rodnei, unde sezonul de înflorire a narciselor sălbatice din Masivul Saca s-a decalat din nou cu cel puțin trei săptămâni. În schimb, vremea este perfectă pentru cei care practică schiul de tură, tot mai mulți în județ.

”În Pasul Rotunda, stratul de zăpadă depășește 1 metru – 1,10 metri, iar cine se încumetă să urce până în vârful muntelui va avea surpriza să constate că depășește 2 metri. Chiar și așa însă lumea vine pe munte, dar echipată corespunzător. Noi (Administrația Parcului Național Munții Rodnei – n.r.), așteptăm primăvara, să înflorească narcisele de pe Masivul Saca. Estimăm că sezonul de înflorire s-a decalat cu circa trei săptămâni. Oricum, colegii mei sunt în teren, iar în momentul în care vedem că înfloresc, vom da sfoară în țară”, a spus Mihaela Poll, directorul APNMR.

Și anul trecut narcisele sălbatice au înflorit la sfârșitul lunii mai, început de iunie.

”Totul depinde de vreme. Noi sperăm ca, în a doua jumătate a lunii mai să înflorească narcisele. Anul trecut am reușit, printr-un proiect cu Eco Rodna și MOL Spații Verzi, să marcăm corespunzător traseul spre narcise, poate fi găsit pe site-ul nostru AICI, un omuleț portocaliu însoțește turistul, dar mai sunt și panouri informative. Din Valea Vinului se pornește atât pe Dealul Popii, cât și pe Valea Secii. Anul trecut am avut zile în care au fost peste 800 de oameni în poiana cu narcise, mai ales în week-end, iar în timpul săptămânii câte 50-60 zilnic”, a spus Mihaela Poll.

După această iarnă lungă și grea, iubitorii muntelui se întreabă și cum arată drumurile de acces.

”Drumul de la Valea Vinului a fost reabilitat prin grija Primăriei Rodna și până acolo se ajunge foarte ușor, pe asfalt, însă drumurile forestiere nu sunt reabilitate. Până la un moment dat este nevoie de mașină de teren și apoi se merge pe jos, iar celelalte drumuri sunt degradate. E de ajuns să amintim de DN 17D prin Pasul Rotunda care a devenit impracticabil. Zona este extraordinar de frumoasă și o reabilitare a drumului ne-ar ajuta foarte mult”, a mai spus Mihaela Poll.

Șeful Serviciului Public Salvamont Bistrița-Năsăud, Mircea Baciu, a adăugat că nu doar în Munții Rodnei, ci și în Călimani, Țibleș sau Suhard se poate practica schiul de tură în această perioadă.

”Toți cei care vor să practice schiul de tură o pot face fără niciun fel de probleme. Zăpada în momentul de față, este stabilizată doar că, la orele prânzului, încep să apară mici avalanșe de suprafață la care trebuie avut grijă. Pentru acces în Bistricior, drumul e deschis până la Colbu, de acolo prima jumătate a traseului se parcurge la picior cu schiurile în spate, după care se poate merge pe schi de tură. Noi estimăm că peste tot în zona montană se va putea practica schi de tură până la începutul lunii mai”, a spus Baciu.

Și în opinia prof. Horia Ștefănescu de la Facultatea de Educație Fizică și Sport a UBB, Extensia Bistrița, în această perioadă e un sezon perfect pentru schi de tură.

”Zăpada s-a așezat. E o perioadă foarte bună pentru practicarea acestui sport. Schiul de tură a câștigat foarte mulți adepți mai ales în perioada pandemiei pentru că se iese din zona populată, se merge pe munte, poți și schia, faci și un efort foarte sănătos. De obicei, schiorii de pârtie la un moment dat caută altceva pentru că pârtiile sunt tot mai aglomerate, invadate de ne-schiori și atunci lumea iese pe munte. Bistrița-Năsăud este un paradis pentru schi de tură: Bistriciorul care e foarte aproape, zona Țibleș, Rodnei, Suhardul, zone superbe. Se folosesc traseele de vară, cu niște indicații legate de avalanșe, codul muntelui trebuie respectat. Eu recomand, totuși, un ghid oameni și oameni care știu unde merg. Zăpadă este multă la munte, e o iarnă pe format vechi”, a spus Horia Ștefănescu.

Sursa foto: Facebook, La pas prin Munții Rodnei

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.