Actualitate

Alin Seserman: La răscruce de drumuri (interviu)

Într-un interviu pentru Timp Online, consilierul municipal Alin Seserman vorbește despre transformările din viața politică, dezintegrarea sistemului, anul electoral 2016, șansele PNL de a câștiga Primăria Bistrița și România la răscruce de drumuri.

Cum vezi guvernarea Cioloș?

Guvernarea Ciolos nu o să aducă salturi spectaculoase. Oricum nu există soluţii miraculoase, dar cred într-o bună guvernare. Cred în acest trio, Iohannis-Cioloş-Dâncu cel puţin din perspectiva unei seriozităţii ardelene şi am un sentiment că guvernarea e una corectă, în care nu-şi mai are loc populismul şi că în acest an electoral nu se vor acorda pomeni electorale. Mă refer la pomeni, nu la asistenţă socială. Important e să producă legi şi măsuri bune. Toată lumea este de acord cu anumite lucruri, dar ele nu se întâmplă. Reforma administrativă, reforma constituţională care să stabilească reguli clare între premier şi preşedinte, privind numărul parlamentarilor, legea alegerilor locale care nemulţumeşte pe toată lumea. Ca o paranteză, Parlamentul aici sfidează pe faţă pe toată lumea. E nevoie de reforme privind asistenţa socială. Noi vrem să facem din agricultură un motor economic, dar în mediul rural a devenit mai rentabil să şomezi.

Dar activitatea președintelui României?

Mă aşteptam ca preşedintele să fie mai ferm, mai activ. Cred că au fost momente bune când s-ar fi putut adopta o serie de reforme importante. Aici nu e vorba de amestec în treburile altora pentru că preşedintele este dator să prezinte realitatea din ţară, iar dacă 2/3 din primăriile din ţară produc 2 lei şi cheltuie 5 înseamnă că lucrurile nu sunt în regulă, iar acest lucru trebuie spus apăsat, de multe ori, până se ia o decizie. Se dă exemplul Poloniei ca fiind model de dezvoltare, unde iniţial s-au luat măsuri aspre. Şi-au închis întreprinderile cu pierderi, au făcut reorganizare teritorială şi alte reforme în timp record. La o populaţie de 38 de milioane de locuitori au un număr de primării la jumătate cât are România. Dar pentru asta au picat trei guverne. Aşadar, e nevoie de politicieni responsabili, nu populişti care promit fiecărei uliţe din fiecare sat marea cu sarea.

Alegeri locale într-un singur tur sau în două? Ce șanse are PNL la Primăria Bistrița?

Dacă rămâne actualul sistem de alegere a primarilor, care este nedemocratic, lucrurile sunt complicate. Eu propun o federalizare a opţiunilor din zona dreptei în aşa fel încât partidele de dreapta şi societatea civilă să propună un singur candidat. E limpede pentru toată lumea că PNŢCD, Mişcarea Populară, PER, M10 sau candidaţii independenţi nu au nici o şansă de unele singure. Dacă aceste formaţiuni îşi desemnează fiecare un candidat, atunci sarcina PNL este extrem de complicată. Eu cred că PNL poate câştiga Primăria Bistriţa dacă este susţinut de aceste formaţiuni, care la rândul lor pot obţine o poziţie de viceprimar şi sigur că se pot discuta şi alte aspecte. Este nevoie de un manager city, etc. Dacă va exista o gândire şi o acţiune raţională, atunci se va produce schimbarea, dacă nu, atunci sigur că actualul primar are prima şansă, PNL a doua, iar celelalte partide se vor situa pe următoarele poziţii. Cu alte cuvinte, s-ar pierde o şansă bună. Cu un singur candidat, dreptei îi va fi indiferent dacă alegerile sunt dintr-un singur tur sau din două tururi de scrutin, fiindcă e finală între doi competitori şi astfel va produce schimbarea.

Care va fi factorul decisiv?

Un lucru este cert. Partidele nu mai reprezintă motorul principal în aceste alegeri. Oamenii vor fi. Partidele mari au o problemă fiindcă nu au generat lideri consistenţi. Sistemul intern al partidelor a fost comunist, perpetuat prin slugărnicia multora şi teama şefilor că cei buni pot crea probleme şi astfel s-a metamorfozat un sistem feudal de conducere. Cine va înţelege să promoveze pe cei care au ceva de spus în viaţa publică vor avea de câştigat. Natural, sistemul actual se dezintegrează. Mai e un pas. Depolitizarea funcţiei publice şi alegerea primarilor în două tururi şi lucrurile se rezolvă singure şi bine. Teoretic, şi un partid mic sau un independent poate produce surprize în multe locuri cum ar fi Bucureşti, Iaşi sau Constanţa. În cazul nostru partidele mici sau independenţii pot obţine scoruri bune şi foarte bune, dar singurul beneficiar ar fi actualul primar. Cu un scor de 35%, există mari şanse să rămână pe funcţie. Pe înţelesul tuturor, dacă PNŢCD va veni cu un candidat foarte bun şi va obţine 15-20%, îi va netezi calea primarului în funcţie. Ar fi un rezultat excepţional, însă obiectivul va fi ratat. Primarul are şi darul de a-şi confecţiona majorităţi de la dreapta la stânga, cu PPDD, UDMR, cu oricine, deci lucrurile ar rămâne neschimbate.

Ai intrat în cursa internă pentru candidatura la funcția de primar al Bistriței. Cum stau lucrurile?

Timpul este şi foarte scurt, iar acţiunile de până acum privind construcţia unei alternative chiar şi în interiorul PNL au fost un eşec. Unii îşi bat joc pur şi simplu. Am convenit că avem candidat până la sfârşitul lui iunie, apoi august, pe urmă septembrie şi tot aşa. Am văzut acum o părere cu luna februarie. Mai trebuie să se vină cu una în martie şi lucrurile sunt clare. Anunţăm candidatul când apar buletinele de vot şi am rezolvat totul. Eu am intrat într-o competiţie cunoscând nişte reguli, competiţie pe care am câştigat-o aşa cum şi în 2012 la vot am câştigat în interiorul partidului, Vasile Moldovan fiind adus prin manevre. Şi acum sunt deştepţi care o tot ţin că atunci a fost o decizie bună. A fost o decizie catastrofală. Încă din 2008 Vasile Moldovan nu trebuia să fie candidat. Cine mă contrazice să citească rezultatele din ţară. Primarii reşedinţă de judeţ ai PDL din România au obţinut în primul tur scoruri între 60% şi 83%. Vasile Moldovan a obţinut 36%. În Târgu Mureş, unde sunt 54% maghiari, primarul Dorin Florea a obţinut peste 60%. La Cluj, unde sunt 19% maghiari, Emil Boc a obţinut 78% din voturi. La Bistriţa a fost cel mai slab rezultat, iar noi am venit în 2012 cu acelaşi candidat care tocmai se pensionase de vârstă şi în condiţiile în care se formase o mare alianţă pe stânga politică. Mai mult, la CJ BN am adus un primar de la ţară. Cum să câştigi într-un oraş care cerea schimbare de generaţii, oamenii de acţiune, cu idei inovative, etc. Sigur, cei la care m-am referit puteau fi utilizaţi bine. Vasile Moldovan avea experienţă administrativă, putea juca un rol important la Prefectură sau la CJ BN. În concluzie, PDL a pus pe tavă PSD-ului judeţul. De PNL nu mai discut fiindcă partidul a fost vândut pentru funcţia de la Prefectură. Atâta am eu nevoie de PNL, cât PNL are nevoie de mine. Eu n-am datorii la nimeni, iar partidul e format din oameni. Partidul e o asociaţie privată cu nişte reguli. Văd că unii o numesc familie, cu fraţi şi surori. Părerea mea e că nu e cazul. Ne-am adunat ca reprezentanţi ai cetăţenilor, fiindcă nu se pot întâlni toţi oamenii din ţară într-un loc şi să voteze legi. Asta e tot.

Un nume vehiculat pentru o posibilă candidatură a fost al lui Ioan Repede.

Chestiunea asta cu nu ştiu ce manageri e o gogoriţă. De altfel, domnul Ioan Repede le-a dat o lecţie începătorilor din politică care se cred altceva. Ce treabă are una cu alta? Una e să fii manager bun, alta este să fii antreprenor. Una e să implementezi formule manageriale într-o întreprindere economică şi alta este să fii om de acţiune, care înţelege mecanismele administraţiei publice, unde nu se face profit, ci se rezolvă probleme. Pe logica unora primul ministru ar trebui să fie vreun director de la Hidroelectrica, Metrorex, sau de la Lidl.

Cum se vede viitorul PNL?

PNL are nevoie de leadership, de o politică parlamentară fermă, nu prin voturi care dau bine, şi de clarificare doctrinară. Mi se pare o mare greşeală forţarea asta cu lozincile liberale şi că tot ce s-a făcut înainte de 1947 a fost perfect. Că nu a fost. Eu am fost, sunt şi voi fi un creştin-democrat aşa cum foarte mulţi membri PNL susţin şi promovează valori ale dreptei. Unele sunt liberale, altele sunt creştin democrate sau conservatoare. PNL actual nu poate fi PNL-ul de dinainte de fuziune, iar dacă lucrul acesta nu-l spun liderii fostului PDL, deşi asta gândesc, îl spun eu foarte clar. Actualul PNL este afiliat popularilor europeni, care au o politică total diferită faţă de cea din care făcea parte fostul PNL. Astăzi tinerii liberali şi nu numai cei tineri, se formează la şcolile politice Konrad Adenauer, Hanns Seidel, la Institutul de Studii Populare unde m-am format şi eu în anii 90. Liderii aceştia au dezvoltat creştin-democraţia europeană. Şi să ne înţelegem bine. PNL era membru PPE încă din 2003, când Stolojan a început demersurile de înscriere, însă partidul a intrat pe mâna lui Tăriceanu, iar acest personaj este din 1990 este sub controlul PSD.

Cât de mult influențează tragedia de la Colectiv și criza refugiaților societatea românească?

Evenimentul intern de la Colectiv şi cel extern privind refugiaţii vor purta amprenta viitoarelor guvernări. Corupţia omoară tot astăzi. Repercusiunile se răsfrâng şi în mediul privat. Au dispărut firme şi antreprenori cinstiţi cu sutele de mii pentru că sistemul asta a generat, iar alţii care au furat, s-au îmbogăţit pe spatele lor. În ultimii 15 ani s-a ras totul. Peste 80% din primari şi-au făcut vile de sute de mii de euro şi au tocat anual pe vacanţe cât nu câştigă în patru ani. De unde? Din corupţie, desigur. Uitaţi-vă la majoritatea parlamentarilor. Până să ajungă acolo nu aveau mare lucru. După doi ani de mandat, brusc apare prosperitatea. România va trebui să se clarifice încotro se îndreaptă. Astăzi Polonia şi Ungaria sunt privite ca ţări fundamentaliste, dar mâine o să fie model pentru cele mai multe ţări UE. Eu sunt tradiţionalist şi o să fac tot ce pot ca familia, aşa cum a fost lăsată de Dumnezeu, să dăinuie. De asemenea cred că un bărbat nu se poate căsători cu alt bărbat. Pot sta împreună, pot face tot felul de uniuni legale, dar căsătoria este între un bărbat şi o femeie. Nu înţeleg de ce la uniunea dintre doi bărbaţi sau două femei nu e utilizat alt cuvânt. Adică la televizor nu-i poţi spune telefon. În concluzie mare parte din politicienii din Parlamentul European nu mă reprezintă deloc. Voturile socialiştilor şi liberalilor europeni sunt împotriva familiei, a credinţei creştine, a moralei creştine. Cum eu susţin familia tradiţională, valorile creştine, teoriile unor libertarieni care şi-au pierdut de mult capul, nu mă intersează. De asemenea, sunt total împotriva emigrării în masă a musulmanilor în Europa. În 150-200 ani, matematic, Europa creştină dispare dacă ne luăm după iresponsabilii de la Bruxelles. Am văzut tot felul de deştepţi, care, cică, sunt pentru solidaritate. Oamenii aceştia nu înţeleg nimic. Eu vreau să fim mai solidari decât înainte, dar nu sunt de acord să fim ocupaţi. Vreau ca oamenii care trăiesc în ţările africare sau asiatice să aibă acces la apă, la servicii medicale, etc., iar pentru asta cred că trebuie să fim solidari şi să sprijinim aceşti oameni să aibă un trai normal în ţările lor. La rândul lor ei trebuie să facă totul pentru a-şi câştiga libertatea acolo. Şi noi am avut probleme, dar în primul rând a trebuit să ne ajutăm noi pe noi. Păi românii nu pot ajunge în Suedia să ducă un trai decent. Şi atunci e normal ca oameni care nu înţeleg valorile europene creştine şi vin din diverse culturi şi triburi, să fie instalaţi în vârful civilizaţiei europene? O civilizaţie pe care oricum nici nu o înţeleg şi nu ii interesează chestiunea asta. Nu mi se pare normal ca milioane de oameni să-i asfixieze pe ceilalţi într-o Europă, care într-un final o să-şi dea sfârşitul, dacă nu se trezeşte. Suntem la o mare răscruce de drumuri, iar dacă nu se iau decizii bune, suntem pierduţi. Când vom fi mai puţini decât islamiştii se încheie şi cu democraţia europeană, ca să nu mai vorbim de câte surprize o să avem pe parcurs. Noi avem nevoie de creştin-democraţie mai mult ca niciodată. Nu ne salvează relaxarea fiscală sau consumul, ci aşezarea societăţii pe principiile moralei creştine, a promovării libertăţilor individuale coroborate cu solidaritatea socială. Socialismul a distrus totul în Europa. Ei sper că o să dispară după două rânduri de alegeri europarlamentare. Au distrus şi individul şi familia. Nu înţeleg cum se încolonează preoţimea de la noi să susţină un partid profund anticreştinism. Mă pune mereu pe gânduri chestiunea asta.

58 comentarii

  • Măi băiatule poți să te faci şi mai …. de atât? Tu eşti un …. care nu a făcut nimic toată viața lui şi tot îți dai cu părerea privind de pe margine.În teren nu o să intri niciodată pentru că nu esti în singura echipă recunoscută de noi.

  • Ma voievod de Malut,cind ragi public dispari din fata siglei Pnl ca tu si alte scursuri nu sunteti pe acolo! Cit despre impresarul Bindea ce-ti vinde gogosi si alti mari strategi din acea zona malefica pt politica judetului pune-ti-va pofta in cui . Oricum nu sunteti nimic prin ceea ce sunteti!

    • Mai PONTACULE , ASEMANAREA CARE I-AI FACUT-O de voievod iti spun ca este gresita ,ori tu asa de slab pregatit esti ca nu stii ce inseamna ”VOIEVOD”.Invidios pe ALIN te vad ca esti.Alin multi ani in politica a fost unde tu nici prin vise nu poti sa ajungi mai ales dupa gindirea ta „taricenista”.Alin este unul pe care voi nici nu-l aveti dar il cautati.Daca stam si ne gindim ALIN nici nu trebuie sa fie bun .VOI TREBUIE SA FITI BUNI.Mi-e frica de voi.La zgomote se pricep multi.Problema grea la voi este podiumul(rezultatul final).Ponta la multi ani.

  • Am fost angajat zece ani la firmă la dl alin. e un om deosebit pe care il respect. Să tot avem oameni ca el. Mi-ar părea bine să fie ales primar pentru că era foarte correct cu oamenii şi ia ajutat pe toţi. Si baiatul meu a fost angajat si o sa il ajutam foarte mult. Succes dl Alin din partea lui Nelu Moldovan şi Ionuţ.

  • O analiza lucida si foarte realista. Curajul de a spune adevarul in momente cruciale este esential. Asta inseamna sa fii crestin democrat militand si actionand in consecinta. Esti cu mult peste unii habarnisti ce se dau politicieni si analisti. Bafta intrucat ai nevoie la cate mediocritati te inconjoara .

  • singura lui vina e ca a fost portocaliu
    si io cand vad portocaliul ma abuca BAȚÂITU
    portocaliu – PDL egal ……as scrie da nu am voie incepe cu M si nu e MIZERIE

    • Mai popescu marcel fa-l rosu.psd -CIND VEZI. ROSU cind vezi–– NU CUMVA MORI.Ma face sa cred ca de la REVELION ai ramas BITIIT.

    • rosu nu mai discutam
      ….imi pare rau

      ce rosu?
      DRAGNEA ma faci sa rad cu lacrimi
      ZGNONEA si MIhai Viteazu rade ascuns undeva in colt

      Radu………se va intoarce la meseria lui
      Cretu e destul cat a fost la primaria, se poate retrage sa citeasca KIM IR SEN biografia

      deci slabeste-ma cu rosu

      portocaliu – chelu traian basica mi-a mancat 10 ani din viata
      geea numai la coafor pe banii nostriii
      Boc unu cacacios
      udrea hoata
      NElu KIlovat ….ip nene
      si multi altiii

      asa ca portocaliu cand vad ma ia draciii
      si lasa nu mai fi tu bagator de sama….sau cauta-ma in …

  • Aline eu cred ca eu tu si inca o serie de colegi dorim sa castagam Primaria. Altii multi coabiteaza cum stim frumusel cu psd. Ei o sa caute sa nominalizeze alt candidat cat mai tarziu posibil asa incat sa nu se mai poata face nimic. Ce a spus Urate i ntra in acest plan al tradarii. Trebuie sa ne mobilizam adevaratii liberali si sa scapam de t… astea politice.

  • Recunosc nu sunt si nu am fost fan PDL ,dar dintre cei proveniti de acolo e cel mai bun,are coloana,responsabilitate si caracter sigur are un pedigree care nu-l avantajează in rest au spus-o si sondajele e mult peste Urate et.comp.Da din pacate alegerile locale vor fi cu un singur tur,șanse reale are primarul in functie,dar surprize au fost si vor mai fi.Baftă daca nu va fi acum poate peste 4 ani.

    • BADEA ION ,LA MULTI ANI TIRZIU TE-AI TREZIT AZI.Iti doresc sa ramai fan psd ca bine au adus tara unde este(fabrici =ioc,locuri de munca=ciuciu,etc.etc.).ALIN anul acesta iese primar.Peste 4 ani sa iasa fanii tai.Da asa 4 ani peste 20 ani.

    • Marian îndrăgitul lui mosu,de ce ai inteles ca daca nu esti de partea diavolului,trebuie sa fi de partea satanei ?In privinta partidelor ,,sa-i împărti in doua cete
      In amintiti si in misie,si in doua temniti mari
      cu de-a sila sa-i aduni
      sa dai foc la pușcărie si la casa de nebuni”

  • Cine are urechi de auzit sa auda si cine are ochi de vazut sa faca bine sa vada. Domnilor in toate tarile cu regimuri politice asezate, cu traditie democratica, un candidat se alege din timp, este asumat si prezentat ca atare, de obicei imediat dupa alegeri. In cazul PNL Bistrita de pilda, analiza arata cam asa. Domnul Alin Seserman a obtinut prin prisma alegerilor parlamentare, alegeri cu pronuntat caracter politic, cu 10% peste partid ( partidul a luat 14% pe tara, Seserman a luat 24%) iar dintre colegii sai care au candidat in fiefuri useliste, a fost primul pe tara. Asta cam spune ceva daca stii sa citesti si sa interpretezi lucrurile bine. Inca de atunci trebuia numit presedintele organizatiei municipale si desemnat candidat la fotoliul de primar. Acum au venit doua sondaje de opinie care au certificat pozitia dominanta a acestuia in preferintele electoratului. Sa vi acum si te mai intrebi cine trebuie sa fie candidatul este fie o mare nerozie politica, fie tradare. Aprecierea -lui Seserman este una buna. Daca el este candidatul castiga daca sunt doua tururi de scrutin. Daca este un singur tur castiga doar daca este singur pe partea dreapta.. Asta in cazul peisajului politic de acum. Unii baieti sunt mult pe aratura si se vede de la o posta ca nu le pasa decat sa se salveze ei politic si nu partidul. Dar s-ar putea sa aiba o mare surpriza. Sa fie maturati toti. Si tot facand jocuri ieftine de glezna sa constate ca le bat alegerile la usa si ei sunt cu pantalonii la genunchi. Asa ca grija baieti cum lucrati ca jocurile periculoase au riscurile lor. Un val, efectul de lebada neagra, v-ar putea trimite la plimbare pe centura politicii.

    • Analistule spui bine.Daca oameni care-l sustin ,viitorii consilieri nu au voaloare va fi foarte greu.

    • Ai perfecta dreptate, analistule, numai ca nu trebuie neglijata realitatea ca si primarul trage dupa el lista de consilieri, deci e putin probabil ca celelalte partide sa renunte la nominalizarea unui primar si sa-l sustina pe Alin. Atunci CL ar avea doua tabere de consilieri; PNL si PSD. Nu cred ca er fi chiar in ordine.

    • Asta cu candidatul de primar locomotivă funcționează și nu prea. E suficient să vă uitați peste rezultatele de la alegerile locale anterioare. Partidele mici (UDMR, PRM, PER etc.) au mult mai puține voturi pentru primar față de consiliul local, aproximativ jumătate. Lumea discerne în mare măsură diferența dintre cele două buletine și votează separat (nu aș spune chiar strategic, ar fi exagerat probabil). Ce vreau să spun e că ideea cu candidatul de primar care trage lista de consilieri nu e nici pe departe o regulă generală și rareori se aplică partidelor mici și candidaților care nu au nici o șansă. PER-ul deja a declarat că nu va avea candidat de primar (oricât se zbate Bălan care nu prea e nici măcar amuzant), PMP-ul și M10 nu prea există la nivel local. Contează destul de mult ce vor face cei de la UDMR, mai ales că acum tocmai și-au luat tzeapă cu liceul, poate se satură și ei în sfârșit de alianța cu PSD.

  • un tehnocrat
    alo strada….bujor et company?
    strada ce face?

    hi hi hi

    sesrman votez gata sunt hotarat…numa sa nu se supera strada sa isi ia primarele napoi
    mai stii

    hi hi hi

  • Tov „analist” nu confunda notorietatea cu intentia de vot! Si daca ai 17% notorietate sa sti ca faci maxim5% asta asa ca sa fi „analist”. Si daca ai facut blat cu Cretu precum Oltean apoi cred ca Alin e catindatul ideal.

  • Parlamentul penal care sfideaza pe toti romanii, este un fel de CONSILIU LOCAL care si el procedeaza identic, in special in cheltuirea banilor pe tot felul de GHIDUSII si pofte aproape personale a celui care le initiaza, si comanda in cele din urma proiectul in sine. Diferenta consta in faptul ca parlamentarii isi aloca bani pt. cazare, transport, pensii, etc. in timp ce localii, cheltuie sume mari pe ( inutilitati ) si nu pe UTILITATI. De aceea este F. important sa avem pe listele electorale cat mai multe nume de candidati, din soc. civila, care sa nu fie teleghidati de aparatul politic.

  • Dupa 3 mandate inca nu-l stie lumea. Intrebati pe strada de Alin Seserman si va convingeti. De realizari nu mai vorbim pt ca nu le are. Si cum vrea el sa fie primar? Pe ce se bazeaza? ca de povestit multi pot povesti.

  • Dle Seserman nu a fost usor niciodata in politica noastra. Sunteti tanar, pregatit si bun politician. Perseverati si luptati in continuare. Mi-ar place un astfel de primar care spune lucrurilor pe nume si este destept si sincer.

  • Alin saracul e in razboi cu toata lumea . ” Atata am eu nevoie de PNL cat PNL are nevoie de mine ” . Din moment ce PNL are nevoie de tine deloc inteleg ca nici tu nu ai nevoie de partid Aline . Du-te independent . ” Unii isi bat joc pur si simplu ” . De ce atata frustrare Alin ? Uita-te Aline ca in afara de Sarmasan Mihai care se semneaza analistul , nici un comentariu nu e in favoarea ta . PNL trebuie sa vina cu un barbat adevarat cu sange in instalatie ca sa-l bata pe Cretu . Sincer , tu nu esti asa .

    • Cand sa vina candidatul asta,d-na Adina?Cu doua zile inainte de alegeri?Nu vedeti ca olteanu e mana-n mana cu cretu?Voi in partidul vostru de pitigoi n-aveti curajul sa chitaiti in fata marelui barzoi!Cu un pumn de samburi de bostan va umplut gura la toti!Ce faceti voi e pseudo-opozitie!Nu voi vota niciodata un candidat sustinut de unul ca oltean,e problema voastra sa va faceti curatenie in colivie!Balan cu ecologistii lui lupta de ani de zile cu cretu (fara nicio sansa de izbanda)pe cand voi inca mai cautati sa vedeti care pitigoi are sange-n instalatie!Fie si numai pentru asta,Balan merita votul meu iar pdl-pnl nu!

    • Doamna ADINA eu va spun ca nici cretu nu are singe in instalatie,cei de linga el au,si daca sint acolo ,le place foarte mult.SE TRAIESTE BINE pe foamea asta.

  • daca eram pe okaziipunctro puteam scrie in dreptul lui : client neserios, nu comunica, nu raspunde la telefon si cand se satura si raspune :imi pare rau dar…nu mai cumpar!

  • Pacat, credeam ca Alin Seserman este un om mai modern, mai european, mai iluminat, dar se pare ca nu este cazul. Urmareste tunericul si ignoranta pe anomite tematici. Ar face bine sa nu se pronunte la tot si la totul, ci se ramane cu ideile despre politica si administratia locala. Cind incepe sa vorbeasca de miscarea politica din Ungariei si Poloniei fiind exemple de viitorul Europei, imi vine frica se ne intorcem in fascism. Asa clar se declare in afara ramura democratica.

    • „Modelul” „liberalului” domn Seserman este pe agenda de dezbateri a Comisiei. Este in chestiune chiar „statul de drept”: http://www.gandul.info/international/polonia-foarte-aproape-de-o-sanctiune-a-comisiei-europene-14953514 Subscriu la temerile domnului Born cu privire la tentatia intoarcerii la tezele national-socialismul perioadei fasciste. Tot mai prezente in preocuparile, temele si retorica publica a Romaniei de astazi si a reprezentantilor ei politici, de la stanga la dreapta. „Talentatul” domn Seserman se inscrie, cum altfel, in curentul tot mai popular si populist al Estului European.

  • Domnule Born este opțiunea dvs. Eu nu am văzut europarlamentari români care să spună curat ce susține. Sunt oameni slabi. Eu cred intr-o Europă crestină. Dvs puteți să credeți altfel. Nu e cazul ca toate credințele noastre să se intersecteze. Nu sunteți de acord cu ce spun. Nici o problemă. Dar chestiunea cu fascismul e departe de gândirea mea. Adică dacă nu suntem de acord cu ocuparea Europei de musulmani suntem fasciști ? Cred că ar trebui să mai reflectati la chestiunea asta.

    • Mai analizati situatia in Ungaria si cea in Polonia unde se afla demorcatia. Polonia vede acum exact altceas pasi cu am vazut aici in Romania cu guvernul Ponta. Guvernul nationalist al Ungariei si al Poloniei duc spre fascism asa cum a incercat si guvernul Ponta. Nu am crezut ca PNL sau si dvs. aveti altceas idei de a supune justitia sub guvern si se eliminati organele de control unui stat democratic. In cea ce priveste credinta, eu consider frica dvs. de musulmanizare foarte theoretic si pe deasupra nu are nicio legatura cu politica locala. Nu am vazut aici niciun singur refugiat. Si se nu uitam, ei fug din razboi, nu pentru ca le place. Cred ca nu este cazul unui potential candidat pentru primaria Bistrita se aiba grija de sorta vestul Europei, doar daca are tendinte de un simt de inferioritate. Discutia asta cu Romani care nu pot sa se stabileasca oriunde in Europa este fals si fictiv. Stim noi doi ca exista foarte multi stabiliti si care pe deasupra si supoarte cu sume importante tara lor de origine.
      Ca avem lipsa de politicieni care spun adevaraul stim cu toti, iar cum vedeti si dvs. de cind candidati mai activ, nu exista o cultura de discutii civilizate. Ori estei amic ori esti inamic. Asa reflecta si sistemul de votrare sub comentari. Dar oia nu este doar oalba sau neagra.
      Lafel ca si religiile nu sint doar bune si rele.

  • Domnule WALTER . La MULTI ANI !. Aici sunt de partea lui ALIN SESERMAN. Mi-ati scris si mie acum 3 zile ca PER are apucaturi nationaliste. Intamplarea face ca acuma sunt chiar in KOLN, si am stat de vorba deja cu multi nemti, curati de aici, prieteni de familie ai ficei mele. Lucrurile nu stau deloc bine nici in GERMANIA (DEMOCRATICA ). Baietii de aici se exprima mult mai dur decat Domnul Consilier, si decat noi romanii in general. Stiati ca in GRMANIA anului2016, s-ar putea lua masuri drastice in privinta cetatenilor germani, care sunt singuri si detin spatii in chirie cu numar de MP in plus si ar putea fi constransi sa nu mai poata prelungi contractele si sa le paraseasca. Asta se discuta pe aici, adica sa te intalnesti intr-o tara EUROPEANA cu asemenea masuri administrative care aminteste de comunismul din Romania anilor 60- 70 mi se pare un lucru foarte ciudat. Vedeti unde duc politicile proaste si facute in graba in privinta refugiatilor?,

    • Domnule Balan, probabil ati inteles ceva gresit sau ati vorbit doar cu omeni care primesc ajutor social(Hartz 4). Adevarat este ca daca primesti Hartz 4 si statul iti achita chiria/mancar/curent, nu ai voie se depasesti limitele impuse. Ca e clar ca daca nu produci sa nu primesti palat gratuit. La refugiati este similar si pana la urma nu este clar statutul. Daca vor primi Hartz 4, va fi lafel si in conditiile actuale ei au drept la un anumit numar mp de persoana sub care statul nu are voie sa le caseze. Iar si la dvs o spun ca e treab Germaniei cum imparte ajutor social si cum administreaza immigranti. Alea la care va referiti dvs. ori dvs nu ati inteles ori persoanele cu care ati vorbit nu au inteles. Sau imi dati referinta , un link direct catre informatia la care va referiti si va traduc? In niciun caz statul german se amesteaca in mp de locuinta unde ai voie se te casezi.

  • Stimate Domnule WALTER, povestim odata la o cafea mai multe. Cand vin acasa mi-ar face placere sa ne vedem.

  • eu m-as angaja la firma lui d care stiu că se ocupa cu vânzarea de sandwich-uri elevilor de la electro în incinta liceului. Pentru un şase la ştiinţele „predate” de d cump[rai un sandwich şi totul era ok

  • D- le ROBERT. odata cu aderarea Romaniei la UE, s-a recunoscut si se simte ca am renuntat mai mult decat esa nevoie la o mare parte din SUVERANITATE. Tot la acest capitol se inscrie din pacate si identitatea si legitimitatea. Spun asta pt. ca desi avem o constitutie, care spune clar ca pe teritoriul Romaniei nu pot fi mutate, impuse alte populatii fara acordul cetatenilor etc. pana la urma vor fi niste cuvinte goale. Grecia deja anunta ca valurile urmatoare provin din nordul AFRICII. Personal cred ca acesti napastuiti, trebuie ajutati de comunitatea internationala, dar la EI ACASA. Se poate dar nu se vrea. Strategia este alta, una extrem de perversa, si care nu se vrea a fi cunoscuta.

  • Deacord cu multe, dar unde se limiteaza libertatea de exprimare, unde politicul se amesteca fortat in justitia, acollo democratia este in pericol.
    In Romania sper ca proces de influentarea politica in justitie este la sfirsit prin ajutorul DNAului.
    Cu partea religioaza spun doar ca fiecare dupa credinta lui. Asa cum este o simpla coincidenta unde ma nasc, este si coincidenta in care societate cu care convingeri cresc. Tot om sunt, indiferent de convingeri.
    In primul rind sunt om, pe urma membru unei societate si doar pe urma vine eventual credinta sau convingera politica. Stiu ca in tarile estice religia joaca un rol mai important dar tot este numai un aspect partial al omului nu singurul determinant. Pentru mine religia este ceva privat, intim si in niciun caz politic. De acea parca theoretic statele UE sint laice.
    La Polonia prin influentare politica in justitie si lafel in Ungaria (jobbik) si lafel in chiar Romania (miscarea legionara) se vad clare tendinte de centralizare si instituire unui stat nationalist. Si va rog sa despartiti nationalism de patriotism.
    Absurd devine cind Romani incep se vorbeasca despre refugiati musulmani, ca parca Romania ar fi in fata unei invazie. Scuze, dar pentru mine asta este un paravan pentru multi care se simt indignati cum nu ar fie ei bineveniti in vest.
    Iar pana la urma aici vorbim de fapt despre un potential si promitator candidat la primaria Bistrita. Asta are vreo legatura cu refugiati, cu religia sau cu nationalism? Da, poate se aiba, daca doreste candidatul se joace cardul frici si se apeleze la sentimente la omeni unde cu argumentele reale nu poate puncta. Atunci urmareste altceas tehnici ca si multi din PSD.
    Imi doresc un candidat care are argumente care au ca si tematica proiectele de viitor pentru Bistrita, care doreste o administratie care si comunica cu ceteteni dupa alegeri si care asculte vociile tuturor cetetenii, nu doar cei cu culorea politica proprie.
    Cu alte cuvinte, sper la un candidat deschis, tolerant, educat si manager bun dovedit. Alin Seserman poate fie daca nu ea drumul gresit.

    • Perfect de acord, cred că problema (extrem de reală și complicată) a imigranților este un non-subiect într-o cursă pentru Primăria Bistrița și în general pentru alegerile locale din țară. În general Alin Seserman mi se pare lucid și cum spuneți și dumneavoastră, promițător. Cred că a fost o greșală abordarea acestui subiect care nu face decât să distragă atenția de la problemele reale ale orașului, care sunt foarte multe.

  • D-na Cristiana! scrieti articole sau interviuri ff lungi! Nu le citeste nimeni pana la capat! Incercati sa le condensati si sa nu mai promovati tot felul de diletanti intr-ale politicii! Mult succes!..sunteti de admirat pentru curajul si verticalitatea de care dati dovada! noi va sustinem!

  • Lipsă de consecvență de la cap la coadă. Civilizat ar fi să fac o argumentație, dar se pare că pe nimeni nu ar interesa, nici pe eventualul candidat. Aceasta nu este o răscruce, este aceiași orbecăială după un candidat ce vrea puterea pentru partid, nu să se pună în slujba intereselor cetății.

  • Alex…….. mai bine diletanti si care se si semneaza si au si curaj si bun simt sa isi asume ceva cand deschid gura . PAI NU ? De ex. la tine , tot astept si al 2-lea nume, si chiar o poza la vedere, daca tot esti asa activ. O ZI BUNA !

  • Dl harap alb, ai perfecta dreptate, olteanu et. C I este una si aceiasi. Si cine face cele mai mari abuzuri in constructii ? Firma lui oltean si cu a carui aviz?.ceilalti constructori nu sunt buni pt. ca trebuie sa vanda oltean apartamentele.De ceilalti constructori se face cea mai mare bataie dd joc, nimic nu e bine si sunt plimbsti luni bune pana obtin AC

  • Domnulebbalan nume de ALex sunt multi si nu ma confundatincu celnce are treaba cubcasa dumneavoastra, si in fond are dreptate ati construit fara AC si astace grav.Ozi buna.

  • Da un Ecologist fara probleme, si albit ar fi ceva rau sa candideze ? Ori va plac doar eia care stiu sa va duca de nas si sa va fure ? De Cristian Tetcu ati auzit ? E super valabil pt. o lume normala si Europeana !

  • Doamna Adina Balan unde lucrezi mata? cand mai si lucrezi si nu pierzi vremea pe facebook? Nu cumva la primarie? Cat primesti pentru acestevpostari anti Alin S Rusinica.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.