Iniţiatorul demersului „Salvaţi Pădurea Codrişor”, Adrian Florin Chereji, a reuşit să adune, sâmbătă, la cea de-a doua drumeţie prin pădure, peste o sută de persoane de toate vârstele, de la oameni politici – consilierii locali Alexandru Toniuc (PER), Gheorghe Tuţă (PDL) – preşedintele PER Bistriţa, Marius Bălan, preşedintele organizaţiei de tineret a PER, Doru Mârza, fostul prefect Viorel Pupeză, la diverse personalităţi ale vieţii publice – prof. Ioan Bâca de la Facultatea de Geografie a UBB, profesoara Tamara Moise, fosta directoare a Casei Judeţene de Pensii, Monica Barotă, fostul şef al Salvamont, Marcel Berbecar, dr. Dumitru Niculai, la oameni de afaceri, artişti, simpli cetăţeni.
Înainte să pornească la drum, Adrian Florin Chereji le-a spus celor prezenţi câteva lucruri. „Vă mulţumesc pentru că sunteţi alături de noi. Vrem să vă spunem că ne luptăm ca această oază de natură aflată la o aruncătură de băţ de oraşul nostru – chiar la marginea lui – să rămână zonă de agrement şi să nu o nenorocim cu aşa-numita şosea ocolitoare care nici măcar nu va fi ocolitoare decât pentru o scurtă perioadă de timp. Săptămâna trecută am avut o primă întâlnire. Am reuşit să transmitem un semnal pentru cetăţenii din municipiu să vină şi să vadă ce avem aici lângă noi, ce s-ar putea face în această zonă de agrement şi de ce nu e bine să treacă şoseaua de centură a oraşului pe aici. Prima reacţie oficială după demersul nostru a fost o ieşire publică a domnului primar Ovidiu Creţu la o televiziune locală în care lua în considerare organizarea unui referendum local pentru ca cetăţenii municipiului să-şi spună părerea. E foarte bine că acceptă şi varianta aceasta de consultare a cetăţenilor pentru că până acum nu o lua în considerare, nu consulta pe nimeni. Ca referendumul să se desfăşoare corect, ar trebui să ni se dea posibilitatea să informăm cetăţenii în legătură cu motivele pentru care noi nu suntem de acord ca centura să treacă pe aici şi să le spunem oamenilor că luptăm pentru ca această zonă – când vor fi bani, când municipiul va putea- să fie amenajată drept o pădure-parc, o zonă de agrement. Constat, cu regret, că domnul primar, în pofida faptului că se declară primar al unui oraş european dezinformează cetăţenii municipiului şi îi dezinformează urât. A spus că se gândeşte la oamenii de pe Independenţei şi de pe Calea Moldovei pe sub balcoanele cărora trece în momentul de faţă traficul greu. E o minciună pentru că nu pe acolo trece traficul greu „, a spus Adrian Florin Chereji.
El a spus că, pe acest traseu, este trafic de tranzit – autoturisme şi autobuze care deranjează – dar traficul greu e pe vechea şosea ocolitoare. „Traficul de tranzit şi traficul greu de TIR-uri de pe vechea şosea ocolitoare ar trebui să vină aici, la 50 de metri. Asta vrea să facă domnul primar. Primarul mai dezinformează cu ceva: că are mare grijă faţă de oameni. Probabil că în următorii 10-20 de ani noi nu vom resimţi că această pădure va dispărea, dar deja sunt semnale. Populaţia de albine scade, diferite specii de animale dispar, specii de plante dispar. Se usucă pinii. Plantele mai sensibile încep să moară fiindcă noi, oamenii, ne batem joc de natură. Pe mine şi pe domnul Creţu (pentru că suntem născuţi în acelaşi an), pe noi nu ne afectează cât vom mai trăi. Nu vom fi afectaţi în mod direct, dar copiii, tinerii, peste 50 de ani vor fi afectaţi. Nu ştim cum va arăta atunci Bistriţa. Mor animalele, mor plantele şi apoi vor muri şi oamenii. Asta vreţi să facem? Să lăsăm un oraş pustiit? Avem un exemplu concret. Un mare oraş din America, Detriot, a dat faliment fiindcă administratorii lui nu au avut viziune pe termen mediu şi lung. Aducând şoseaua ocolitoare pe aici, noi distrugem o perspectivă de dezvoltare a oraşului. Sunt foarte multe alte lucruri ar fi de spus”, a spus Adrian Florin Chereji.
El a amintit de anii 60-65 când în Pădurea Codrişor erau alei pietruite şi bunica lui îl aducea la plimbare copil fiind. „Fac apela la toată lumea care are poze vechi cu felul în care arăta Pădurea Codrişor înainte de 1968 să ni le aduceţi ca să le putem publice să afle şi alţii cum arăta. Vă rugăm să transmiteţi tuturor intenţiile bune pe care le avem. Noi vom propune într-un timp scurt o variantă corectă de şosea ocolitoare a municipiului Bistriţa. Varianta corectă este cea de nord care să preia tot traficul de tranzit, inclusiv cel dinspre Năsăud care merge către Suceava sau Târgu Mureş pentru că, în prezent, acesta reprezintă 30-40% din traficul de tranzit, ori acesta rămâne prin oraş dacă se merge pe varianta sud. Vrem să convingem cât mai mulţi oameni că e necesar să mornizăm malurile râurilor, să se creeze un loc de promenadă şi, după aceea, Pădurea Codrişor să fie amenajată ca parc”, a spus el.
Adrian Florin Chereji i-a informat totodată pe participanţi că se fac toate demersurile pentru înfiinţarea Asociaţiei Bistriţa Civică, organizaţie care are ca scop „implicarea pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor din municipiul Bistriţa”. De altfel, chiar sâmbătă, a fost prezentat celor intereaţi un prim draft al statutulului. El i-a invitat să adere la această structură care nu are niciun alt scop decât acela de a apăra interesele cetăţenilor în faţa autorităţilor.
Câţiva participanţi au cerut apoi organizarea unui miting pro Pădurea Codrişor la Prefectura Bistriţa-Năsăud, dar Adrian Florin Chereji le-a răspuns: „Nu trebuie să mergem la Prefectură fiindcă Prefectura nu e implicată. Dacă vom considera necesar, vom face un miting aici sau la Primărie”.
Apoi, toată lumea a pornit la drum, fericită că, la umbra acestei păduri bătrâne, renaşte spiritul civic al Bistriţei.
Pe pagina noastră de Facebook găsiţi mai multe fotografii.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu