Recomandări Social

Lângă ce animal împușcat și cu ce vânător apare omul de afaceri Pavel Sângeorzan

Omul de afaceri Pavel Sângeorzan, al cărui nume apare în dosarul scandalos deschis după schingiuirea calului din Romuli ca să atragă vânat, o comite din nou.

Marți dimineața, el a postat pe Facebook o fotografie cu o capră neagră împușcată, avându-l alături, cu o pușcă în mână pe un membru al Consiliului Științific al Administrației Parcului Național Munții Rodnei, Ioan Păcurar, profesor la USAMV Cluj-Napoca.

Contactat de Timp Online prin mesageria Facebook, Pavel Sângeorzan a scris următoarele:

Surse autorizate au declarat însă pentru Timp Online că Pavel Sângeorzan ar fi postat această fotografie în care apare alături de prof. Păcurar ca mijloc de constrângere al acestuia pentru a determina Consiliul Șiințific al PNMR să-i permită redeschiderea carierei de pe Valea Anieșului. Aceasta ar fi fost închisă în urmă cu trei luni, iar de atunci omul de afaceri face presiuni asupra tuturor celor care ar avea posibilitatea să-i permită redeschiderea carierei.

Omul de afaceri Pavel Sângeorzan a exploatat în ultimul deceniu și jumătate marmură din zona tampon a Parcului Național Munții Rodnei prin firma SC Valsecmar. Compania nu mai are licență de exploatare din luna ianuarie 2019, iar avizele îi lipsesc din 2005, când au fost interzise prin lege exploatările din perimetrele parcurilor naționale.

În 2006, Pavel Sângeorzan declara că nu este dispus să înceteze activitatea de exploatare în carieră dacă nu va fi despăgubit de stat cu suma de 1,3 milioane de euro, echivalentul investiției făcute acolo. El a explicat că a făcut investițiile în cariera de marmură aflată la marginea Parcului Național Munții Rodnei înainte ca acesta să-și extindă granițele peste terenul pe care se afla cariera.

Reamintim că, de curând, numele lui Pavel Sângeorzan a apărut în scandalul calului schingiuit la Romuli pentru a fi momeală pentru vânat.

NOTĂ: Menționăm că, după publicarea acestui text, Pavel Sângeorzan a șters fotografia de pe contul său de Facebook.

ACTUALIZARE Urmarea mai multor sesizări pe care le-am primit, rectificăm informația potrivit căreia capra neagră ar fi ocrotită prin lege. Este adevărat însă că vânătoarea caprei negre precum și a ciocârliei de câmp ar putea fi interzisă, conform unor proiecte legislative în care se argumentează că aceste specii ar trebui protejate. 

Proiectele aparțin parlamentarilor USR, care propun clasificarea speciilor menționate în categoria celor a câror vânare este interzisă prin lege. Aceștia arată că, în cazul caprei negre, este vorba o specie emblematică pentru Carpați și România, care a avut în trecut, în anii ”50, statut de monument al naturii, însă în unele zone a fost vânată și braconată până la dispariție, pentru a fi ulterior reintrodusă, cum este cazul Munților Rodnei.

Senatul a respins introducerea caprei negre pe lista animalelor ce nu pot fi vânate. Proiectul iniţiat de parlamentari USR a fost respins cu 33 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă”.

Senatorul USR Mihai Goţiu a reclamat în plen faptul că proiectul nu ar fi trebuit trimis la Comisia pentru agricultură, întrucât caprele negre nu au nici o legătură cu problemele agricole.

„Capra neagră ar trebui să-şi redobândească statutul de specie protejată în România, tocmai pentru că avem exemple de unde lipsa acestui statut a dus la dispariţia ei, iar populaţia se află în declin. (…) Spre deosebire de restul Europei, populaţia de capre negre din România este ţinută sub control în mod natural de către prădătorii naturali, ceea ce a dus la menţinerea efectivelor în jurul cifrei de 6.000 de exemplare. Dată fiind această situaţie, specia ar trebui să fie una protejată în România, ca parte a zestrei naţionale a ţării, cu cea mai bogată biodiversitate din UE. Ea este protejată la ora actuală numai în zonele unde vânătoarea este interzisă, cum ar fi parcurile naţionale”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect, decizională fiind Camera Deputaților.

15 comentarii

  • Observ ca,unii oameni, pot face ce doresc ,in acest judet! Mai au si barbatia sa-si faca „”selfie”‘ cu bietul animal mort si sa expuna pe net!”‘ O tempora, o mores”‘ ! MNPop

    • Aceste specii daunatoare nu sun BARBATI!!! Cel ce se ascunde dupa o arma nu poate fi considerat barbat, ci un specimen las cu turburari mintale!!!

  • Ăsta e doar un mic ex.de șantaj din partea lui P.Singeorzan.Când o să umble la ,,arhiva secretă „…o să vedem tot felul de mahari,politiceni,magistrați,politisti,primari,care vânează tot ce prind,apoi se relaxează in brațele fetitelor vesele la cabana lui P.S.
    Din acest motiv e greu să fie condamnat sau pedepsit.

  • Bai deșteptule, unde e capra neagra pe cale de dispariție, vorbești aiurea, caută si cercetează inainte sa scri, intereseaza te cum silvicii si vânătorii au repopulat cu capra neagra munții Rodnei si nu numai. Hai sa protejam tot si sa mâncam plastic, păcat ca oile nu sunt protejate doar ce au murit 14600 de capete.

  • Dacă analizăm atât articolul cât și comentariile ne dăm seama că avem deaface cu niște mâncători de kkt și analfabeți gen mâncători de semințe in fața blocului și atotștiutori ,( fotbal, politică , administrație …).
    Păi dacă nu cunoasteți ce i interzis și ce i liber la vânat cum puteți să catalogați o persoană pe care nici nu o cunoasteți ?
    Când a fost accidentul in Harghita cu ursul , nimeni nu era interesat ce s antâmplat cu oamenii respectivi …, știți de ce ?
    Ptcă oamenii nu mai au valoare in fața unora parveniți și a unor trepădusi ,lor le trebuie senzație , le trebuie să fie văzuți …și atunci se dau mari protectori ai fondului forestier și cinegetic …
    Fraților , dacă vreți sa fiți văzuți , Creați valoare …
    Puneți mâna pe carte și la muncă că ne am cam săturat de verbaliști .

    • Este amuzant că nu îndemni să punem mâna pe carte, pe alții îi cataloghezi analfabeți, când de fapt tu scrii la nivel de clasa a II-a, cu greșeli barbare de ortografie și folosirea incorectă a semnelor de punctuație. De cratimă ce să mai zic… Hoțul strigă hoțul, prostul strigă prostul :)))) Totuși îți dau un + că m-ai făcut să râd :)))

  • Vatamarea animalelor, semnul unor dezechilibre psihice
    La adulti, agresivitatea in forma ei pura, manifestata prin vatamarea intentionata a animalelor, trebuie tratata cu toata seriozitatea, fiind un semnal clar al unor tulburari si dezechilibre de natura psihica. Astfel de comportamente devin componenta patologica a unei structuri de personalitate, cu efecte grave in plan social, relational sau emotional.

  • Vanatoarea, intre normalitate si abuz
    Vanatoarea, ca preocupare perpetuata de-a lungul istoriei umanitatii, nu este considerata un abuz, intrucat initial aceasta avea un scop foarte precis, acela de a asigura resursele de hrana necesare existentei omului.
    In prezent, ea nu se mai subscrie acestui scop, iar orice forma de exces sau abuz prin provocarea suferintei animalului pana la deces poate fi considerata semnalul unei personalitati sadice.
    Am avea nevoie de o constientizare mai puternica a oamenilor cu privire agresivitatea fata de fiinte mai slabe fie om sau animal. Suntem pusi sa vedem la stiri tot felul de agresiuni fata de semenii nostri, fata de necuvantatoare, dar nu se ia nici un fel de atitudine impotriva acestui comportament deviant. Ajungem sa credem ca asa trebuie sa fie.

  • Mai ., după ce ca prin relațiile de la PMB, ajutat de fostul viceprimar C. a si alte persoane din urbanism si biroul agricol ti ai mărit suprafața de teren de pe Simpozionului, nemernicilor sper sa platiti pentru toate afacerile necurate iar alaturi de voi se cei ce v au fost alaturi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.