Social

Adevărații vinovați pentru schingiuirea unui cal la Romuli. Ce se întâmplă de fapt pe fondul de vânătoare

Scandalul stârnit în jurul unei scene de groază petrecută într-o pădure de pe raza comunei Romuli, un cal fiind torturat, legat și târât în pădure ca să fie momeală pentru animalele sălbatice, este departe de a se fi încheiat. Situația este mult mai gravă de atât, a spus primarul comunei Romuli, Ioan Monița, care arată cu degetul spre Garda Forestieră Cluj care are departament de vânătoare și se face că nu vede alte monstruozități.

”Vreau să vă spun că s-a creat un scandal imens care a depășit granițele României. ONG-urile au blocat efectiv site-ul Parchetului cu cereri. Există un dosar foarte serios în lucru, ați văzut că s-a lăsat cu rețineri. Din păcate, întotdeauna promotorii unor astfel de acțiuni spun că ei nu i-au pus (pe alții să facă ceea ce au făcut -n.r.). Să răspundă TAF-istul ăla care e vai de capul lui! Eu sunt convins că e o anchetă foarte serioasă. Din ce am înțeles, dosarul a fost trimis deja în instanță, ceea ce mă suprinde din punctul de vedere al grabei”, a spus Monița, comentând cazul petrecut în comuna sa.

Întrebat dacă sunt obișnuite astfel de situații la vânătorile din România, el a răspuns: ”Da, din păcate, există o practică în a momi carnivorele mari cu astfel de cadavre de animale, dar nu am mai auzit de așa ceva prin Romuli. Pădurea în care s-a petrecut totul nu este proprietatea comunei Romuli, ci a comunei Runcu Salvei. E adevărat că fapta s-a petrecut pe raza administrativă a UAT Romuli, fondul de vânătoare fiind administrat de Societatea Montana Coșbuc. Calul era de prin Tiha Bârgăului sau de prin Joseni. L-a dus cineva cu o camionetă. Nu era un animal din localitate”.

Monița a reamintit că vânătoarea la carnivorele mari – urs, lup, râs – e interzisă acum în România și că ceea ce s-a întâmplat la Romuli denotă faptul că asociația de vânătoare Montana făcea braconaj.

”Eu vă întreb acum: dacă e vânătoarea la carnivorele mari e interzisă pentru ce duci un astfel de animal acolo? Cu scopul de a face un braconaj! Într-o țară civilizată ar trebui să li se interzică celor de la asociația de vânătoare să mai gestioneze fonduri de vânătoare”.

Însă, chiar potrivit relatărilor lui Monița, lucrurile sunt departe de ceea ce s-ar putea petrece într-o țară civilizată: ”A fost o anchetă întreagă, au venit de la Garda Forestieră, de la DSVSA, de la Mediu, dar trebuie să-și asume cineva responsabilitatea. Nimeni nu își asumă să retragă licența pentru respectiva asociație. Ce e așa de greu să o retragă? Eu am anunțat toate instituțiile abilitate ale statului urmare a ceea ce s-a întâmplat. Știm că fondul de vânătoare e gestionat defectuos, dar au dat putere unor asociații de felul acesta să facă ce vor”.

Întrebat ce crede că se va întâmpla, el a răspuns: ”De data aceasta, cel puțin din câte observ, lucrurile sunt foarte serioase și se vor lăsa cu sancțiuni mari, cu retragerea licenței de a gestiona fonduri de vânătoare. Este inadmisibil să faci astfel de lucruri și să nu faci lucruri elementare într-un fond de vânătoare: o sărărie, un hrănitoare, să administrezi hrană complementară. Garda Forestieră de la Cluj care are compartiment specializat de vânătoare trebuie să verifice lucrurile acestea. Ce vreți să vă spun? Că vin cei de la Garda Forestieră cu sărut-mâna nașu mare? Totu-i bine și frumos până când apare un scandal de genul acesta. Nu-și fac treaba cei care trebuie pentru că, dacă și-ar face-o cu profesionalism și nu ar exista alt fel de interese, poate că la un sfert din asociațiile de vânătoare ar trebui să li se retragă licența. Fac și eu un apel: să nu-și imagineze cineva că pune batista pe țambal. Lucrurile nu se vor încheia așa. Acolo sunt practici vechi”.

Primarul din Romuli a spus, fără să-l numească pe Pavel Sângeorzan de la Asociația Montana Coșbuc, că ”domnul are un țarc cu 80 de ministreți care nu-i sunt înregistrați nicăieri”.

”Pe de-o parte spune că sunt metiși, dar nu sunt înregistrați la doctorul veterinar. Dacă sunt mistreți nu ai voie să-i țină în captivitate. Văd că nici acolo nu se știe, se jonglează în contextul în care noi, Romuli, suntem și cu pesta porcină, focarul depistat cu acel mistreț – nu am dovezi să acuz, dar tot de respectivul a fost plasat acolo. E culmea. Nici până atunci, nici de atunci nu s-a mai găsit niciun mistreț mort. Te trezești cu un mistreț mort la marginea drumului și gata: focar de pestă porcină! Stai, domnule, ce s-a întâmplat acolo? Domnul respectiv are carieră de piatră în Parcul Național Munții Rodnei și nu-i face nimeni nimic. La noi a fost scandal cu oile că de ce pășunează în Parcul Național- o activitate tradițională – iar pe el nu-l deranjează nimeni. Eu vă întreb: de ce?”, a spus Monița.

CITEȘTE ȘI:

7 comentarii

 • Veniți după mine, frați pădureți,
  E vânătoare în munți, la mistreți!
  Veniți după mine, sus între târși
  E vânătoare, să dați semn la urși!
  *
  Uuu! face lupul, el urlă pesemne,
  Ori poate Scufița doboară lemne,
  Ori poate mistreții și cu Hârjoabă,
  Desfac porumbul boabă cu boabă.
  *
  Veniți după mine, sus prin păduri
  Mai sunt dihănii și lemne să furi!
  Veniți după mine ai codrilor fii,
  Hoherul pădurii ce bine-i să fii!

 • De ce nu-l deranjeaza nimeni??? Suntem in Romania unde autoritatile sunt corupte sau nu-i intereseaza sa isi de-a de lucru singuri. Justitia la noi umbla dupa borcane de zacusca, oale cu galuste si borcane de muraturi. Vai de ea tara. Fiecare smecher face ce vrea el. Noapte buna statului roman.

 • Peste tot exista un CARACAL cu banditi pe la institutii. Si in Romuli este tot la fel. DNA-ul si Parchetul sa-i schingiuiasca pe banditi cu putere legii. Sa va crape obrazul ticalosilor !!!

 • Ceea ce s-a întâmplat cu bietul animal ,care a fost inca de la bun inceput transportat culcat pe o autoplatforma culcat si legat in centuri,pana la momenrul cand a fost legat de taf este inadmisibil. DAR ce uita domnul Monita este faptul ca pana mai ieri se posta pe rețelele de socializare in fotografii si filmulete alaturi de membrii si gestionarul grupei de vanatoare pe care acum o blameaza, mai grav folosind si masina primariei in acele ipostaze. Deci…ce concluzii ar trebui sa tragem dupa acest articol? Ce de fapt problema domnului primar este faptul ca nu incape la ciolan(nr. Gestionarea fondului respectiv de vanatoare) alt motiv nu ar fii din punctul meu de vedere, mai ales dorinta dansului de a se retrage licenta

 • Cat circ fara nici un folos pentru nimeni din judet sau din comuna Romuli. Acest Monita, vrea sa manance el toti ,,ministretii’’ (conform articolului) din judet si tot ce altceva se mai poate gasi prin padurile Romaniei. Cautati pe paginile de socializare a catorva indivizi din Romuli sau Cosbuc si gasiti poze cate vreti cu Monita, Sangeorzan si fratii Dancs care au filmat acel cal, toti facand parte din aceasi echipa de vanatoare. Apare chiar si un ,,ministret’’ intre Monita si Sangeorzan. Primarul din Romuli, e bine cunoscut in judet pentru schimbarea de tabere in functie de interes si de unde poate profita mai mult dar am tot citit ca el vorbeste despre vinovatul moral. Cata ironie!!!! Vrea sa i se suspende autorizatia lui Sangeorzan ca sa poata sa manance doar el salamior facut la firma de mezeluri al finului sau, Tinu Dancs, alt braconier. Apropo asta…a facut treaba mica ,,pipi’’ in recipientul cu apa potabila din curtea scolii Romuli si acum isi deschide fabrica de mezeluri. Daca in apa a facut treaba mica, ma intreb ce o sa ,,faca’’ in carnea aia de ,,ministreti’’ dupa care tanjeste Monita atat. Dar Monita sustine in continuare ca vrea dreptate si ca asa ceva nu s-ar intampla intr-o tara civilizata. Are dreptate!!!! El nu ar fi primar intr-o tara civilizata si toata echipa lui ar fi dupa gratii de multi ani.
  Dar sa ne concentram pe un cal si ,,ministreti’’ ca doar asta e adevarata problema in Romuli si in judet.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS