La Casa Cărții ”Nicolae Steinhardt” va avea loc lansarea cărții istoricului clujean Cornel Jurju ”Tovarăşi împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă”, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2015. Lansarea volumului de cercetări istorice are loc marți 19 ianuarie, la ora 17.00. Prezintă: Tiberiu Podani, Virgil Raţiu.
Cornel Jurju, istoric, autorul cărții: ”Cartea evidențiază sterotipurile prin care regimul comunist a încercat să reconstruiască memoria individuală si colectivă a românilor asupra monarhiei, ca instituție și ca dimensiune istorică. În anii comunismului a fost structurat un adevarat mit ideologico-propagandistic antimonarhist, structurat în jurul a două elemente principale: regele exploatator-regele călău, respectiv regele trădător, ale intereselor economice, politice și naționale ale națiunii române. Un rol important în propagarea socială a produsului ideologic antimonarhist l-a avut manualul de istorie din anii comunismului. Din acest punct de vedere, cartea de istorie din comunism a fost, adesea, redus la un instrument de propagandă prin care s-a urmărit socializarea unor valori ideologice și implicit asigurarea unui control asupra societatii românești. De asemenea, un rol important in răspândirea învățăturii ideologice l-a avut mass-media fsn-istă de la începutul anilor 90. Aceasta a redifuzat mitul comunist antimonarhist în componentele sale esențiale, readaptându-l realităților politice, sociale și psihologice din anii postrevoluționari. Reiterat pe parcursul mai multor decenii, produsul ideologico-propagandistic antimonarhist s-a ancorat puternic în memoria individuală și colectivă românească, reprezentând până și astăzi convingeri, poate chiar un sistem „valid” de întelegere și cunoaștere al trecutului românesc”.
Prof. Claudiu Șular, membru fondator al Clubului Monarhiștilor Bistrițeni și președinte al Asociației Profesorilor de Istorie din România-filiala Bistrița-Năsăud: ”Cornel Jurju face parte din noua generaţie de istorici, care s-a format şi afirmat în ultimele două decenii la şcoala Institutului de Istorie Orală a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonată de prof. univ. dr. Doru Radosav. Cartea „Tovarăşi împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă” este o interpretare inedită a manualelor şcolare din perioada comunistă privind Casa Regală a României, de o valoare ştiinţifică şi interpretativă deosebită, o analiză și un eseu istoriografic privind modul în care a fost subordonată istoria României ideologiei marxiste, o reflecție asupra conținuturilor manualelor şcolare comuniste care au abordat tema „regelui străin” în contrast cu expresia și voinţa maselor populare de-a lungul istoriei, muncitori şi ţărani exploataţi, care parcă nu dorise altceva de-a lungul timpului decât instaurarea comunismului. Cartea ”Tovarăşi împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă”, poate reprezenta, alături de alte abordări istoriografice asemănătoare, importante demersuri în direcția unei prezentări realiste și obiective a istoriei românilor, în formarea unei conștiințe identitare corecte prin intermediul predării și învățării istoriei, în situația în care se impune în continuare o revizuire a conținuturilor manualelor, în primul rând a unor teme de Istoria românilor, care trebuie de îndată eliberate de anumite viziuni dogmatice, naționaliste și ideologice, în multe situații depășite de realitățile actuale, de perspectivele, interesul și nevoile educaționale ale noilor generații și de ce nu de realitatea istorică imediată, chiar dacă în decursul ultimilor 26 de ani, au avut loc importante și necesare revizuiri, corecții și ajustări ale programelor și manualelor școlare în direcția realizării unei educaţii pentru o cetăţenie democratică“.
Adaugă comentariu