Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealul Negru”, Vasile Turculeţ, le-a spus, duminică, membrilor organizaţiei care s-au strâns la Adunarea Generală, că brânza frământată de oaie, atestată ca produs tradiţional românesc, ar putea fi vândută cu 50 de lei kilogramul, nu cu 25 de lei, aşa ca în prezent, dacă s-ar produce în cantităţi mari şi ar fi livrată pe pieţele din Europa.
„Dacă ne luăm după ce se întâmplă pe plan european, preţul brânzei se poate dubla automat. Putem vorbi de 50 de lei kilogramul, nu de 25 cu cât o daţi dumneavoastră. Cei care pot ar trebui să o stocheze. În momentul în care putem aduna sute de tone, atunci putem face contract să ne-o ia. Nu va veni nimeni să cumpere zece kilograme de brânză frământată cu boia de corcoduş fiindcă e mai scump transportul decât brânza”, a declarat Vasile Turculeţ.
El a spus că Asociaţia Dealul Negru a făcut ce a ţinut de ea ca să promoveze cele două produse tradiţionale, dar statutul nu îi permite să facă acte de comerţ aşa încât oierii trebuie să se organizeze singuri în grupuri de producători.
„Brânza frământată de oaie şi laptele acru de la noi din judeţ le-am promovat şi la Bruxelles, şi în Marea Britanie. Anul trecut, brânza frământată cu toate rigorile, cu etichetă, şi laptele acru de la Telciu au ajuns la Chambery în Franţa. În mod cert, produsele noastre tradiţionale sunt cunoscute pe plan european şi în mod cert, oricând putem conta pe o solicitare, dar nu putem vorbi de un kilogram-două, nici măcar de o sută. Trebuie să vorbim de cantităţi foarte mari”, a declarat Vasile Turculeţ.
El i-a sfătuit pe oieri să se grupeze pe zone, respectiv pe văi, a Someşului, a Sălăuţei, a Şieului, etc. dacă vor să constituie grupuri de producători şi să înceapă să lucreze ca nişte oameni de afaceri veritabili care să-şi promoveze produsele pe marile pieţe. Dacă nu vor produce cantităţi mari în condiţii stricte de igienă, ei nu vor putea depăşi pieţele locale unde vând marfa mai ales unor intermediari la preţuri mici. Grupurile de producători ar putea vinde în condiţii avantajoase şi miei, lapte, caş şi alte produse de la stână.
Numai din Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealul Negru” fac parte peste 400 de oieri montani care au turme de ordinul miilor de capete. Majoritatea produc atât brânză frământată de oaie, cât şi lapte acru, dar după metode diferite şi în cantităţi mici.
Cristiana Sabău
ce produse traditionale baaaaaaaai frate??? Produsul vostru traditional e carnea de cal cu care ati speriat europa.. La alba iulia, la cluj, peste tot se descopera carne de cal.. V-ati taiat caii si acum va trebuie autostrazi?? Numai daca va inhamati voi sa mai trageti carutele pe autostrada Transilvania :))))))))) Ati ramas in evul mediu bai nene cu ardealul ala al vostru :)))))) Stati naibi acasa, ca ne faceti de tot rahatul in europa…
Mitici…indoctrinat de Voiculescu si …gainile lui, daca nu va mai da Ardealul o sa muriti de foame! ati inceput sa mancati magari furati, apropo Mazare mai exista?
Ardelene,muriti voi singuri ce sa mai dati la altii?