Economie Sănătate

Laptele bio produs în judeţul Bistriţa-Năsăud, râvnit de procesatorii din Mureş

Reprezentanţii unei firme din judeţul Mureş care activează pe piaţa produselor bio au venit, marţi, în Bistriţa-Năsăud să negocieze cu fermierii din judeţ achiziţia de lapte bio. Firma cu sediul la Ibăneşti a spus că hipermarketurile sunt dispuse să semneze contracte cu ea doar dacă poate furniza o cantitate mai mare de produse, iar laptele colectat din Mureş este insuficient.

Fermieri din Rebra, Ilva Mică, Leşu, Poiana Ilvei, Telciu şi Ardan au venit la discuţiile cu administratorul firmei din Ibăneşti, David Todoran, întâlnire găzduită de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa-Năsăud.

Directorul DADR, Nuţu Tabără, a fost cel care a avut ideea să pună faţă în faţă fermierii şi procesatorul în ideea ca părţile să ajungă la un acord, iar fermierii să-şi găsească o piaţă de desfacere pentru produsele bio, Bistriţa-Năsăud fiind, după Suceava, al doilea judeţ din România cu cei mai mulţi fermieri intraţi pe piaţa bio.

„Am organizat această întâlnire pentru ca să facem un prim pas pentru ca procesatorii să poată cumpăra lapte bio, iar dumneavoastră, fermierii, să aveţi cui să-l vindeţi. Ştim că-l obţineţi cu efort şi tocmai de aceea, vrem să obţineţi un preţ bun, aşa încât vă dăm posibilitatea să discutaţi, să ajungeţi la un numitor comun”, a spus Nuţu Tabără.

La întâlnirea de marţi a participat şi preşedintele al Asociaţiei Operatorilor în Agricultură Ecologică BIO România, Marian Cioceanu: „Ne-am mai întâlnit cu dumneavoastră în tentativa de a valorifica laptele bio din judeţul Bistriţa-Năsăud, dar, din păcate, nu întotdeauna cu succes. Am avut însă o întâlnire cu doamna europarlamentar Daciana Sârbu care a avut o întâlnire cu marile lanţuri de magazine şi a obţinut de la ele condiţii avantajoase pentru produsele bio româneşti ale micilor fermieri. Firma din Ibăneşti are cea mai mare gamă de produse bio, peste şase sortimente, sunt listaţi la supermarketuri, iar cu Carrefour au colaborat direct, prin noi, prin asociaţie. Problema dânşilor e că nu au suficient lapte bio pentru câte comenzi au şi în acest context am venit să avem această întâlnire să staţi de vorbă cu procesatorul. E o firmă serioasă, plăteşte la timp, uneori şi la 15 zile”, a spus Cioceanu.

La rândul lor, reprezentanţii firmei din Mureş au întrebat cât lapte bio poate oferi judeţul Bistriţa-Năsăud şi au aflat că în jur de 5300 de litri pe zi. Având în vedere distanţa mare între Ibăneşti şi Bistriţa şi costurile de transport, Todoran a spus că nu poate oferi mai mult de 1,4 lei pe litrul de lapte bio.

Fermierii prezenţi la discuţii au spus că vor 1,7 lei/litru întrucât nu merită pentru 30 de bani să-şi rezilieze contractele actuale cu procesatorii, neştiind cât de serioasă este firma din judeţul vecin.

În Bistriţa-Năsăud sunt peste 1500 de fermieri care deţin certificate bio, iar numărul acestora s-ar putea dubla la 3000 dacă va trece perioada de conversie în care se află jumătate dintre ei.

Pentru a fi certificate pentru producţia de lapte organic, animalele trebuie să fie hrănite cu cel puţin 80% nutreţuri organice pe o perioadă de minimum 9 luni înaintea certificării, apoi pentru încă 3 luni cu 100% nutreţuri organice.

Laptele bio aduce mai multe beneficii pentru organism decât cel procesat, arată studiile cercetătorilor englezi de la Universitatea Glasgow. Laptele organic conţine cu 75% mai mult betacaroten, care se transformă în vitamina A în organism. De asemenea, conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi precum luteina. Studiul concluzionează că un pahar de lapte pe zi acoperă 17,5% din necesarul zilnic de vitamina E al femeilor şi 14% din necesarul pentru bărbaţi.

Cristiana Sabău

bio 3 bio 4 bio 2 bio 1

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS