Actualitate Economie

Şeful CRPC Cluj: Persoanele asaltate de bănci cu telefoane să se adreseze Poliţiei

Comisarul şef Cristian Nicula de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Cluj a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că persoanele asaltate de bănci cu telefoane să-şi plătească ratele la timp să se adreseze Poliţiei pentru că instituţia pe care o conduce nu are competenţe în această situaţie.


Cristian Nicula a răspuns întrebării unui jurnalist care a vrut să ştie ce poate face o persoană care are un credit luat de la bancă şi care primeşte zeci de telefoane ca să-şi plătească ratele, semnalându-i cazul unui bistriţean aflat în această situaţie.

“La noi nu a depus reclamaţie. Eu zic să se adreseze Poliţiei. Noi la cine să mergem? Pe cine să verificăm? Trebuie să avem o dovadă că, într-adevăr, e sunată persoana respectivă”, a declarat Nicula.

Cecilia Vasilescu, consilier juridic al CRPC Cluj, a declarat: “Noi am solicitat băncilor să fie transparenţă totală pentru că am avut până acum situaţii de genul omul nu şi-a plătit creditul, a întârziat o lună-două, trei-cinci, banca i-a trimis dosarul la firmă de recuperare. Nu l-a anunţat că i-a cesionat contractul şi firma de recuperare i-a spus că trebuie să plătească 70.000 de euro într-o săptămână. Fiindcă nu era transparenţă şi banca nu informa consumatorul asupra situaţiei creditului se întâmplau toate acestea. Şi atunci banca insistă să plăteşti. Că probabil de la o anumită bancă sună trei oameni în loc de unul, deja ţine de cum îşi gestionează ei activitatea respectivă, dar faptul că-l sună e un lucru benefic, nu un lucru rău pentru că foarte multă lume care are mai multe credite spune că a uitat”, a spus Vasilescu. Ea a declarat că orice consumator se poate duce la bancă şi să negocieze cu aceasta contractul.

“Consumatorii pot să se adreseze operatorilor economici să-şi modifice data în care să achite ratele, de exemplu. Dacă se duc şi se adresează băncii, iar banca refuză să-i ia în considerare doleanţa, atunci pot să se adreseze Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. Nu toată lumea se confruntă cu aceeaşi situaţie, iar fiecare, pe problema pe care o are, trebuie să se adreseze celui cu care are un contract. Este evident că, în situaţia în care am încheiat cu cineva un contract, noi doi suntem părţile. Degeaba vin eu şi mă adresez CJPC pentru că nu poate să intervină în niciun contract între două părţi. Trebuie să înţeleagă consumatorul acesta. Nu putem interveni pentru că suntem terţi şi contractul nu ne este opozabil chiar dacă suntem Protecţia Consumatorilor”, a declarat Vasilescu.

O persoană din Bistriţa care a contractat un credit pe zece ani de la o bancă a declarat că este hărţuită, lună de lună, cu telefoane, de angajaţii acesteia pe motiv că întârzie cu plata ratei întrucât aceasta este fixată mai repede decât ziua ei de salariu. Ea susţine că telefoane nu primeşte doar ea, ci şi membrii familiei, angajatorii şi alte persoane.  

A. Mureşan a declarat că  a contractat un credit bancar în anul 2009, pe 10 ani, iar atunci cânda  putut a plătit în avans, chiar opt rate o dată.“De aproximativ un an, rata este plătită, dar cu întârziere – scadenţa este în data de 9 a fiecărei luni, dar se plăteşte în ultima zi din lună sau în prima zi a lunii următoare (în ziua de salariu). Din data de 10 începe coşmarul – 17 telefoane pe zi, de dimineaţa până seara, şase zile din săptămână, chiar şi în ziua de Crăciun, pe telefonul mobil al contractantului, al soţului, al mamei, al bunicii – nu ştiu cum de au ajuns în posesia lor –  şi ce e mai deranjant, al angajatorului. Primul telefon e de înţeles. Un angajat al băncii mă anunţă cu privire la suma restantă (aprox. 150 euro) şi mă întreabă când urmează să fie achitată. I se răspunde că în data de 1 a lunii următoare. Oftează afectat şi mă anunţă că voi plăti penalităţi, întrebându-mă dacă nu pot achita mai devreme, măcar parţial. Îi răspund că sunt conştientă de penalităţi, că voi încerca să achit mai devreme, dar cel mai probabil nu va fi posibil. Îmi răspunde politicos că mă aşteaptă şi îmi urează o zi bună.Î n ziua următoare, un nou telefon – aceeaşi poveste. (…) Vorbesc cu mai multe persoane despre situaţie. Aflu că şi alţii sunt în situaţii similare – încearcă refinanţări, îşi schimbă numerele de telefon şi iau calmante, ca să scape de telefoanele băncii. Se fac plângeri la angajaţii sucursalei din Bistriţa. Aceştia dau din umeri şi ochii peste cap şi oftează spunând că e politica băncii de la Bucureşti”, a declarat ea.

În primele nouă luni ale anului, 14% dintre reclamaţiile depuse de consumatori la CJPC Bistriţa au vizat probleme cu băncile sau alte instituţii financiare, a declarat Cristian Nicula într-o conferinţă de presă. În Bistriţa-Năsăud s-au depus 373 de reclamaţii în primele nouă luni ale anului. Dintre acestea, 10% au vizat probleme legate de produse alimentare, 14% de natură financiară (30 de reclamaţii vizând băncile şi clauzele abusive din contracte) şi 77% au vizat prestăriile servicii, utilităţile, garanţiile.

Potrivit sursei citate, 20% din reclamaţii au fost nefondate.

1 comentariu

  • Cu tot respectul care vi-l port Doamna Sabau, acest articol nu va caracterizeaza. Citindu-l mi s-a parut un talmes balmes. Incoerent, nu imi permit sa zic ,,neprofesionist,, sa nu va jignesc. Eu consider ca institutia respectiva a organizat aceasta conferinta de presa sa transmita un mesaj consumatorilor. Din articol nu rezulta nimic.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS