La întrebarea care dintre propoziţii e corectă: „Campania care precedă alegerile este decisivă” sau „Campania care precede alegerile este decisivă”? răspunsul este „Campania care precedă alegerile este decisivă”.
Confuzia între cele două forme ale verbului „a preceda” este dată de faptul că verbul a oscilat între conjugarea I (a preceda) şi conjugarea a III-a (a precede), iar procesul de adaptare nu este încheiat nici astăzi. Lucrările normative recomandă încadrarea la modelul flexionar al conjugării I (a preceda), ceea ce înseamnă că numai varianta „Campania care precedă alegerile este decisivă” este corectă.
La fel stau lucrurile şi cu verbul „a succeda”. În consecinţă, vom spune „Evenimentul/ evenimentele care succedă alegerile” şi nu „Evenimentul care succede alegerile” şi nici „Evenimentele care succed alegerile”.
Alt verb neologic apararent similar este „a accede, dar care s-a încadrat la conjugarea a III-a (el/ea accede, ei/ele acced), după modelul lui „a purcede”.
Notă: Cartea „Gramatica normativă” a profesorului Gligor Gruiţă de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, şeful Catedrei de limba română, titular al cursurilor de „Limba română contemporană (Morfologie)”, „Dinamica limbii române actuale” şi „Gramatica normativă”, a apărut la Editura Polirom în 1999.
O initiativa buna dar cred ca ar fi trebuit sa incepeti cu folosorea liniutei de despartire si doi „i”
Vom ţine cont de sugestia dumneavoastră