Social

Lecţia de gramatică a zilei

Exprimarea corectă ar trebui să devină o preocupare a fiecăruia dintre noi. Cum mulţi dintre cititorii acestei publicaţii intervin atunci când se fac greşeli inclusiv în comentarii, deranjaţi de acestea, am decis să publicăm scurte lecţii de gramatică zilnice în speranţa că acestea vor fi de folos tuturor. Pentru aceasta, vom folosi cartea „Gramatica normativă” a profesorului Gligor Gruiţă, bazată pe întrebări şi răspunsuri.

La întrebarea care dintre propoziţii e corectă: „Campania care precedă alegerile este decisivă” sau „Campania care precede alegerile este decisivă”? răspunsul este „Campania care precedă alegerile este decisivă”.

Confuzia între cele două forme ale verbului „a preceda” este dată de faptul că verbul a oscilat între conjugarea I (a preceda) şi conjugarea a III-a (a precede), iar procesul de adaptare nu este încheiat nici astăzi. Lucrările normative recomandă încadrarea la modelul flexionar al conjugării I (a preceda), ceea ce înseamnă că numai varianta „Campania care precedă alegerile este decisivă” este corectă.


La fel stau lucrurile şi cu verbul „a succeda”. În consecinţă, vom spune „Evenimentul/ evenimentele care succedă alegerile” şi nu „Evenimentul care succede alegerile” şi nici „Evenimentele care succed alegerile”.

Alt verb neologic apararent similar este „a accede, dar care s-a încadrat la conjugarea a III-a (el/ea accede, ei/ele acced), după modelul lui „a purcede”.

Notă: Cartea „Gramatica normativă” a profesorului Gligor Gruiţă de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, şeful Catedrei de limba română, titular al cursurilor de „Limba română contemporană (Morfologie)”, „Dinamica limbii române actuale” şi „Gramatica normativă”, a apărut la Editura Polirom în 1999.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS