Timp de gândire

Lecţia începutului de an

De când l-am văzut pe Ioan Ovidiu Mureşan în fotografiile recente, încărunţit, cu barbă, îmbătrânit parcă dintr-o dată, mă tot gândesc la ce îşi poate face omul singur dacă o ia pe drumul greşit ignorând orice atenţionare. Pentru că eu sunt convinsă că fiecare om care o apucă aiurea pe un drum primeşte diverse semnale, mai ales din interior, că nu merge pe acolo pe unde trebuie.

Pe Ioan Ovidiu Mureşan l-am cunoscut când era şef la Poliţia Economică. Am discutat mai mult cu dânsul când s-a nimerit să ne schimbăm roţile în acelaşi service, pe cele de iarnă cu cele de vară parcă, fiindcă era destul de plăcut afară ca să putem sta şi discuta. Nu mi-a dezvăluit nimic din dosare, nu cred că l-am întrebat, nu era locul. Avea un BMW negru, second-hand, din câte îmi amintesc, şi mi-a spus că e fanul mărcii. Nu ştiu de ce, la vremea respectivă, mi s-a părut un om corect, genul acela de poliţist care impune respect. Cred că acesta este motivul pentru care nici nu am îndrăznit să-l întreb nimic despre subiectele care mă interesau, deşi m-am abţinut cu greu. Am făcut schimb de numere de telefon şi m-a asigurat că e disponibil să-mi răspundă dacă am nelămuriri pe principiul „mai bine te lămuresc eu decât să scrii prostii”. Nu cred să-l fi sunat vreodată cât a fost şef al Poliţiei Economice.

După ce a devenit şef al IPJ mi-am permis, de câteva ori, pe la şedinţe de Colegiu prefectural să-i spun diverse aspecte care mi se par în neregulă prin oraş, în general privind circulaţia rutieră. Ce-i drept, niciodată nu mi-a lăsat impresia că ar fi interesat să le rezolve. Mi-am putut da seama de asta fiindcă mai făcusem acelaşi lucru şi în timp ce şeful IPJ era Sidor Bodescu, mult mai atent şi mai receptiv la ce i se spunea. Ioan Ovidiu Mureşan, în schimb, mă aproba cumva mecanic şi-şi vedea de drum. Nimic din ce i-am semnalat nu s-a schimbat în bine. La un moment dat, chiar am renunţat să-l mai abordez. În ultimii ani, nu ştiu dacă l-am sunat de două sau trei ori. Am făcut-o doar atunci când ofiţerul de relaţii publice mi-a spus că nu îmi poate declara nimic şi m-a îndemnat să încerc mai sus. Altfel, sunt un om care respect ierarhiile şi nu sar peste purtătorul de cuvânt doar ca să demonstrez că pot. Am vorbit ultima oară în timpul campaniei electorale. Iniţial, l-am sunat pe un număr pe care probabil nici nu-l mai avea, am scris acea scrisoare deschisă despre cazul Monica Săsărman, apoi m-a apelat dânsul, seara, să-mi spună nişte lucruri pe care le-am încadrat, fără să stau mult pe gânduri, la capitolul „manipulări”. Am suficientă experienţă ca să le detectez.

A fost ziua în care m-am gândit la poliţistul cu care am stat de vorbă în urmă cu mulţi ani, la service, şi la felul în care se transformă un om căruia îi dai puterea în mână. M-am mai gândit şi la faptul că eu am aceeaşi maşină, iar dânsul trecuse la o clasă superioară, la X3, pe care şi-a scris iniţialele poreclei ceea ce mi s-a părut de-a dreptul manelistic şi penibil încă de când am aflat ce înseamnă BLM, adică „Bin Laden Mureşan”. Văzând că nu-mi dă niciun răspuns ferm şi că doar încearcă să se scuze, m-am mai gândit că toate au un preţ, inclusiv maşina aceea scumpă, inclusiv funcţia etc. Trebuie să fii dispus să-l plăteşti.

Nu ştiu de ce nu m-a mirat tot filmul prezentat de DNA. Fireşte că nu ştiam ce face în general, că nu aveam nici cea mai mică idee, dar l-am văzut în stare. Mi-am amintit cum, la vizita premierului de la sfinţirea Bisericii Greco-Catolice, toţi şefii din MAI erau în spatele scenei şi s-a întâmplat să fiu şi eu acolo. Venise SMS că e un accident la Leşu pe telefoanele tuturor. Şeful ISU Constantin Florea a vorbit de faţă cu noi toţi la telefon cu echipajele care se duceau la intervenţie, Ioan Ovidiu Mureşan s-a îndepărtat „strategic” de grup ca să discute de poliţiştii, având un soi de privire vicleană. Parcă o văd şi acum. Era unul dintre accidentele ce au apărut ulterior în raportul DNA ca fiind măsluit. Parcă văd aivea scena şi sunt capabilă să o reconstitui pas cu pas. Mi-a rămas cumva pe retină privirea aceea vicleană, de om care dirija oarecum lumea în felul lui, însă pe ascuns.

Ce s-a întâmplat mai departe ştim. Ce nu ştiam, dar putem vedea din fotografiile recente este felul în care Ioan Ovidiu Mureşan s-a transformat într-o lună şi ceva petrecută dincolo de gratii. Dacă Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă par cât de cât în regulă, omul acesta arată distrus de-a dreptul, îmbătrânit cu 20 de ani, prăbuşit. Pe cât de sus a ajuns sau a crezut că se află, pe atât de mult a decăzut, dovadă că „istoria creşterii şi descreşterii imperiului otoman” e valabilă indiferent de epocă, iar înălţimea de la care ajungi să cazi e direct proporţională cu cea pe care ai urcat-o fără să te fi pregătit pentru asta, fără să fi călcat pe fiecare treaptă la vremea potrivită, prin vreme înţelegând nivelul de conştienţă. Nu mă pricep suficient de mult să „citesc” oamenii, dar impresia mea este că Ioan Ovidiu Mureşan e măcinat în interior, nu ştiu dacă de regrete sau de revolta că a fost prins. Poate crede că i s-a făcut o nedreptate, poate pune totul pe seama altora care s-au răzbunat. Ceva se întâmplă cu el fiindcă urmele de pe faţa lui sunt evidente.

Din păcate, faptele nu îl ajută deloc să spere că va avea parte de o pensie în timpul căreia să-şi facă examene de conştiinţă în libertate. Puţinele mele cunoştinţe de drept îmi spun că va fi condamnat fiindcă s-a aflat în poziţia în care ştia foarte bine legea şi a încălcat-o cu bună ştiinţă. Mai mult, le-a permis şi altora să facă acelaşi lucru ca să nu mai spun că i-a împins la încălcarea ei. Acţiunile lui au fost premeditate, ceea ce face ca faptele să fie şi mai grave. Apoi, trebuie dat un exemplu de „aşa NU!” pentru ca altora să nu le vină ideea să mai încerce.

Uman vorbind, îmi pare rău să-l văd în halul acesta. Dacă ar fi după mine, aş da fiecărui om şansa să-şi ceară iertare şi să se poarte în consecinţă, eventual după repere biblice: să-şi dea toată averea adunată pe căi necinstite săracilor, să-şi doneze pensia – despre care cred că e una destul de mare – unui spital, de exemplu, să slujească într-un cămin de bătrâni, etc. Ca să faci toate acestea însă, trebuie să atingi un anumit nivel de înţelegere a lucrurilor, să fii treaz şi conştient. Nu ştiu dacă a ajuns aici. Probabil că nu din moment ce nu poate accepta – ceea ce se vede din fotografii – nimic din ce i se întâmplă.

Poate că vă întrebaţi care e lecţia începutului de an. Pentru mine e oarecum clară: o creştere bruscă (de putere, bogăţie, etc.) duce la o prăbuşire pe măsură. Nu trebuie să fim blazaţi şi să ne mulţumim cu puţin, însă e esenţial să fim cinstiţi dacă vrem să ne bucurăm de pe urma succesului. Ioan Ovidiu Mureşan nu a fost cinstit, din păcate, iar asta l-a costat libertatea.

Cristiana Sabău

15 comentarii

  • Gata , astia au intrat in ,, pe loc repaus,,. Vor plati cu libertatea , poate si material dar e gata. Sintem in 2015. Ia uitati-va ce este pe afara…..! O zi buna !

    • Nu -ti fa probleme ADRIAN altii au furat miliarde de euro(vezi politicienii si afaceristii de mucava) si unii sint liberi,condamnati cu suspendare,arestati pe la domiciliu.Nu exista padure fara uscaturi.Boboteaza buna.

    • Multumesc . la fel si tie. eu dl. Matei……nu imi fac nici un fel de probleme. problema mea [a noastra] acum este cea de credibilitate in societatea asta a noastra , aici si peste. asta e problema. restul sint mizilicuri..

  • Cristina, se zice ca Dumnezeu a lasat degetul mare ca sa te opresti din agoniseala. Ei, el nu a facut-o si acum plateste nu numai el ci intreaga familie. Nu s-a gandit ca odata va plati, pt. tot. Asa patesc majoritatea isi dau seama cand e prea tarziu.Pacat.

    • Nu ai dreptate cu degetul mare,madam Mariana.Ori furi un ou ori un ……tot HOT te numesti.Pe doamna o cheama CRISTIANA,nu cristina.

  • Nu le plang de mila.Din cate am inteles au cerut sa fie pensionati si vor avea o pensie de doua, trei ori mai mare decat a mea.Nici faptul ca li s-a permis sa se imbogateasca necuvenit nu ma deranjeaza atat de mult,cu toate ca asta nu s-a intamplat peste noapte deci normal era sa fi fost opriti mai devreme.Cel mai mult ma deranjeaza atmosfera pe care au cladit-o intro institutie a statului care culmea avea rolul sa ne apere de astfel de abuzuri.prigoana impotriva celor care doreau sa-si practice meseria in mod onest. Pentru asta ar trebui pedepsiti exemplar!

    • Sa nu credeti ca in acea Institutie nu sint si profesionisti care fac cinste institutiei si merita a fi catalogati profesionisti,marita a se bucura de alte facilitati decat altii.Sicer sa fiu eu am ales sa devin profesor si sint multumit de ce am ales(am o viata mai linistita,nu priculoasa etc.etc……) Irina nu trebuie sa-ti compari realizarile. .Sociatatea rezerva pentru toti o libera gindire si o libera alegere si daca sint bine facute(lucrul bine facut) apar si realizarile.Doamne ajuta ,zi mare astazi.

    • Facilitati pentru cei care isi practica meseria corect,da,dar nu pentru cei care sunt condamnati pentru coruptie.Realizarile mele n-au nici-o legatura cu ce-am spus in prima interventie.

    • Irina prin ce ai afirmat reiese ca iti compari realizarile tale cu realizarlle celor certati cu legea,Te citez:”” vor avea o pensie de doua,trei ori mai marea ca a mea””

  • Cristiana , Iisus spune in Evanghelii : „cel ce se inalta va fi smerit iar cel smerit va fi inaltat „. De asemenea mai spune : „cu masura cu care masori ti se va masura „. Exact asta se intampla cu oamenii astia . Iti amintesti probabil cum Muresan ii spunea lui Roberto sa o faca pe politista aia sa se sinucida . ‘Dupa fapta si rasplata „.

  • Corectie(In atentia autoarei)
    BLM se citeste Bianca Lenuta Muresan,numai o minte bolnava de ura si invidie a putut da interpretarea din articol.

  • Doamna Cristiana, daca tot ati amintit de circulatia din oras as avea si eu o rugaminte. Daca ati putea face un demers referitor la circulatia intr-un sens giratoriu. Cred ca vedem cu totii ca se circula haotic in sensurile giratorii si problema e ca sunt multe in oras, pe centura… In occident in multe sensuri este o tablita cu un semn in care iti arata si scrie dedesubt sa semnalizezi doar parasirea sensului giratoriu, acest lucru e posibil iesind din sens doar in partea dreapta. In orasul nostru cei care intra in sens si nu ies din sens la prima iesire semnalizeaza stanga ceea ce este total gresit, acest lucru nu e normal deoarece in stanga nu ai unde sa mergi sensul giratoriu fiind perceput ca un drum drept iar cel care intra in sens are obligatia de a se asigura si are semnul de cedeaza trecerea la intrarea in sens, intr-o intersectie cu cedeaza trecerea te asiguri si cedezi trecerea, la fel trebuie procedat si in sens. Am vazut ca s-au intamplat accidente in sensurile giratorii din oras, unul chiar foarte grav, vinovat a iesit cel ce nu a cedat trecerea, am fost si eu de atatea ori claxonat sau atentionat cu fel de fel de semne jignitoare. Precizez ca am vazut masini cu insemnele de Scoala de soferi care procedau la fel. Am intrebat un prieten de la circulatie (Politia Bistria), care mi-a spus asa: nu avem ce face, toata lumea circula asa….apropo, acest politist nu apare in dosare, inca…
    Doamna Cristiana, va multumesc anticipat si sper ca o sa cititi mesajul .
    Cu respect Dan O.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.