Zilele trecute am participat la prima ediţie a Summitului de integritate pentru prosperitate. Unul dintre speakeri amintea de vorbele lui Mahatma Gandhi care spunea că sunt şapte lucruri (sau păcate, dacă vreţi) care vor distruge omenirea: bunăstarea fără muncă, plăcerea fără conştiinţă, cunoaşterea fără caracter, religia fără sacrificii, politica fără principii, ştiinţa fără umanitate şi afacerile fără etică. Întrucât chiar atunci era în toi scandalul din Poliţia bistriţeană, am stat şi m-am gândit câte dintre aceste “păcate” de fapt le regăsim în „Dosarul poliţiştilor” acuzaţi de corupţie.
E clar că cei trei – Mureşan, Hasnaş şi Cloşcă – se bucurau de bunăstare care nici pe departe nu era pe măsura condiţiei lor sociale, a pregătirii lor profesionale. Timp Online v-a prezentat casele, maşinile, averile lor mult prea mari pentru nişte oameni slujbaşi la stat. Şi, fiindcă tot am amintit de summit, să vă mai spun că acolo am aflat că o ţară din Africa, Kenya, este una dintre cele mai corupte şi mai sărace din lume. Un candidat la Preşedinţie a câştigat alegerile promiţându-le oamenilor că va stârpi corupţia. De îndată ce s-a instalat în Cotroceniul lor, l-a numit în fruntea DNA-ului kenyan pe preşedintele Transparency International din ţara respectivă, un om corect, integru care s-a apucat serios de treabă şi a dus la bun sfârşit dosare îngropate timp de decenii. Când s-a dus cu anchetele gata la preşedinte, a văzut pe mâna acestuia un ultim model de Rollex şi atunci a ştiut că toată munca lui e în zadar. Şi aşa a şi fost. Probabil că aşa au gândit poliţiştii de bună credinţă văzându-l pe şeful lor venind la serviciu într-un X3 alb, de fiţe. Au ştiut că totul e în zadar, iar unii au cedat de teamă să nu-şi piardă locurile de muncă. Alţii însă nu s-au lăsat intimidaţi, au răbdat persecuţii, au fost probabil plasaţi în poziţii din care nu puteau câştiga decât mai puţin decât meritau. Au răbdat şi nu degeaba. Integritatea nu te duce niciodată pe drumul pierzaniei, am aflat la summit. Avem, iată, încă o dovadă! Oamenii aceştia care au stat drepţi în faţa şefului lor şi au spus „nu” sunt puţini, dar ne uităm cu toată admiraţia spre ei.
Aceiaşi trei poliţişti se lefăiau în plăceri uitând de conştiinţă. Am văzut şi pentru ce şi ne-am oripilat: mâncat şi băut pe gratis în cârciumi, butoaie de bere, comerţ cu peşti, etc. Eu cred însă că mai exista o plăcere căruia i-au fost robi: aceea de a se simţi de neatins, puternici, bărbaţi adevăraţi, oameni fără de care nu se poate mişca nimic pe lumea aceasta fiindcă, “fără nicio ezitare”, ei rezolvau tot. Plăcerea de a te simţi puternic mi se pare un demon mai periculos decât aceea de a te simţi sătul sau euforic de la alcool. De ce spun asta? Fiindcă un om căruia îi place să se simtă puternic se înconjoară doar de cei care îi întreţin starea, linguşitori, adesea lichele, oameni fără caracter care îi spun toate minciunile pe care vrea să le audă. Îi crede numai pe ei, deşi sunt plini de interese, iar el ştie în sinea lui asta, şi nu îşi mai ascultă nici măcar vocea interioară, cea care îi spune fiecărui om că nu e bine.
Nu voi lua la rând acum toate cele şapte păcate fiindcă ideea e clară şi sunt sigură că aţi înţeles-o. Integritatea este o stare pentru care o avem undeva în adâncul nostru pentru că ştim ce e bine şi ce e rău fără să ne fi învăţat cineva vreodată. Nu întotdeauna acţionăm în consecinţă din cauza sistemului: de valori, a educaţiei pe care am primit-o, a religiei în care ne-am născut, a societăţii, a relaţiilor, a politicii, a sărăciei sau a prea multor bani, etc. Putem închide însă cercul imperfecţiunii alegând să nu dăm şpagă, să nu primim, să nu fim deasupra legii, să nu vrem cu tot dinadinsul să fim puternici şi, vorba lui Dacian Palladi, speakerul care a vorbit despre acest subiect, să ne mulţumim cu mai puţină bogăţie fiindcă, până la urmă, despre asta este vorba. Ca oameni, cu toţii ne dorim să trăim mai bine, să deţinem poziţii în societate, să avem case frumoase, maşini bune, familii perfecte, să fim iubiţi şi respectaţi. Nu întotdeauna se întâmplă să le avem pe toate şi trebuie să facem efortul de a înţelege că nici nu e bine să avem o “poziţie dominantă”. Cum nici în politică nu e constructiv ca puterea să fie în mâinile unui singur partid.
Dacă ne pricepem la toate, în fapt nu ştim să facem nimic, dacă le avem pe toate ne plafonăm şi nu ne mai dorim nimic, iar viaţa poate deveni anostă. Dacă ne mai lipseşte una-alta, ne ambiţionăm, ne punem motoarele în mişcare, simţim că trăim. Cei mai fericiţi oameni nu sunt cei mai bogaţi material, ci spiritual, aşa cum sunt convinsă că ştiţi.
Din păcate, trăim într-o lume în care parcă nimeni nu mai are răbdare să parcurgă toate etapele „la vremea lor”. Toţi copiii care termină şcoala vor să fie angajaţi în secunda doi, să lucreze puţin, în birou, cu maşină de serviciu, tabletă şi smartphone de la firmă, să fie plătiţi cu salarii mari şi să aibă bonusuri de vacanţă. Pe de altă parte, toţi cei numiţi în funcţii vor să-i servească pe cei care i-au pus acolo fiindcă altfel şi-ar pierde poziţiile, puterea, influenţa, banii.
În schimb, toţi cei care încearcă să-şi facă datoria cinstit se confruntă cu un sistem clientelar, aproape mafiot, în care, care te izolează dacă nut e conformezi. Numai că vestea bună este că nici un sistem de tipul acesta nu este veşnic. Dovadă sfârşitul mult prea rapid al unor cariere ce puteau fi promiţătoare în cazul celor trei poliţişti dacă ei alegeau să fie integri şi să spună “nu” comenzilor politice, “nu” corupţiei, “nu” încălcării legii, dacă s-ar fi mulţumit să meargă la serviciu pe jos ca să observe oraşul, să stea într-un apartament decent şi să trăiască pe măsura pregătirii şi condiţiei lor sociale.
Dacă mai mulţi poliţişti din IPJ Bistriţa-Năsăud alegeau să spună în loc de “da, să trăiţi!”, “nu, domnule comisar şef, fiindcă nu e corect şi nu e bine”, aceşti trei oameni care au luat-o razna nu puteau să ne surprindă timp de o săptămână zi de zi cu nelegiuirile lor din dosarul DNA. Bravo celor care s-au opus, bravo celor care au ales integritatea. Nu-i vom nominaliza aici fiindcă îi ştiţi deja fiindcă apar cu nume şi prenume în dosare. Cu o floare nu se face primăvară, dar cu oameni ca ei se poate schimba câte ceva în lumea noastră, aşa imperfectă cum e. Fiţi integri chiar dacă trebuie să plătiţi un preţ fiindcă acesta nu e nici onoarea, nici libertatea!
Cristiana Sabău
Frumos de tot. Felicitari!
Culmea ironiei: la intrare in Politia Bistrita, pe perete, troneaza un baner mare cat o zi de post pe care scrie : CORUPTIA TE CONDAMNA si da si numarul de ani de puscarie…vreo 5. Iar poza e relevanta – o mana cu bani, dar incatusata. Dupa cum scrii, ei se credeau supra-oameni. Nu li se putea aplica. Aia e numai pentru „prosti”, in opinia lor. Asa a fost, pana la proba contrarie. Aviz tuturor celor ca ei!
In ATENTIA DNA !….Tineti-va aproape de presa locala, si de acei jurnalisti profesionisti. Ei va sunt de un real folos si de multe ori va ofera pe tava informatii pretioase. Succes DNA si mult CURAJ !!!…Cetatenii au din ce in ce mai mare incredere in DUMNEAVOASTRA !!!
https://www.facebook.com/IOHANNIS.K/photos/a.573913526072364.1073741827.573911849405865/576087049188345/?type=1&theater
… linkul acesta doresc să fie comparţie între casa în care locuieşte primarul de Sibiu, ales preşedinte al României şi casele poliţiştilor noştri dragi, că tot s-a facut tam-tam de casele lui Iohannis.
Am pus şi eu, cel puţin o dată pe acest site, citatul acesta din Mahatma Gandhi, model de viaţă şi acţiune pentru mine. În comentariile mele am exprimat exact aceeasi poziţie ce o regăsesc în articolul de mai sus, prin care, nădăjduiesc că şi domna Cristiana Sabău revine la starea dumneaei dintru început, când o ştiam slujitoare a adevărului, nepărtinitoare şi dedicată total informării corecte a cititorilor ce o preţuiesc mai mult sau mai puţin.
Cui doreste să cunoasca mai multe despre Mahatma Gandi, aşa, de început, recomand filmul Gandhi, regizat de Richard Attenborough, în anul 1982, film ce mi-a marcat adolescenta.
Dorim numele tuturor primarilor aflati in aceasta cardasie cu politistii din IPJ BN .
Le găsiţi aici: http://www.timponline.ro/motivarea-arestarii-sefilor-politiei-bistritene-acestia-obligau-primari-sa-semneze-documente-false/
Va multumesc DOAMNA CRISTIANA SABAU pentru profesionalismul cu care ne-ati informat , pentru stirile venite in cascada, exact ca radarul care te surprinde cand este instalat de Politie. Prin aceasta informare ati facut sa imi pun multe intrebari, si mi-ati intarit constiinta la maxim. Sanatatea( in special mintala) si libertatea sunt cele mai scumpe daruri pe care le poate primi omul. Sa avem grija de ele , si sa le promovam neincetat. O ZI BUNA !!!
Mulţumesc, domnule Marius Bălan. Nu am scris lucruri descoperite de mine, ci învăţate de la alţii. Încurajez pe toată lumea să profite din plin de înţelepciunea celor care sunt dispuşi să o partajeze.
Doamna Sabau va rog sa-mi spuneti in ce tara din UE un functionar politician merge la vanatoare cu patronul firmei care castiga aproape toate licitatiile ce apartin consiliului judetean? (adica radu moldovan cu larionesei)
In Africa cumva?! Uuuuuh!
Cam in toate tariile asa este. Politica se face in cluburi, la golf, la vanatoare si la alte „sporturi” Legaturi si pile sint la moda mai ales unde este vorba de interese cu multi bani. Vedeti cazul presedintelui german Wulff de ememplu sau multele caze in landul german Bavaria din trecut si prezent unde „amicii” isi fac afaceri cu stat.
Sistemul nu este o inventie romaneasca va pot asigura.
Cel mai important si singurul instrument de control sint alegeri.
la fel de vinovati sint si acei agenti care au facut totul la comanda. eu i-asi ds afara cel putin. nu se poate tu ca politist sa spui acum: am exec. un ordin. ai minte , ai facut o saoala ai o raspundere……si sti ca platesti. nu cred ca daca refuzau sa aplice legea pateau ceva . eventual erau dati afara ……si se angajau ca muncitor(asa ca mine si ca altii) , si lucrau pe citeva sute de lei. dar in schimb erau corecti si cinstit si dormeau linistiti noaptea. dar ei au luat cealalta cale . bine , atunci sa plateasca. scurt.
Stimate domn, nu cred să fi scris undeva că am vreo contribuţie jurnalistică la acest subiect pe care îl numim „Dosarul poliţiştilor”. Chiar nu îmi dau seama de unde aţi tras concluzia că m-aş „împăuna” cu aşa ceva. În general, nu obişnuiesc să mă „împăunez” cu nimic. Foarte bine că au scris alţii. De-asta sunt mai multe ziare, e concurenţă şi democraţie.
Pe de altă parte, aş vrea să vă spun că am o vagă idee de unde au ştiut informaţiile. Am lucrat şi eu în redacţii cu foşti ofiţeri de la Doi şi un sfert care s-au pensionat şi s-au transformat în jurnalişti justiţiari. Ei şi-au păstrat relaţiile în sistem şi mereu au ştiut ce se întâmplă.
Eu însă am detestat şi detest felul cum s-au metamorfozat aceşti „jurnalişti” îmbătrâniţi în ascultat. Cei pe care i-am cunoscut, deşi aparent prietenoşi şi dornici de dreptate, erau plini de ură, puşi pe răzbunare, plini de frustrări. Căutau mereu să plătească poliţe.
Eu nu cred că aceasta e menirea presei. Căutarea adevărului mi se pare adevărata menire. Decât să mai plec urechile la bârfele unor foşti securişti, mai bine aştept ca instituţiile statului să-şi facă treaba. Oricum, eu nu cred că toată această poveste a plecat din presă cât de la un denunţ sau, mai degrabă, de la nişte poliţe mai vechi cărora le-a venit scadenţa. Ştiţi că „cine ridică sabia de sabie va muri”. Putem traduce proverbul dacă vreţi, dar nu cred că e nevoie 🙂
Nicolae….clop de paie ! Lasa nemultumirile in grija celor arestati. Nu te lega asa din senin de D-na Cristiana. Cu cat mai multe stiri despre corupti cu atat mai bine. Poate asa ne va sari din noi nepasarea cu care i-am tratat pe astfel de indivizi. RESPECT TIMP ONLINE!!!
cind o sa intelegeti ca averile ofiterilor de politie sunt mici comparativ cu cele detinute de padurarii de pe valea Birgaului iar diferenta de studii uriasa. se pare ca cu cit esti mai PROST cu atit esti mai bogat
„Bugetul trebuie echilibrat,
Tezaurul trebuie reaprovizionat,
Datoria publica trebuie micsorata,
Aroganta functionarilor publici trebuie moderata si controlata,
Oamenii trebuie sa invete din nou sa munceasca in loc sa traiasca pe
spinarea statului.”
[ Cicero, anul 55 inainte de Hristos !!!…. ]
In concluzie… nu s-a modificat nimic de 2069 de ani !!!