Economie

În legătură cu Legea porcului, medicii veterinari spun că ministrul Agriculturii minte

Ministrul Agriculturii a spus că, în perioada sărbătorilor de iarnă, atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei vor putea fi valorizaţi de către persoanele fizice în baza unei adeverinţe emise de medicul veterinar.

Ministrul a explicat că „valorificarea” de către persoanele fizice a porcilor se va face în baza unei adeverinţe de la medicul veterinar: „Orice mişcare de porc, orice valorificare de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub îndrumarea unei adeverinţe. Mai mult, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de către medicii concesionari. Este gratuit acest serviciu, inclusiv medicamentaţia şi prestările de servicii sunt gratuite în România pentru persoanele fizice”.

Într-un mesaj transmis Timp Online, medicul veterinar Petru Antonio Mureșan spune însă că ”ministrul minte”.

 • Decizia domnului ministru e vax până NU se modifică Legea 122 și Normele adiacente!
 • Medicul veterinar NU este îndrumător. El consultă, emite un certificat care atestă starea de sănătate a animalului. Și pentru că acest act NU este decontat de către stat (conform Contractului de Concesiune) trebuie să fie plătit de propietar!
 • Solicit explicații din parte ministrului despre ce înseamnă exact „partea de sănătate publică a animalelor este realizată de către medicii concesionari. Este gratuit acest serviciu, inclusiv medicamentaţia şi prestările de servicii sunt gratuite în România pentru persoanele fizice” și îi solicit să-și recunoască greșeala și să-și ceară scuze public față de toți medicii veterinari de liberă practică”, a transmis dr. Mureșan.

Niciun serviciu în România nu este gratuit. Ori este plătit de către stat (eliberare document de circulație, tuberculinare bovine, recoltare probe sânge suine de ex.) ori de către proprietar (tratament suine în caz de rujet cu „medicație” cu tot, certificat de sănătate, etc.)

Petru Antonio Mureșan – medic veterinar de liberă practică

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, i-a convocat luni dimineaţă pe reprezentaţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi pe cei responsabili din domeniul zootehniei pentru a clarifica normele de aplicare la Legea Porcului, care se află în dezbatere publică pe site-ul Autorităţii.

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, aşa numita Lege a Porcului, oamenii vor putea să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu vor mai putea să-i şi comercializeze. O astfel de măsură a fost luată pentru a limita răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul României.

Surse din Ministerul Agriculturii au declarat pentru AGERPRES că Florin Barbu a cerut reprezentanţilor ANSVSA să modifice articolul din norme care prevede acest aspect, în aşa fel încât oamenii să aibă posibilitatea să îşi comercializeze porcii crescuţi în gospodărie, iar ca o măsura de precauţie pentru combaterea pestei porcine africane va fi necesar un aviz de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul sacrificat nu este bolnav.

Etichete

22 comentarii

 • Niște râmători și-au făcut legi proprii spre folosul lor și în defavoarea țării. ANSVSA trebuie reformată și 50% dintre râmătorii care o populează trimiși la muncă, adică făcuți…porcari.

  70
  3
  • Câți medici veterinari, când încasează venituri pentru orice intervenție, eliberează, factură, bon fiscal sau orice fel de chitanță, că a încasat o sumă de bani.

   2
   2
 • Carnea porcului din gospodării este gustoasă și sănătoasă, fără abuz de antibiotice și alte substanțe ;de aceea este căutată de orășeni și de cei bogați, altfel ar lua din magazin carne industrială 😅
  Carnea din magazine e pentru săraci și nu pentru ca ar fi ieftină ci pentru ca nu-și permit să cumpere un porc întreg plus o ladă frigorifică pentru păstrare !!!
  Înțeleg avize într-o zona cu pestă dar pentru restul tarii…

  47
  3
  • Cred ca nu stii ce spui. Carnea de porc nu este ieftina dupa cum crezi tu,si ce rost are sa cumperi un porc intreg plus lada frigorifica cand gasesti carne de porc cand vrei la particular. Tu ce venit ai de cumpei cate 100 kg de carne ca sa o congelezi si sa o conaumi in 4-5 luni? Nu e mai buna proaspata?

   14
   10
  • DA SUNTEM DE ACORD CU ACEASTA LEGE PENTRU CĂ MÂNCĂM CU OCAZIA ASTA CARNE BIO ȘI ÂNCURAJĂM PE ȚĂRANI SĂ ÎȘI VALORIFICAREA MUNCA

   9
   3
 • Legile nepopulare se iau in primul an de mandat, (pana la alegeri fiind 3 ani lumea uita, se obișnuiește cu ideea sau iartă).
  Si aceasta măsura a fost amânată, pentru o perioada scurta de timp , maxim 5 ani, de scăpat nu scăpăm.

  Când vinzi un porc, ai o sursa de venit, toate sursele de venit trebuie impozitate.
  Vinzi un porc, plateste 19% TVA!

  14
  26
 • Că să vinzi un porc de ,150 kg e nevoie de mii de ore de muncă,sute de kilograme de cereale iar când producătorul face bilanțul face un profit de zero lei.. Atunci pentru ce să se plătească impozit?

  47
  1
  • Pentru ce le dau doctorilor lunar cate 10000 de lei pe lună și nu mai fac campanii de vaccinare și tratament , nu vine decât când îl chemi ,nu mai e prevenție !

   33
   15
  • Pentru munca în folosul comunității, deja prin hrănirea porcului dăm bani la stat prin combustibilul consumat de la arat la recoltat, plus tractoriști plătiți.
   Ei cred că cerealele răsar ca buruienile în fiecare primăvară
   E ca și cum din salariul deja impozitat și cumperi din magazin, să î-ți oprească iar impozit pe suma cheltuită pe produse cu tva.

   24
   3
 • Când zugrăvești un apartament, trebuie sa platesti taxe, altfel e munca la negru.
  Când vinzi un porc trebuie sa platesti taxe!
  Ori completezi o declarație pe proprie răspundere, pe care o depui la Primărie prin care declari câți porci ai vândut si ce încasări ai avut, ori Medicul Veterinar care constata ca porcul e sănătos, da informația msi departe la Primărie, cum că pe Strada Privipala , la nr 700 cetățeanul a vândut un porc, nu uitați sa îl impozitati.

  E

  12
  13
  • Nu se compară :zugravul cu o investiție de 20 lei (un trafalet) pleacă într-o zi cu 500 lei….. Un țăran muncește un an și investește 1200 lei pe furaje, dacă mai cumpără și purcelul alți 500 lei plus alte consumabile necesare zi de zi(maturi, lopată, roabă, pompe de apă)
   Și vrăjeală cu constatarea că porcul este sănătos ;se vede când opune rezistență la sacrificare… Căci dc ar fi bolnav ar fi imobilizat în coteț

   24
   1
 • Nu este vorba numai de impozitare. Acesta este doar vârful aisbergului. În afara de un nou bir se urmărește la comanda multinaționalelor și a celor care distrug din umbra România distrugerea producției interne și transformarea romanului în sclavul hioermarcheturilor care comercializează o mizerie de carne zisă de porc care nu are nici un gust de crezi ca frigi carton nu carne de porc. De ce sa producem în colonia noastră când trebuie sa cumpărăm rezervele de carne ale tarilor NATO care schimba stocurile la câțiva ANI!? De ce sa câștige țăranul roman un ban și sa piardă olandezi, belgieni, nemții sau spanioli! A dracu pesta porcină, face cum face, ocolește alte tari și are predilecție pentru România fix în perioada sărbătorilor de iarna! Și retardați din fruntea ministerului, murind de grija romanului iau masuri ca acesta sa cumpere din Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro!!

  35
  • Mare dreptate aveți marionetele noastre de la putere sunt pe manevră cu importurile din alte tari ca să ne distrugă pe noi țărani.

 • Cocor Stan
  Cei 10.000 de lei se dau pentru a avea și alții o pâine de mâncat, tehnicieni care au și ei familii.
  Nu comentați dacă habar nu aveți!
  Dacă nu își face treaba doctorul, ori nu i se atribuie respectul cuvenit ori nu este anunțat. Un om nu poate colinda zilnic în fiecare curte. Ați avut nevoie , l-ați solicitat și nu a venit? Nu cred. Sau dacă visați la gratuități,acestea nu există. Din cei 10.000 îi rămân cam 2000 de lei lunar. Vă invit să faceți 18 ani de școală, să dați câteva sute de examene în facultate, apoi să trăiți cu cei 2000 de lei.

  14
  6
 • niște idioți.
  au dat o lege, zic idioții, că sa protejeze producătorul industrial și procesatorii, in timp ce ei importa pe rupte carne de porc cu „2lei” și vând cu cît vrea „mușchiul” lor ăla atrofiat. in timpul asta poporul moare de foame….

  5
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.