Consilierul superior Maria Olteanu de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în sezonul rece 2008-2009 au fost 48.000 de beneficiari de ajutoare pentru încălzirea cu lemne, iar în sezonul 2011-2012 sunt circa 13.412.
Ea a precizat că în iarna 2010-2011, ajutoare pentru încălzirea cu lemne au primit 40.537 de oameni.
„A scăzut foarte mult numărul ajutoarelor de încălzire a populaţiei cu lemne. Dacă aveam înainte (în anii trecuţi –n.r) 70% din populaţia judeţului beneficia de aceste drepturi, acum cred că doar 14% mai beneficiază de aceste ajutoare. Nu consider că înainte s-au făcut abuzuri. A fost o Ordonanţă, 107, în baza căreia omul putea să solicite ajutor de încălzire pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere. Începând cu sezonul rece 2011-2012 s-a stabilit, prin Hotărâre de Guvern, care sunt bunurile care îi exclud pe beneficiari de la acest drept”, a declarat Maria Olteanu.
Ea a spus că, în judeţul Bistriţa-Năsăud, a scăzut drastic numărul celor care beneficiază de ajutorul pentru încălzirea cu lemne întrucât foştii beneficiari au fost afectaţi de prevederea potrivit căreia nu pot primi ajutorul dacă au 20 de ari de teren intravilan în mediul rural şi zece ari de teren în mediul rural.
„Aici au căzut foarte mulţi beneficiari din zona de câmpie, dar şi din cea de munte fiindcă au teren pe care se află casa şi grădina şi au fost automat excluşi. Au avut 48.000 de beneficiari de ajutoare pentru încălzirea cu lemne în sezonul 2008-2009 şi acum avem 14.000 vă daţi seama cât de mult a scăzut numărul lor”, a declarat ea.
Olteanu a mai spus că au mai pierdut acest drept şi cei care nu au depus la dosarul de la primăre actele doveditoare de venituri, dar şi cele legate de componenţa familiei.
„Foarte mulţi îşi treceau copiii în dosar şi acum trebuie să aibă act doveditor. Dacă copilul e plecat în Spania, nu mai poate fi trecut”, a declarat Oltean.
Ea a spus că terenurile şi animalele din proprietate au fost cele care i-au exclus pe cei mai mulţi de la aceste ajutoare pentru încălzirea cu lemne.
„Cifra e realistă, dar eu care am lucrat în sistem 20 de ani, pot spune că e dură. Sunt oameni foarte săraci care au nevoie de sprijin. Legea e lege, suntem puşi să o aplicăm şi asta facem, dar sunt oameni care nu îşi pot lucra pământurile şi au nevoie de ajutor. Au fost circa 10% care beneficiau de aceste drepturi, nu aveau nevoie de ele şi ne mai trăgeau şi în piept”, a declarat Maria Oltean.
Cristiana Sabău
Am zis eu bine cândva despre domnul Botiș că a fost în domeniul muncii și legislației în domeniu un ”specialist”de tip Ciomu! Se îndoiește cineva? Ia să vedem : 48 000 – 14 000=30 000 de ajutoare”tăiate”de Ciomu Codului!
Madam Doris(ca să nu-i pronunț porecla cu care rimează numele dumneaei,fiindcă nu este un atac la persoană) anunța pe vremea când mai era șefa AJOFM-BN că a scăzut șomajul la Bistrița cu ,,n” procente : pe cine o fi păcălit? Nu cumva după o perioadă de timp după ce se termină șomajul și ajutorul de la stat asistatul este scos din evidențe ca șomer? Acea scădere era una de acest fel! Am aflat că domnul prefect al județului B-N Cristian Florian este plecat în concediu!Domnul Oltean lipsește și el că este la Parlament,astfel încât nu trebuie să mire pe nimeni că a rămas doar domnul deputat Botiș să ”discute”cu masele de protestatari! Eu mă gândesc așa : oare nu cumva este”mielul”de sacrificiu al PDL? tot este pătat și poate va trebui să demisioneze din funcțiile politice? Despre banii europeni alocați proiectelor,pot să vă spun că Dreptul Comunitar prevede în procesul de evaluare a programelor că trebuie returnați dacă se vor găsi încercări de fraudare.Oricum,fericit este că nu l-a afectat criza! Oare? i-aș zice și de astă dată în semn de salut : – S-auzim de bine domnule deputat!(Ceea ce nu mai cred)…și numai bine tuturor!