Actualitate

Leii, cavaleri în lupta cu întunericul. 50 de nevăzători vor avea acces inclusiv la internet

Un număr de 50 de persoane cu deficienţe de vedere, membre ale Asociaţiei Nevăzătorilor Bistriţa-Năsăud, au primit miercuri seara computere recondiţionate care au preinstalat softul BatPro, un soft ce permite nevăzătorilor să utilizeze calculatorul şi să navigheze pe internet cu ajutorul a doar patru taste, sus, jos, stânga, dreapta şi să citească inclusiv cărţi.

La evenimentul găzduit de saloanele Hotelului Diana, a fost prezentă Daniela Holzheimer, guvernatorul Districtului 124 România: „Noi suntem cavaleri în lupta cu întunericul. Avem mult mai multe programe cum ar fi un program de screening oftalmologic gratuit pentru toţi copiii României, un program mare care va începe în luna mai. Am achiziţionat zece aparate de screening mobil şi îl vom începe cu ajutorul unor voluntari Lions  în şcoli, grădinţe, astfel ca toţi copiii din România să treacă printr-un consult oftalmologic şi să atenţionăm asupra problemelor de vedere, prevenind obirea. Clubul Lions din Bistriţa face proiecte foarte interesante, Târgul de purici urmând să fie extins la nivel naţional. Aş vrea ca alături de această organizaţie să avem cât mai mulţi voluntari care să participe la acţiunile pe care cluburile Lions le fac spre binele comunităţii în care trăiesc”.

Un număr de 30 de calculatoare au fost donate de către Clubul Lions Deva Sarmizegetusa, fiind strânse şi echipate cu aportul hotărâtor al clubului Leo din localitate, restul calculatoarelor fiind donate de către LC Bistrița. În echiparea acestor calculatoare Lions Club a fost sprijinit de către SC Vitacom Electronics SRL Cluj-Napoca, SC Unicart-Vab SRL a oferit ambalajele, iar Lucian Seserman și Marius Saisuc au instalat softul.

Cornelia Macarie, preşedinte Lions Bistriţa: „Eu cred că vom reuşi ca fiecare nevăzător, cel puţin dintre cei înscriţi în asociaţie, să aibă acasă un computer şi să fie instruit să îl poată folosi. Vom face şi acest lucru. Vor folosi doar patru taste, e simplu. Vor putea asculta muzică, vor putea asculta ştiri”.

Cu ajutorul softului BatPro, persoanele cu deficienţe de vedere pot accesa o colecţie de peste 40.000 de cărţi audio, ziare, posturi de radio pe internet, informaţii meteo, horoscop, curs valutar şi rezultate sportive. Aplicaţia conţine şi câteva cursuri interactive dezvoltate special pentru nevăzător: curs de învățare a tastaturii, curs de navigare pe internet şi un curs de utilizare a unui editor de texte. De asemenea, pentru petrecerea timpului liber există şi câteva jocuri încorporate: Spânzurătoarea, Șah şi Trivia.

Cu ajutorul proiectului „BatPro – Calculator pentru nevăzători”, peste 350 de nevăzători din 15 localităţi din România au acum un calculator şi au învăţat să-l folosească rapid datorită uşurinţei de navigare.

Proiectul „BatPro – Calculator pentru nevăzători” este iniţiat de Lions Club Arad şi este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 222.500 lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2016.

7 comentarii

  • Faina si onorabila ideea .E un proiect demn de toata aprecierea.
    Pacat ca e umbrit, de bagatori de sama,nelipsiti la caimac,care n-au nici o treaba cu voluntariatul adevarat si mor pentru imaginea proprie.Trist.

    • Oare la cine va referiti? Eram acolo doar Leo si Lions din Bistrita, Deva, Arad si Timisoara cat si Asociatia nevazatorilor din Romania care a doua zi au avut adunare generala. Adica cei care am realizat programul BatPro si cei carora li se adreseaza. Iar presa avea rolul sa disemineze informatia pentru ca acest program nou sa fie cunoscut in tara si nevazatorii din alte judete sa beneficieze de el.

  • Voluntariatul dezinteresat,dedicat,care sa nu urmareasca cosmetizarea imaginii proprii si trambitarea lui cat mai sonora.Mai multa discretie si generozitate, ar fi mai utile celor aflati
    in situatii mai putin faste.Cand ajuti, nu forta recunoastere.Ea va veni de la sine,fara spectacolul trist si gol al impaunarii si gusii umflate ,de drag de sine.

  • Da, este un punct de vedere! In general, cand exista proiecte generoase care necesita munca de voluntariat mai consistenta, este bine sa existe o echipa bine sudata, alcatuita din oameni maturi, cu o bogata activitate profesionala ! Acesti oameni nu mai au nevoie de imagine(ce sa faca cu ea?) pentru a realiza cate ceva pentru comunitatea din care sunt parte… Pentru a putea sa fie cunoscuta si pentru a putea atrage sponsorizari, asociatia sau organizatia respectiva are nevoie de o anumita vizibilitate… Discretia(cum doriti dvs.) tine de alte aspecte ale vietii! Cu respect, MNP

  • Domnule MPN, sau sunteti naiv sau incercati sa disimulati conceptul.
    V-am fost pacient ,va cunosc preocuparile si generozitatea.Stiti exact la ce ma refer.
    Fac voluntariat de zeci de ani,fara a astepta recunoastere.Avem zilnic ocazii de a ajuta.Cand
    voluntariatul, este un „modus vivendi” e una si cand incerci sa epatezi prin „voluntariat”, e altceva.Daca mai incerci ,sa obtii si foloase personale din asta,n-ai ce cauta in concept.
    In voluntariat,nu profesia conteaza,ci educatia primita si formata.Cred ca un pic de reflexie ,ar fi utila. Nihil sine Deo !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.