Actualitate

Lemn care ar putea încăpea în 70 de vagoane de tren, tăiat ilegal anul acesta din pădurile judeţului

Din fondul forestier al judeţului Bistriţa-Năsăud s-au furat, anul acesta, lemne care ar putea încăpea în peste 70 de vagoane de tren, iar anul trecut o cantitate dublă, potrivit informaţiilor date publicităţii de Inspectoratul de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Cluj.

Savir Moisil, şeful Inspecţiei Silvice din cadrul ITRSV Cluj, a declarat, marţi, într-o şedinţă a Colegiului prefectural, că, în prima jumătate a acestui an, a fost tăiată ilegal cantitatea de 3269 de metri cubi de lemne.

„Într-un vagon de tren încap între 45 şi 50 de metri cubi de lemne, în funcţie de cum e clădit. Potrivit datelor pe care le deţinem, anul trecut s-au tăiat ilegal din pădurile judeţului, 6532 de metri (circa 145 de vagoane de tren- n.r.), iar anul acesta, până la sfârşitul semestrului întâi, volumul tăierilor ilegale se cifrează la 3269 de metri cubi, cantitate care ar putea încăpea în 70 de vagoane de tren”, a declarat Savir Moisil.


El a explicat cum s-a putut stabili cu exactitate cantitatea de lemn furată.

„La nivelul fiecărui ocol silvic, pădurea e împărţită în cantoane silvice gestionate de pădurari. Prin legislaţia silvică, personalulul ITRSV, dar şi cel al RNP şi al ocoalelor silvice private are dreptul şi obligaţia de a verifica, cel puţin de două ori, modul de administrare a fiecărei suprafeţe în parte primită în administrare de fiecare canton. În urma acestor controale, s-a stabilit acest volum (al tăierilor ilegale –n.r), care este precis”, a declarat Moisil Savir.

El a explicat că zona în care se fură cel mai mult lemn este Valea Budacului unde locuieşte o populaţie pauperă, în special de etnie rromă, care efectiv trăieşte din vânzarea lemnului furat.

„Din cei peste 6000 de metri cubi de lemn tăiat ilegal, circa 1500-2000 de metri cubi au fost furaţi de pe Valea Budacului. E o zonă care, de-a lungul anilor, a fost cam pe primul loc din acest punct de vedere, cu o populaţie pauperă care fură lemn mai ales în trimestrul patru când se apropie sezonul rece”, a spus Savir Moisil.

Potrivit sursei citate, anul trecut, ITRSV Cluj, în timpul unor controale mixte cu Poliţia şi Jandarmeria, a întocmit 172 de procese verbale de contravenţie pentru nerespectarea regimului silvic în valoare totală de 460.800 de lei şi patru sesizări penale cu valoarea prejudiciilor de 13.297 de lei.

De asemenea, în timpul controalelor s-a confiscat cantitatea de 1105 metri cubi material lemnos. Totodată, ITRSV a făcut 130 de controale de fond în cantoanele silvice.

Conform datelor prezentate marţi în Colegiul prefectural, în Bistriţa-Năsăud, pădurile se întind pe 192.146 de hectare ceea ce înseamnă că ocupă 36% din suprafaţa judeţului. Statul, prin Regia Naţională a Pădurilor, deţine o suprafaţă de circa 13.000 de hectare, iar primăriile şi persoanele private, fizice şi juridice, diferenţa.

Fondul forestier e administrat de 19 ocolae silvice dintre care 15 private, trei ale statului, şi unul care aparţine de Institul de Amenajări şi Cercetări Silvice Bucureşti.

„Volumul cel mai mare de lemn care se poate colecta în mod legal şi corect dacă se respectă legislaţia în vigoare este de 500.000 de metri cubi din pădurile primăriilor”, a declarat Savir Moisil.

El a spus că, anul trecut, agenţii economici atestaţi în activităţi de exploatare a pădurilor au tăiat circa 564.000 de metri cubi de lemn nu numai din ocoalele silvice ale primăriilor, ci şi din cele ale statului, iar anul acesta au tăiat circa 255.000 de metri cubi de lemn.

1 comentariu

  • România trezeste-te!!! Padurile aduc un echilibru climatic. Daca le taiem fenomenele meteo extreme o sa fie tot mai multe. Perioadele de seceta accentuata o sa alterneze cu cele de inundatii si vanturi puternice. Suntem pe marginea prapastiei si nu ne trezim? Nici dintr-un punct de vedere nu ne este ingaduit sa ne batem joc de natura si de noi in primul rand. Nici religios, nici moral, nici economic, nici….Sa nu ne batem joc de copii si nepotii si toti cei care v-or urma. Sa nu ii condamnam. Oriunde este un petec de pamant sau in care a fost padure plantati copaci. Cu cat mai multi, cu atat mai bine, ca nu fac rau nimanui. In orase, intre blocuri sau pe marginea trotuarelor si in afara oraselor pe orice zona nefolosita si impracticabila. Tuturor celor care au vazut filmul Avatar le-a placut peisajele din film, acele paduri seculare. O mare parte din scenele din film au fost filmate in Noua Zeelanda. Frumos, nu? Dar ale noastre paduri unde sunt? Pretuiti padurea si beneficiile ei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS