Prețul lemnului pentru foc este mai mare în Bistrița-Năsăud față de perioada similară a anului trecut, scumpirea fiind cauzată de creșterea salariilor și a prețului carburanților.
Direcția Silvică Bistrița vinde lemnul de foc din rampă la prețul de 330 de lei/mc, însă dacă este transportat acasă, lemnul poate ajunge să coste circa 500 de lei/mc.
”Direcția Silvică Bistrița are lemn în toate fazele. Pentru lumea ultra civilizată avem, în Sărata, la paletizat, avem în rămpi, facem transporturi acasă. Un metru cub pleacă din rampă undeva la 330 de lei/mc. Dus acasă ajunge undeva la 450 – 500 de lei. Lemnul pe picior ca atare nu s-a scumpit. Au crescut salariile, prețul motorinei, așadar au crescut serviciile cu 5-10%. Direcția Silvică Bistrița taie 30.000 de metri cubi în tot județul. Nu ne putem compara cu ocoalele de regim, ale primăriilor, care taie sute de mii de metri cubi, dar lemn există pentru că sunt și proprietăți particulare. Noi am marcat, există multă vegetație forestieră în afara fondului forestier pe care tot noi o punem în valoare. Nu este nicio criză a lemnului de foc. Nu am auzit pe nimeni să vină să ceară lemne și să nu primească”, a spus directorul Direcției Silvice Bistrița, Gheorghe Ivan.
Direcția a scos la vânzare, săptămâna aceasta, circa 700 de mc de lemn pentru foc destinat încălzirii locuințelor care poate fi găsit la ocoalele Romsilva din Bistrița și Beclean. La cerere poate fi asigurat și transportul contra cost.
Informațiile apar la secțiunea Anunțuri, acolo unde se menționează că, pentru transport, sumele variază în funcție de distanță.
La Dedeman, lemnele de foc paletizate se vând la prețul de 948,75 lei/mc, însă la magazinul de pe strada Sigmirului din Bistrița, stocul a fost epuizat.
Lemne de foc se găsesc în schimb în depozite, iar acestea pot fi plătite și cu cardul de energie. Spre exemplu, la depozitul de la Viișoara, este lemn de esență tare, dar prețurile nu sunt publice.
La noi in vaslui lemnul de foc adus din bargau e mai ieftin decat la voi!
Si parca arde mai bine.
Vrem energie verde, sa salvam planeta, sa nu poluam.
Interzicem masinile diesel, ne luam masini electrice, luptam cu poluarea si incalzirea globala, dar tot judetul se incalzeste ca pe vremea lui Burebista, taie padurea si dupaia o baga pe foc.
Normal ca nu putem lasa oamenii sa moara de frig, dar oare n-ar trebui sa ii ajutam sa treaca la o metoda mai „verde” de a se incalzi?
Incalzirea cu lemne e de departe cea dezastruoasa. Pana si incalzirea pe gaz e mai „verde”. De ce nu se extind retelele de gaz?
Sau asteptam incalzirea globala ca sa nu mai existe frig deloc?
Cât explozibil arde zilnic pe planetă…șîîî aproape de noi ! Șîîî io să nu fac foc cu lemne că poluez , nu pe vecini ,că planeta .. . Cred că avem o problemă gravă la cutie.
Intrebati primarii de ce nu se extind.. Mai ales in sate, unde ar fi mare nevoie.
Populatia lumii creste si devine din ce in ce mai bogata.
In timp de scandinavii (20 milioane) nu mănâncă carne de vita, nu mai zboară cu avionul si plătesc accize care dublează pretul mașinilor, combustibililor etc. in Nigeria, India, China, Brazilia, Rusia, populatia e din ce in ce mai bogata si isi dorește sa-si cumpere mașina, sa mănânce mai bine sa călătorească la Veneția etc.
Ne sacrificam degeaba, ne distrugem viața in timp ce alții nu au de gând sa o facă.
Companiile (Ørsted, Vestas, Siemens) care produc energie regenerabilă, parcuri eoliene Off Shore au scăzut la bursa cu 60% , din cauza ca nu isi pot îndeplini contractele semnate, din cauza prețurilor msi mari la materiale, dobânzi mai mari, salarii mai mari etc.
Au cerut ca guvernele, printre care si guvernul SUA sa le dea mai mulți bani, iar acestea su refuzat. Ori construiți la pretul din contract 4 miliarde dolari, ori nu construiți deloc. Guvernul SUA are datorii de 34 triliarde dolari, adică 34 mii de miliarde de dolari. Energia verde ne sărăcește , in timp ce in lume sunt probleme mult mai mari de rezolvat.
Te urmaresc de ceva vreme si constat ca esti unul care dintre aceia care trebuie sa aiba dreptate tot timpul. Ai impresia ca daca ai renuntat la vita, avion,etc…ai impresia ca salvezi planeta, in timp ce „nesimtitii” din Africa vor sa traiasca si ei un pic mai bine si polueaza.
Am mai vorbit cu personaje ca tine, care cred ca numai ei conteaza, ceilalti…..Vezi ca statele pe care limitative le-ai enumerat, is cam jumatate din planeta, ca populatie. Daca mai pui America Latina si toata Asia, o sa vezi ca sunteti cativa, care tot ii dati cu „incalzirea globala”, care vreti sa faca toti restrictii in baza unei ideologii.
Concret, cand „ceilati” care polueaza astazi, mureau de foame acu 20 de ani, era bine. Astazi cand vor si oamenii aia sa traiasca civilizat, cat de cat, e jale. Moare planeta….
Esti profund antidemocratic cand ii judeci pe toti cei care nu sunt de acord cu tine!!!
In com Sant lemnul a fost anul trecut 500 mc primarul ,a cumparat lemn de foc de la alte ocoale silvice cu toate ca la noi hoti de lemne care sant in cardasie cu autoritatile abilitate vand lemn de foc angro la un pret de 250 m ster, acuma OS Sant a intrat in insolventa din cauza primarului Forogau si a sefului de ocol Filipoi , care in loc sa conduca institutia pe care o administra, a luat pozitia ghiocelului in fata primarului pompandui bani acestuia de cate ori vrea p..a lui si astfel sa ajuns la girarea padurilor 250 de mii de mc de lemn la banca pe o perioada de 5 ani valorea depasind 1 milon de euro.Dnle primar ,dnle sef de ocol va cerem si pe aceasta cale demisile rusine sa va fie am ajuns de rasul judetului dintro com bogata am ajuns mai pe romaneste gaura c…..i.
O mare minciună,prețul la rampa pentru fag este 550 lei mcub in Bistrița.