Social

Lemnele de foc putrezesc în pădurile comunei Telciu, iar localnicilor li se spune că nu există

(FOTO-VIDEO) Cetățenii din Telciu care au deconspirat mafia pădurilor din jurul ocolului silvic au luat la pas munții din jurul comunei să vadă dacă într-adevăr nu există lemn de foc pentru populație, așa cum li se spune. Conform unor înregistrări postate pe Facebook de Nelu Pop, sunt numeroase mormane de lemne, unele în curs de putrezire.

”Cetățenii comunei doresc explicații de la domnul șef de Ocol și de la domnul primar. Să ne justifice de ce spun că ar fi criză de lemne, când sute de metri cubi sunt tăiați și lăsați să putrezească în pădure. Uitați aici câte sunt! Să vedem ce se mai întâmplă pe partida asta, am înțeles că nu s-a mai explotat și e plin de lemn aici, uitați. Nici nu știu câte sunt aici, e plin de lemne peste tot. Oamenii nu au dreptul, dar uitați-vă aici, rampa îi full de lemne, îi în lucru partida, de vreo doi ani nu s-o mai exploatat nimic. Mai sunt și mai la deal. Aici o fost o parte din rampă. No, uitați lemne! Îi vreo 100 de metri rampa plină de lemne care putrezesc și oamenii nu au lemne”, a spus el.

Reamintim că urmarea dezvăluirilor și sesizărilor făcute de localnicii din Telciu, 25 de percheziții au avut loc la sediile unor operatori economici, sediul unui ocol silvic și locuințele unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals.

”Din cercetări a reieșit că, începând din anul 2019 și până în prezent, în urma unor înțelegeri prealabile, angajați ai unui ocol silvic și administratori ai unor societăți comerciale cu domeniul de activitate exploatare, prelucrare și comercializare a materialului lemnos, ar fi fost exploatat, ilegal, material lemnos din pădurile aflate în gestiunea ocolului silvic. Astfel, ar fi fost pusă în valoare și exploatată, în mod ilegal, masă lemnoasă, prejudiciul fiind estimat la peste 600.000 de lei. Totodată, personalul silvic cu atribuții de control, din cadrul aceluiași ocol silvic, ar fi întocmit mai multe documente, fiind consemnată o stare de fapt neconformă cu realitatea, în care ar fi fost subevaluată sau omisă masa lemnoasă exploatată ilegal sau alte nereguli, fără a fi constatate tăierile ilegale din parchetele exploatate.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor și recuperării prejudiciilor, 521.000 de lei, 9.800 de euro, 700 de dolari americani și 160 de lire sterline, dispozitive și materiale folosite la marcarea arborilor, documente și înscrisuri cu valoare probatorie, 5.800 de țigarete, despre care există suspiciuni că ar proveni din contrabandă, precum și 1.500 de litri de alcool nemarcat fiscal cu timbru de acciză, 7 trofee de vânătoare și 92 de cartușe pentru arme de vânătoare.

Au fost puse în aplicare 10 mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, pentru audieri. 5 persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

Etichete

3 comentarii

  • Aici este treaba multa de aceea DNA-ul trebuie sa faca o plimbare prin paduri. Si Prefectul trebuie sa iasa din barlog, impreuna cu tata MILITIA judetuluiAsa ceva nu poti intalni in toata Europa civilizata . Este sub orice limita a normalitatii si a bunului simt. Este cu adevarat o stare speciala .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.