Actualitate

Lemnul de foc s-a scumpit. Cât va ajunge să coste metrul cub în această iarnă

Preţul lemnului de foc pentru populaţie s-a scumpit cu 10% în ultimul an, de la 154 lei pe metrul cub în 2017, la 170 lei pe metrul cub în 2018, potrivit reprezentanţilor Romsilva, care au calculat un preţ mediu al lemnului de foc din pădurile Romsilva, pe toate specile şi sub toate formele de exploatare, fie că lemnul e tăiat în pădure, în depozit sau sub alte forme.

Lemnul de foc s-a scumpit în ultimul an, în contextul în care Romsilva a crescut ponderea lemnului recoltat din lucrări de îngrijire, din rărirea selectivă a pădurii, adică din înlăturarea exemplarelor necorespunzătoare ca specie şi conformare, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mari de combustibil şi implicit o creştere a costurilor de exploatare, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

„Preţul mediu de vânzare în acest an este de 170 de lei pe metrul cub, fără TVA, cu o creştere mică faţă de anul trecut, când preţul mediu de vânzare a fost de 154 de lei pe metrul cub, fără TVA. Menţionăm că, în principal din cauza dispersiei resursei, costurile de exploatare au crescut, ceea ce a dus la creşterea preţului lemnului de foc”, spun reprezentanţii Romsilva.

Până la sfârşitul lunii iulie a acestui an, Romsilva a pus pe piaţă, direct populaţiei, aproape 680.000 de metri cubi de lemn pentru foc. „Până la finalul anului estimăm că vom livra direct populaţiei aproximativ 1,4 milioane de metri cubi, în creştere faţă de anul trecut, când volumul a fost de 1,04 milioane metri cubi”, spun reprezentanţii Romsilva.

În ultimii doi ani, România s-a confruntat cu o criză a lemnului de foc, în contextul în care s-au redus tăierile ilegale, deci a fost mai puţin lemn pe piaţă, dar şi pentru că industria prelucrătoare a început să folosească lemn de foc în producţie, oferind preţuri mai mari decât poate oferi populaţia, potrivit datelor din piaţă.

Aproape jumătate (47%) din totatul gospodăriilor din România utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire, conform datelor ultimului recensământ naţional, acesta reprezentând principala sursă de încălzire a gospodăriei la nivelul ţării. La om în curte, lemnul de foc ajunge însă la circa 250 de lei pe metrul cub. Pentru a trece iarna, o gospodărie are nevoie de lemn de foc de cel puţin 1.500 de lei, echivalentul a şase metri cubi de lemn, potrivit calculelor Ziarului Financiar.

Etichete

5 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.