”Leoni Bistriţa comunică informaţii noi cu privire la desfăşurarea procedurii disciplinare pe care compania a iniţiat-o în cazul unora dintre angajaţi, ca urmare a unui stop de producţie care a fost considerat de către companie ca nefiind în concordanţă cu prevederile legale în vigoare în România.
Procedura disciplinară inițiată pentru 12 angajați s-a finalizat cu 6 concedieri. Având la baza fapte şi date, comisia disciplinară a decis să aplice decizia de sancţionare cu desfacerea contractului individual de muncă pentru 6 din cei 12 angajaţi care au fost convocaţi la cercetarea disciplinară prealabilă, în conformitate cu prevederile legale din România. Pentru ceilalţi 6 angajaţi comisia disciplinară a decis să aplice sancţiunea reducerii salariale.
Leoni doreşte să menţioneze că în 4 din cele 6 cazuri sancţionate cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, angajaţii în cauză au fost sancţionaţi ca urmare a gravităţii acţiunilor lor, insulte şi ameninţări la adresa altor angajaţi care doreau să îşi continue activitatea la locul lor de muncă. Angajaţii în discuţie au fost informaţi asupra deciziei.
În concordanţă cu Codul Muncii din România, fiecare angajat are dreptul să conteste decizia luată în termen de 45 zile calendaristice de la dată la care această decizie i-a fost comunicată”, anunță Leoni Bistrița într-un comunicat de presă.
Într-o conferință de presă din 30 mai, managerul general al companiei Leoni Bistrița, Ralf Singmann, a declarat că au fost inițiate proceduri disciplinare pentru unii angajați în urma protestelor din 10-11 mai, dar că nimeni nu a fost concediat până la momentul respectiv, din contră, unii angajați decizând singuri să plece, după cum Timp Online a scris aici. El a spus atunci că 35 de angajați au fost sancționați, 23 au demisionat, iar 12 erau în procedură disciplinară după grevele respective. Totodată, 2.430 de angajați au primit avertismente scrise, fără vreo altă sancțiune.
”Am iniţiat proceduri disciplinare. Este o comisie care se ocupă de acest lucru pas cu pas. Între timp, sunt anumiţi oameni care au demisionat din proprie iniţiativă. Noi nu punem presiuni asupra nimănui. Noi doar am iniţiat nişte măsuri disciplinare prevăzut de Codul Muncii. Greva e ultima soluţie la care se recurge într-un contract colectiv de muncă. Trebuie anunţată. Aceasta nu a fost anunţată şi ce a fost uimitor a fost că a avut loc după negocieri cu sindicatul privind contractul colectiv de muncă care era deja finalizat. Leoni rămâne un angajator de bază și un factor economic important pentru județul Bistrița-Năsăud prin investițiile ridicate și crearea a mai mult de 8.000 de locuri de muncă în ultimii 15 ani. Leoni are condiții de muncă ce se conformează celor mai înalte standarde, iar nivelurile salariilor sunt competitive în raport cu industria producătoare a componentelor auto. În urma majorării contractului colectiv de muncă din mai 2017, venitul total lunar brut, incluzând bonusul de prezență, calitate și productivitate este în medie, pentru un muncitor, între 1.700 și 1.900 lei. Pentru a recompensa performanța și loialitatea față de societate există o lungă listă de beneficii acordate de Leoni angajaților. Majoritatea beneficiilor au fost acordate de când societatea și-a început activitatea, iar unele dintre acestea au fost dezvoltate pe parcursul anilor. Există mai multe tipuri de beneficii suplimentare precum tichete de masă, primă de Crăciun și de Paști. Per ansamblu, Leoni are pachete de remunerație competitive pentru angajații săi”, a spus Ralf Singmann într-o conferință de presă.
Pai nu puteau sa pedepseasca prea multi, ca au nevoie de oameni pe plantatie. Doar i-au speriat pe ceilalti, sa stea cuminti si sa nu zornaie din lanturi.
Salariul mediu brut pe economie este de 3.291 lei.
Muncitorii NECALIFICATI de la Leoni au un salariu brut de 2400 lei (cu toate primele, tichetele si transportul incluse).
Cu cât vrei să îi platească?
Nu mergeti niciodată in biroul sefului fără liderul de sindicat, nu semnati nici o hartie fara sa discutati cu sindicatul mai intâi.
Cei care nu v-ati inscris incă in sindicat, să o faceti!
Adrian C poate ca este salariul brut al muncitorilor necalificati de 2400 lei dar cu ce ii încălzește daca in mana raman cu 1300 de lei ? Pe bune hai sa fim realisti!! Iar la partea cu sindicatul ma abtin!!
1300 lei in mână + tichete de masă 250 lei + transport din Ciceu Giurgeşti la locul de muncă 200 lei, inseamnă că salariul net este de 1.750 lei.
Propun ca la negocierile de anul viitor să nu se mai acorde tichete de masă in valoare de 300 lei, ci să le mărească salariul oanenilor cu 300 lei.
Nici transportul să nu mai fie gratuit.
Să le dea 200 lei in plus la salariu, iar muncitorii să ìsi platească transportul la locul de muncă.
Salariul net in mana in productie nu prea sa ridica peste 1450 Lei. Cunosc persoane care lucreaza de 12 respectiv 14 ani acollo si nu au mai mult. Din contra, mereu sa mai trage una si orele suplimentare nu prea sint voluntare. In plus este si un sistem de nepotism confirmat instalat.
Sa vedem ce urmează dupa ce pleacă Leoni ?
O să vină alții. Foarte probabil firme care pun mai mult preț pe capitalul uman decât ,,duiumul” actual.
In pitesti la Leoni este identic .
Sa plece din țară firma asta de kkt e cea mai jalnica firma bătaie de joc ești tratat ca un sclav dacă lucrezi aici
Aveti pretentii salariale exagerate. Un muncitor necalificat, nu poate să ceară să fie plătit cu echivalentul salariului mediu pe economie sau cu mai mult. Fiți realişti!
Cred că ar trebui să vă mulțumiti cu Salariul mediu pe economie minus 25%.
Peste cativa ani salariul mediu pe economie va fi de 1000 euro, dar cei care muncesc in producție la Leonii, nu vor castiga mai mult de 1.000 – 25%, adică 750 de euro. Asta este, nu va exploatează nimeni.
Si care s din Bistrita ? Sa le calculeze si lor ăia 200 de lei pt transport ? Nu au nicio relevanta calculele voastre.
Calculam 200 de lei pt oamenii din Ciceu,dar faptul ca toata ziua le este pierduta pe drum +lucru asta nu se mai pune asa i ? Firma a asigurat transportul gratuit pt ca daca era sa tragă din salariu taxa de transport era clar ca numarul demisiilor crestea (vorbesc de cei aflati la distante mai mari de Bistrita ).
Ce sa mai zic de faptul ca atunci cand minimul pe economie era de 950 de lei se lua un salariu de aproximativ 1200 de lei si acum ca au ,,marit ” minimul la 1650 salariul ii de 1300 .Cum se explica toate astea? Ii de vina statul nu ?