În aşteptarea marelui meci al României cu Grecia de marţi, când se decide participarea echipei naţionale la Campionatul Mondial din Brazilia, multă lume face pronosticuri. Am vrut şi noi să aflăm care este părerea inspectorului de Educaţie fizică şi sport, Leonida Ilieşiu, pe care l-am întrebat dacă, în opinia sa, echipa României va reuşi să se califice.
„Greu de spus. Ar fi foarte bine pentru imaginea României, destul de lovită în aceşti ani, ar fi un plus de imagine, însă cred că avem nevoie de noroc şi de antrenor. Eu vreau să-l văd pe neamţul Maxim că joacă şi nici acum nu ştiu de ce nu joacă. De chibiţat, putem chibiţa toţi pe tema aceasta, dar eu vreau să-l văd pe neamţul Maxim că joacă în naţionala României. Trebuie să înţeleagă unii care ştiu problema de ce nu joacă acest Maxim şi de ce joacă alţii. E o problemă de fond. Nu mă provocaţi să vorbim despre şmecheri. Haideţi să vorbim despre sport! Nu pot să dau un pronostic fiindcă e greu, extraordinar de greu. Dacă vor juca aşa cum au jucat în Grecia, e dezastru. Există şanse să joace şi altfel. O mobilizare de 100%, adrenalina la nivel maxim şi o foarte bună pregătire din punct de vedere psihic. De asta au nevoie fotbaliştii naţionalei. Peste fotbal, peste aşezare în teren, au nevoie de o foarte bună reaşezare pe plan psihologic şi acolo e de discutat foarte mult”, a răspuns Leonida Ilieşiu.
Întrebat dacă situaţia ar fi fost alta dacă juca Mutu, el a răspuns: „Nu ştiu cine e Mutu fiindcă nu mai joacă nici la echipa de club. S-ar putea să fi fost alta. E de discutat şi aici. Foarte mulţi îşi dau cu părerea. Poate că erau doi-trei care îl vizau pe Mutu în teren şi rămâneau alte zone libere în teren şi aveau acces jucătorii noştri. Greu de spus. Putem vorbi două zile”, a spus inspectorul. Ultima oară când ”tricolorii” au participat la Campionatul Mondial a fost în 1998, în Franţa.
Leonida Ilieşiu e mândru, în schimb, de cum se derulează lucrurile în parohia sa. Concursurile sportive sunt în toi, iar Bistriţa se pregăteşte să fie gazda unor finale regionale şi naţionale.
„A avut deja loc Olimpiada sportului şcolar la fotbal, etapa pe municipiu. Au participat toate şcolile din oraş, atât şcolile generale, cât şi liceele. Profesorii Cristian Jeican şi Deac Zoltan s-au ocupat şi au coordonat competiţiile. La liceu au participat 126 de elevi şi la gimnaziu 134 de elevi. S-au calificat la etapa judeţeană echipele de la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” şi Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, iar dintre şcolile generale, avem echipele de la LPS, de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” 1 şi de la Şcoala Gimnazială nr. 4. Etapa judeţeană va avea loc pe terenurile sintetice de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” undeva în luna ianuarie 2014, iar câştigătoarele etapei judeţene vor participa la finala pe Transilvania care va fi găzduită tot la Bistriţa în luna februarie 2014″, a spus Leonida Ilieşiu.
Bistriţa va găzdui, începând cu luna ianuarie 2014, numeroase etape regionale şi naţionale ale olimpiadei sportului şcolar, printre care concursuri de schi fond, handbal fete şi concursuri de atletism . „Vom avea şapte etape pe Transilvania, trei-patru etape naţionale şi 26 de finale pe judeţ la discipline sportive”, a spus inspectorul de Educaţie fizică şi sport.
Leonida Ilieşiu a fost selectat, în liceu, de peste zece ori, în lotul naţional de fotbal.A câştigat medalii de argint în urma a două turnee finale de fotbal pe ţară. În facultate a jucat pentru „U Cluj” şi „CFR Cluj”. În 1995 s-a accidentat şi nu a mai putut continua.
Adaugă comentariu