Actualitate

Liberalii, împotriva creşterii taxelor: Se impune chiar o scădere!

Grupul consilierilor municipali PNL anunţă că nu este de acord cu iniţiativa primarului Bistriţei, Ovidiu Creţu de a creşte nivelul taxelor şi impozitelor locale în 2016, ci militează pentru menţinerea acestora la nivelul minim permis de legislaţia în vigoare, respectiv noul Cod Fiscal.

Reprezentanţii partidului în Consiliul Local Bistriţa vor vota împotriva majorării oricăror taxe. ”Considerăm că se impune chiar o scădere a acestor taxe şi impozite câtă vreme avem excedent bugetar în fiecare an ceea ce înseamnă că adunăm de la contribuabili mai mult decât putem cheltui ca administraţie locală. De asemenea, în şedinţa Consiliului Local de marţi, 29 decembrie a.c., grupul consilierilor PNL va vota împotriva stabilirii unei taxe echivalentă cu impozitul pe proprietate pentru chiarişii din blocurile ANL”, spun liberalii într-un comunicat.

Reamintim că, potrivit proiectului de buget pe 2016 întocmit de executivul Primăriei Bistriţa, chiriaşii din blocurile ANL ar urma să achite, începând din 2016, impozite pe locuinţele în care stau, la fel cum plătesc şi proprietarii. Este prima oară când se percepe impozit acestor categorii de persoane, până acum chiriaşii fiind exceptaţi de la plata impozitelor pe clădiri. De exemplu, la 50-60 de metri pătraţi cât are un apartament cu două camere, va fi un impozit de 130-150 de lei pe an.

CL dezbate din nou proiectul privind impozitele și taxele după ce acesta a fost respins în ședința din 23 decembrie. După dezbateri și amendamente aduse propunerilor făcute de inițiator, Consiliul Local Bistrița a respins proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pe 2016, cu 10 voturi pentru și 8 abțineri, fiind necesare 11 voturi pentru. Grupul consilierilor locali liberali a adus o serie de amendamente privind reducerea la valoarea minimă sau anularea unor impozite, care nu au trecut. ”Nevotarea acestui proiect înseamnă blocarea aplicării taxelor și impozitelor pe 2016”, a precizat primarul Ovidiu Crețu. În schimb, proiectul privind taxele speciale a trecut cu 16 voturi pentru și 2 abțineri.

Întrebat dacă de anul viitor Primăria Bistriţa va percepe şi chirii mai mari pentru locatarii ANL, primarul Ovidiu Creţu a răspuns că nu există această intenţie.

„În ce priveşte impozitul pentru chiriaşii ANL, nu este o taxă mare. De aceea nu s-a făcut nici mare vâlvă din acest punct de vedere. Firesc este ca, pentru orice clădire, să existe bază de impozitare. Inclusiv clădirile în care funcţionează Primăria Bistriţa trebuie să intre la impozitare. Până acum nu a fost aşa, dar am înţeles că în lume aşa se practică. Orice clădire e impozitată. Apoi, faptul că banii respectivi ajung tot la buget, adică eu îmi dau banii mie, e altă discuţie. Trebuie impozitate. Blocurile ANL sunt spaţii de locuit din care se zice că Primăria face profit şi trebuie taxate. Unele lucruri prevăzute în acest nou Cod Fiscal par şocante, cum e introducerea acestei taxe pentru chiriai, dar per ansamblu, acest act normativ aduce multe lucruri bune”, a spus Ovidiu Creţu.

Conform raportului primarului pe 2014, Primăria Bistriţa a încheiat 635 de contracte de închirierea a locuinţelor ANL. Doar trei locuinţe au fost vândute până acum.

Foto arhivă: Copreşedinţii PNL Bistriţa, consilierii locali Sorin Hangan şi Gheorghe Tuţă

8 comentarii

  • Ciudatenile politicii romanesti, socialistii ar trebui sa fie primii care sa militeze pentru scaderi de taxe si impozite, la noi ii fix invers!

  • Ca o precizare daca de la noi nu graieste nimeni. Nici cei doi consilieri PER nu sunt de acord cu aceste majorari. Asta sa se stie.

  • D- le BONDARU . sa fim seriosi. In ROMANIA nu exista nici o stanga si nici o dreapta veritabila. Toti se trag din trunchiul comun (fsn).. copii fostilor nomenclaturisti. Totul se mimeaza in politica noastra, si interesul este pur material.Cine se fereste de astea sunt inlaturti, sau nepromovati. Cel mai trist aspect este ca de fiecare data ,acest popor ii voteaza, si uita cat de furata este aceasta tara.

    • Din pacate este tristul adevar. Majorare de taxe in conditiile in care ai excedent bugetar in fiecare an!!! Astia cat cred ca mai putem suporta? Cum cred ca facem noi contribuabilii banii, avem tiparnita in subsol si de cate ori cresc o taxa sau un impozit noi marim tirajul la bani? NU! Avem fix acelasi salarii cu impozite si taxe marite in fiecare an! Sa ma lase cu scazutul preturilor la reducerea TVA-ului. II buna dar nu suficienta. Ce imi pasa ca in loc sa iau o paine cu 4. 5 lei eu i-au cu 15 bani mai putin. Pe mine conteaza ca in loc sa merg acasa cu un salar de 1200 de lei ma duc cu 2500. S-a ieftinit benzina un an intreg. A-ti vazut vre-o reducere la vre-un produs?

    • Pentru acest comentar doresc se va dau un premiu special. domnule Balan. Sinteti primul om pe care o cunosc eu, care imi confirma lucru asta. Am repetat si eu altceas constatare de n-sprezece ori. Din pacate nici „verzi” sint verzi in Romania, ci nationalisti daca citesc pagina de web a PERului, pe cind pe alte mealaguri mai degraba verzi promoveaza politica multicultura, toleranta si sociala de stinga. Aici se pare ca la PER este invers.

  • Dle WALTER , LA MULTI ANI !..aveti dreptate, si la conducerea noastra este valabil ce am spus mai sus. Nu la mine. Putini oameni ii pomenesc pe SASI si GERMANI asa cum o fac eu. Bine ar fi ca noi sa facem politici de stanga, ,sunt mai aproape de aspiratiile noastre in ce priveste omul si gospodaria lui de subzistenta. Dar cum sa te iei dupa o stanga romaneasca hrapareata si cu multi penali, ca nu ai ce sa inveti nimic bun de la ei. Eu m-am nascut aici in BISTRITA care a fost un oras multicultural, si chiar nu am treaba cu nimeni. Imi sunt prieteni si rromii, care sunt harnici si muncesc asa cum pot cu ziua sa-si faca cinstit un ban. Ii cunosc f. bine. Am lucrat cu multi din ei, si daca sti sa-i incurajezi si sa le vorbesti, sunt oameni la fel ca noi . Am o educatie serioasa primita de la tatal si bunicul meu , in acest sens. URASC : numai. aroganta, prostia si lacomia.

  • D-le WALTER. …mi-am amintit de ceva, asa ca va scriu din nou, pt. ca ieri nu am fost pe faza. Avem ultimul sondaj facut nu pe partide ci pe cetatenii romani din aceasta tara. In contrast cu ceea ce se stie despre ROMANI, cum ca sunt un popor tolerant si primitar, sondajul arata alt ceva. Mai precis 80% din romani nu vreau sa primeasca IMIGRANTI. Cu alte cuvinte, ne primim musafirii de rang , turisti din tarile civilizate cu mult drag si interes, Dar cand vine vorba de o sedere mai lunga , mai bine acasuca fiecare la mama lui. Cred ca poltica D-nei MERKEL este total gresita, iar nemtii deja nu o mai suporta. Avand in vedere ca si partidele sunt compuse din aceiasi romani ca si cei chestionati, nu ma mai mira faptul ca si in PER gasiti idei nationaliste. Toate partidele ROMANESTI au acesta manifestare. Acelasi lucru se intampla in toata EUROPA de EST, dar si in OCCIDENT, in special in FRANTA. O ZI BUNA !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.