”Mesajul nostru e simplu şi clar: în actuala formulă în care e construit bugetul Bistriţei, nu votăm bugetul. Lucrurile, din perspectiva mea politică, identitară, sunt simple. Identitatea liberală transpusă ”în 10 pentru Bistriţa”, exprimată în nenumărate ocazii, nu se vede confirmată în niciun fel în acest buget. În afară de Parcul Industrial, care beneficiază de finanţare centrală, în bugetul local colegii mei nu îşi pot exprima obiectivele şi automat nu-şi pot finanţa proiectele pe care le-am considerat liberale. Să nu fie cu supărare nimănui, nu e un mesaj de scindare, de rupere, de adio, e pur şi simplu un mesaj identitar cu un rezultat practic: nu susţinem acest buget care e construcţia totală şi configurarea împlinită a domnului primar Ovidiu Creţu, ce-şi poate asuma până la urmă acest buget, aşa cum îşi şi doreşte, pe nişte linii care însă îl despart de partea liberală din Consiliul Local”, a spus Dobra într-o conferinţă de presă.
”Nu se vede niciun spor calitativ, asta e durerea noastră. Prin acest buget nu se vede vreo evoluţie în vreun domeniu, în circumstanţa în care bani sunt. Vorbim de drumuri contra cort, de malul râului contra bani pierduţi la DSP, de îngroparea firelor electrice contra mere. E loc şi de veselie, dar vorbim de priorităţile fireşti ale oricărui oraş. Dacă nu le regăsim în buget, e evident că nu suntem dispuşi să răspundem în solidar în faţa electoratului pentru viziunea de azi a bugetului. Vom continua să facem publice aceste lucruri şi să spunem până la capăt care e alternativa administrativă. Am implorat. Negăsind cortul în strategia de dezvoltare a municipiului până în 2030, am implorat să lăsăm cortul în sărăcie şi să ne ocupăm de perspectivele Bistriţei. Am uitat să spun de cele 17 miliarde la cultură. Din atâta buget e loc să cânte toţi, să facem şi străzi, şi electrificări, şi cabluri băgate în pământ. Am ajuns în şedinţele de comisii fără niciun rezultat al negocierilor”, a adăugat senatorul PNL.
Preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Bistriţa, consilierul local Gelu Muthi, a afirmat că propunere făcute de liberali ”nu deranjau cu mult bugetul, undeva până în 5% din investiţii”. ”Nu consider că 5% încurcă. Amprenta liberală în cadrul Consiliul Local trebuie să se manifeste la cote cât mai înalte. Nu regăsim în proiecţia de buget proiecte de-ale noastre, sau foarte puţine. Am făcut publice pe care trebuie să le promovăm, nu aveau impact direct toate în bugetul din acest an, puteau genera cheltuieli în bugetele următoare. Spre exemplu, iluminatul public. Am propus un studiu de fundamentare a delegării de gestiune prin concesionare, ni s-a răspuns că nu suntem proprietarii reţelelor. În ţară există entităţi care au găsit soluţii care să externalizeze acest serviciu. Există soluţii, trebuie să avem curajul să abordăm probleme. Ecologizarea râului Bistriţa e un alt proiect, pe finanţare europeană există soluţii, important e să facem un studiu de fezabilitate. Am propus elaborare SF pentru centru de paleaţie, pe varianta fondurilor europene”, a spus Muthi.
Viceprimarul Ioan Peteleu a afirmat că dacă vrei să construieşti o casă porneşti de la fundaţie, nu de la acoperiş. ”Noi, liberalii, sunt pragmatici şi vizionari. Dacă vrem să construim o casă, nu începem cu acoperişul, ci cu fundaţia. Am propus o serie de iniţiative şi am avut răspunsuri negative. Am propus acea canalizaţie pentru cabluri. Ni s-a spus că e prins la investiţii un studiu de fezabilitate privind zona centrului vechi. Noi am propus sistem de canalizaţie cabluri telecomunicaţii pe tot teritoriul municipiului Bistriţa, care se extinde. Sunt străzi care nu au trotuare şi nici carosabil. Când vrem să ascundem cablurile, acum sau după ce le asfaltăm şi facem trotuare? Noi avem o viziune în perspectivă. Toate proiectele noastre sunt fundamentate şi în concordanţă cu obiectivele impuse prin strategia de dezvoltare a municipiului Bistriţa până în 2030. Toate proiectele noastre vizează în principal faze de elaborare a proiectelor”, a spus Peteleu.
Bravo.
Da, foarte bine. Au regasit directia.
Hoopa……s-au trezit liberalii . Mai bine mai tirziu decit niciodata. Dar la cit de arogant si fara viziune este acest primar……ma indoiesc ca vor face ce spun acum. Eu le doresc succes ! Ca, ce pot sa fac mai mult de atit ?
Primarul sustine ca struţii, ouăle şi merele din plastic, ne fac viaţa mai frumoasă.De ce sa cheltuim banii publici pe prostii precum asfaltarea strazilor sau ingroparea cablurilor.Este o prostie sa te apuci sa astupi gropile de pe strazi.Cu banii aceia mai facem un festival de sta pisica-n coada.Omul are nevoie de cultura ca sa nu dea in gropi.Pentru desteptarea liberalilor,asta este importanta cortului montat in centrul orasului.Sa dam omului cultura.
Si ce primesc PDL-istii pentru ca sustin bugetul? Putem afla? Nu ca ar conta foarte mult… Ma bucur ca cineva se opune unor finantari aberante, in fine nu toti sunt yes-men. Atata vreme cat cladirea „caminului cultural” local va fi in reabilitari ar trebui ca banii pe mega manifestarile tipic comunistoide sa fie reorientati cu preponderenta spre acest obiectiv. Nu este nevoie sa mentii un centru cultural cu o organigrama hiperdimensionata dintr-un buget local. Mai degraba este nevoie de bani in modernizarea scolilor, in refacerea sau/si extinderea infrastructurii (strazi intregi de pamant in oras – ar trebui sa le fie rusine), extinderea retelei de apa in zone in care acestea nu exista, in extinderea retelei de iluminat urban – adica in „urbanizare”! Din pacate toti primarii in al doilea mandat sunt devorati de lobbystii locali (a se citi mafioti), iar deciziile pe care le iau sunt din ce in ce mai proaste. Unde este determinarea si vointa de schimbare a primarului care a castigat alegerile in 2008? Sa speram ca in aceasta forma bugetul nu se va aproba!