Social

Ce licee din judeţ primesc de la 70.000 de euro în sus pentru dezvoltarea învăţământului secundar

Trei licee din judeţ primesc bani de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) pentru dezvoltarea învăţământului secundar, fondurile fiind alocate în cadrul primei runde a Schemei de Granturi pentru Licee finanțate prin Proiectul privind învățămantul secundar/ROSE.

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, au fost semnate 271 de acorduri de grant pentru tot atâtea licee beneficiare care vor derula proiectele finanțate prin granturi pe o perioadă de 4 ani, având ca obiective reducerea ratei de abandon școlar, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la examenul de bacalaureat.

Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud va primi bani pentru proiectul „Mai bine pregătiți pentru viață”, Liceul Tehnologic Feldru pentru „Consiliere și activități remediale pentru reușita la bacalaureat”, iar Liceul Teoretic „Ion Căian Românul” Căianu Mic pentru „Reușita la bacalaureat, reușita în viață”.

În funcție de numărul de elevi înmatriculați la liceu și de rezultatele obținute la examenul de bacalaureat, liceele primesc granturi a căror valoare este cuprinsă între 70.000 Euro și 152.500 Euro. Finanțarea totală pentru Runda 1 de granturi a Schemei de Granturi pentru Licee este de 18.350.303 Euro, iar prima tranșă de bani a fost deja trimisă.

În cadrul granturilor pentru licee sunt prevăzute 3 categorii de activități eligibile: activități pedagogice și de sprijin, activități extracurriculare și activități de renovare și dotare, mai exact o serie de mici lucrări de modernizare/reparare a spațiilor de școlarizare, respectiv achiziții de bunuri în scop educațional. În prima categorie sunt incluse activități remediale, tutorat, consiliere, coaching, dezvoltarea personală a elevilor, îndrumare și orientare în carieră, dezvoltarea de abilități socio-emoționale, precum și activități specifice destinate elevilor provenind din grupuri dezavantajate. Grupa a doua de activități cuprinde vizite sau excursii de documentare, stagii de practică/internship, participare la diferite competiții, acțiuni destinate înființării/dezvoltării de rețele școlare etc.

Proiectul privind Învățământul Secundar (Romania Secondary Education Project/ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanțat integral de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învățământul secundar) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington în 17 aprilie 2015, și se desfășoară în intervalul 2015 – 2022.

Informații suplimentare despre Schema de Granturi pentru universități sunt disponibile pe site-ul http://www.pmu.ro sau pot fi solicitate la adresa de e-mail granturi.universitati@pmu.ro și la numărul de telefon 021/305.59.99, anunţă ministerul.

Sursa foto: Colegiul Silvic Transilvania Năsăud

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.