Actualitate

ISJ: Liceele cu rezultate slabe la bacalaureat să nu aspire la statutul de colegii

Liceele cu rezultate slabe la bacalaureat să nu aspire la statutul de colegiu, anunţă Inspectoratul Şcolar Judeţean. Colegiile primesc mai mulţi bani de la buget, dar, de la ele se aşteaptă şi rezultate. O dată la cinci ani se face evaluarea colegiilor, iar cele cu promovabilitate mică la Bac riscă să-şi piardă titlul. E cazul Colegiului Tehnic "Grigore Moisil" Bistriţa.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără le-a spus directorilor de şcoli că, o dată la cinci ani, se face reevaluarea colegiilor în funcţie de rezultatele obţinute de elevi la examenul de bacalareat.

„Deja e foarte importantă şi, încet-încet, se aşează lucrurile, finanţarea pe elev. Ştim cu toţii din socotelile pe care le facem că finanţarea pe elev la colegiu e cu ceva mai mare faţă de un liceu normal. Denumirea de colegiu se reanalizează la cinci ani. Am decis în Consiliul de Administraţie al ISJ că niciun liceu care se află în jumătatea de jos a clasamentului în topul după examenul de bacalaureat nu poate să poarte această denumire”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general a spus că un colegiu înseamnă ceva mai mult decât cea de liceu. „Un colegiu primeşte mai multă finanţare, dar, de la el se aşteaptă şi rezultate. Dacă nu eşti cinci ani de zile în jumătatea de sus a clasamentului (după rezultatele obţinute la examene -n.r.) nici nu se pune problema să te poţi numi colegiu”, a spus Camelia Tabără.

În judeţ, la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa promovabilitatea a fost de 98,47%, iar la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud de 95,95%. Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistriţa a înregistrat o promovabilitate de 94,34%, fiind urmat de Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa cu 94,04%.

Urmează în ierarhia liceelor cu promovabilitate mare Colegiul Naţional “Petru Rareş” Beclean – 89,54%, Liceul Teoretic Sanitar Bistriţa – 84,42%, Liceul “Radu Petrescu” Prundu Bârgăului – 81,82%, Liceul Teoretic “Solomon Haliţă” Sângeorz-Băi cu 77,19%, Liceul  Liceul Tehnologic “Ion Căian Românul” cu 75%, Liceul cu Program Sportiv Bistriţa – 73,37%, Liceul de Muzică “Tudor Jarda” – 65%, Colegiul Tehnic InfoEl – 63,45%, Colegiul Economic Năsăud – 58,42%.

Sub 50% promovabilitate s-a înregistrat la Liceul Teoretic “Constantin Romanu Vivu” Teaca – 42,11%, Liceul Tehnologic Lechinţa – 41,67%, Liceul Tehnologic Silvic Năsăud – 35,29%, Colegiul Tehnic Grigore Moisil – 32,46%, Liceul Tehnologic Agricol Beclean – 24%, Liceul Tehnologic de Servicii Bistriţa – 21,05%, Liceul Tehnologic Forestier Bistriţa – 19%, Liceul Tehnologic “Henri Coandă” Beclean – 12%, Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” Maieru – 11,56%, Liceul particular “Henri Coandă” Feldru -10%, Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa – 8,45%, Liceul Tehnologic Telciu – 5,66%, Liceul Tehnologic Feldru – 2,22% şi  Liceul „Petru Rareş” Bistriţa cu promovabilitate zero la bacalaureat. Promovabilitate 100% a înregistrat Liceul Tehnologic Special Sfânta Maria Bistriţa, care a avut, de altfel, un singur candidat.

directori scoli 4 directori scoli 1 directori scoli 2 directori scoli 3

2 comentarii

  • Oricum sunt slabe liceele in Bistrita! Exista in tara licee,in fine! colegii ,cu promovabilitate de 100% la bacalaureat…oricum nici nu se poate vorbi de „calitate” in invatamantul bistritean.Degeaba se tin mari si tari…deja a inceput si politizarea scolilor,mascata,pe la tot felul de festivitati…Pacat

  • Avem si la Bistrita licee cu 100% promovabilitate la Bacalaureat.
    La Cooperatie sau Sf. Maria (nu mai retin exact) a existat un singur candidat la Bac, ce a si promovat examenul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.