Actualitate

Au trecut şapte ani de la plecarea din această lume a profesorului Mihai Cazacu (FOTO)

A fost odată ca niciodată un profesor pe care îl iubeau elevii şi un politician care-i deranja pe mulţi. Se numea Mihai Cazacu. În urmă cu şapte ani a intrat pe poarta veşniciei şi dus a fost. Ca la un semn, s-a scufundat în adâncuri, însă, cu adevărat s-a înălţat la cer de unde a stârnit o ploaie de lacrimi. Deşi au trecut şapte ani, nu l-am uitat şi nici n-o să-l uităm vreodată.

O slujbă de pomenire a fost oficiată, sâmbătă, de părintele Lazăr Cozman, la Biserica Ortodoxă din Sărata. Alături de Mihai Cazacu jr., de mama şi bunica lui îndoliate, au venit să-şi aducă aminte de profesorul Mihai Cazacu fostul primar al Bistriţei, Vasile Moldovan, foto cazacufostul viceprimar Cornel Ilieşi, consilierul judeţean PDL Eugen Curteanu, consilierii municipali PDL Gheorghe Tuţă şi Mihai Sărmăşan, Mioara Seica, profesoarele Elena Borş şi Geta Măluţan, inspectorul şcolar Leonida Ilieşiu, rude, prieteni, colegi. În faţa altarului, dintr-un portret făcut de Oana Borş (fiica Elenei Borş), profesorul Mihai Cazacu i-a privit pe toţi gânditor. Cum altfel?

Părintele Cozman a rostit cuvinte frumoase despre Mihai Cazacu, profesorul prin excelenţă, iubit de elevi, apreciat de colegi, inspectorul general carismatic şi omul care şi-a dedicat o bună parte din viaţă celorlalţi slujind societatea din fotoliul de consilier local. După parastas, împreună cu familia, a mers la mormântul lui Mihai Cazacu.

În urmă cu şapte ani, într-o zi de octombrie, Mihai Cazacu se afla la Valea Măriilor unde plecase într-o execursie de trei zile însoţit de peste 20 de elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, cărora le era diriginte.

„Se pare că el a intrat şi a ieşit din bazin de mai multe ori şi, la un moment dat, nu a mai apărut la suprafaţă. L-au scos şi au încercat să-l resusciteze. Au adus şi medicul, dar a fost prea târziu. Corpul nu a rezistat. Nu sunt urme de violenţă din care să reiasă că l-a împins cineva. Pur şi simplu a fost o întâmplare nefericită”, a spus comisarul şef Alexandru Tanco, la vremea aceea şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

Mihai Cazacu a murit în jurul prânzului, iar iniţial s-a crezut că din cauza unui infarct sau stop cardiac. El fusese diagnosticat cu boli de inimă cu puţin timp în urmă, motiv pentru care a demisionat din funcţia de inspector şcolar general şi nu a mai revenit nici în funcţiile politice pe care le-a deţinut în PD. Până să ajungă inspector şcolar general, el fusese vicepreşedinte al filialei judeţene a PD şi purtător de cuvânt.

Mihai Cazacu se afla la al treilea mandat de consilier municipal. În anul în care a decedat, el era preşedinte al Comisiei pentru cultură, OLYMPUS DIGITAL CAMERAsănătate şi educaţie din Consiliul Local Bistriţa. Ulterior a fost numit Cetăţean de onoare al Bistriţei.

Peste 500 de oameni au participat la slujba de înmormântare, slujba fiind oficiată de un sobor de 12 preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Episcop Irineu Pop Bistriţeanul. Ceremonialul a avut loc în curtea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, unde acesta fusese profesor de filosofie.

Corpul neînsufleţit al lui Mihai Cazacu a fost adus în jurul orei 9.00 şi depus în sala festivă a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” unde elevii şi profesorii i-au putut aduce un ultim omagiu. De altfel, întreaga şcoală a fost în doliu, iar în ziua respectivă nu s-au ţinut cursuri decât la ciclul primar. Elevii au purtat cu toţii haine negre şi au venit cu flori la şcoală. La intrarea în clădire a sicriului, a început să sune soneria, iar elevii l-au aşteptat pe profesorul lor pe scări, cu lacrimi în ochi şi cu flori în mână.

La slujba care a început în jurul orei 13.00, au participat, în afară de preoţi, profesorii şi elevii Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, întreaga conducere a Primăriei Bistriţa, a Inspectoratului Şcolar Judeţean, consilierii municipali, zeci de primari, profesori din tot judeţul, părinţi, dar şi cei doi parlamentari PD, deputaţii Ioan Oltean şi Augustin Zegrean, actual preşedinte al Curţii Constituţionale a României.

După încheierea slujbei, care a ţinut o oră şi jumătate, au vorbit preoţii, dar şi subprefectul de atunci al judeţului, Gheorghe Tuţă, fost coleg de partid şi prieten cu Mihai Cazacu, deputatul Ioan Oltean, colegi, profesori, dar şi elevi cărora le-a fost profesor şi diriginte.

Sicriul a fost transportat, deschis, cu o maşină a firmei judeţene de drumuri. În jurul sicriului descoperit au stat primarul de atunci al Bistriţei, Vasile Moldovan (PD), viceprimarul Cornel Ilieşi (PD), directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, Constantin Rus, dar şi inspectori şcolari. Coroanele nu au încăput în jurul sicriului, ci au fost transportate cu o altă maşină. Cortegiul a trecut prin faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean. El a fost înmormântat pe Aleea Eroilor din Cimitirul Municipal Bistriţa.

Au trecut şapte ani ca şapte clipe. Parcă îi simţim şi acum privirea critică, îi auzim replicile picante… S-a dus într-o lume mai bună în care cu toţii vom merge la un moment dat, dornic parcă să ne spună: „Am vrut să o descopăr înaintea voastră!”.

Fie-i ţărâna uşoară!

Cristiana Sabău

Mihai Cazacu jr parastas 3 parastas 4 parastas 5 parastas 9 parastas 8 parastas 2 parastas 13 parastas 7 parastas 12 parastas 11 parastas 10

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS