Social

Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița îi va învăța pe elevi să reducă risipa alimentară

Elevii Liceului Tehnologic de Servicii Bistrița vor învăța metode și tehnici de reducere a risipei în prepararea legumelor, fructelor și a cărnii, un cadru didactic al școlii, prof. Victoria Galben participând la un stagiu de pregătire în acest sens în cadrul proiectului ”Educație pentru Gastronomie Sustenabilă”.

Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița s-a înscris să participe la activitățile acestui proiect alături de alte 44 de școli din țară dintre care au fost alese 14.

În această săptămână, profesorul de instruire practică Victoria Galben a participat la 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐆𝐚𝐬𝐭𝐫𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐞 𝐒𝐮𝐬𝐭𝐞𝐧𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚̆ dedicat metodelor și tehnicilor de reducere a risipei în prepararea legumelor, fructelor și a cărnii, unde alături de alți 15 colegi din țară din 14 licee de la nivel național. Executive chef Florin Kiss i-a învățat pe toți să prepare legume, fructe și carne în așa fel încât singurele deșeuri să fie ambalajele ingredientelor.

Resturile obținute în urma preparării legumelor au fost procesate pentru a deveni stoc sau compost. Din anumite resturi au fost gătite preparate inedite cum ar fi chipsuri din cojile de morcov și cartof.

Prof. Galben a mai învățat metode și tehnici de reducere a risipei alimentare bazate și pe reutilizarea unor preparate neconsumate în prima zi de formare. Astfel, pieptul de pui la cuptor a fost transformat într-o tocăniță, pastele cu legume au fost transformate în ruladă, codițele neutilizate ale ciupercilor au fost transformate în cremă tartinabilă pentru bruschete.

Programul de formare practică adresat profesorilor a fost găzduit de Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” din localitatea Brănești, județul Ilfov.

Pregătirea va fi utilă întrucât la WorldSkills România din București va fi conceput un CDL pentru anul școlar 2023-2024, domeniul Alimentație publică/ Turism și alimentație de către profesorii participanți care va reprezenta un ghid pentru școlile partenere din acest proiect implementat de WorldSkills România cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța și al Carrefour România.

Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița s-a califoicat pentru program grație aplicației depuse de director Codruța Drăgan. În proiect mai sunt implicați: prof. Dana Găurean – coordonator proiecte și programe educaționale și Gabriel Voicu – tutore de practică, reprezentant al restaurantului Business Bistro&Cafe.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.