Social

Licitația pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare la Sânmihai, Micești și Budești, anulată

Licitația pentru reabilitarea conductei de aducțiune a apei pe ruta Bistrița-Lechința și extinderea alimentării cu apă și canalizare în comunele Lechința, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie și Budești – în valoare de peste 100 de milioane de lei – a fost anulată, a declarat managerul companiei de apă Aquabis Bistrița, Ion Șandru.

”Pe Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) am început deja licitațiile. Puteam fi mult mai avansați, dar legea achizițiilor publice la români dă voie să tot contești. Am avut unele licitații la care deja începusem să facem analiza și a trebuit să le anulăm. La altele nu le-au convenit celor care au participat la licitații criteriile de punctaj pentru că nu am vrut să dăm licitațiile pentru valoarea cea mai mică. Am dat 70 de puncte pentru valoare și 30 de puncte tehnicul. Au contestat și asta, au ajuns la Curtea de Apel, a trebuit să mai anulăm niște licitații. Avem în procedură de analiză o licitație și încă vreo patru depuse pe SEAP. Să sperăm că nu vor fi contestații și vom reuși să le deschidem. Aplicația este încă în verificare la Jaspers – firma de consultanță a UE – să sperăm că nu vor tăia nimic din aplicație și vor rămâne toate lucrările cuprinse acolo”, a spus Ioan Șandru.


”Am vrut să începem cu zonele cele mai defavorizate privind alimentarea cu apă și, drept urmare, am început contractul 3 care era alimentarea cu apă Sânmihaiu de Câmpie – Budești – Miceștii de Câmpie și aducțiune Bistrița- Lechința. Pentru contractul respectiv făcusem aaliza pe partea tehnică, dar a fost contestat și a trebuit să îl anulăm. Am luat-o de la capăt. Am început partea de Milaș și Teaca, urmează Chiochiș, deci acele zone unde oamenii nu au surse de alimentare cu apă și am zis să lăsăm pentru mai târziu ce ne doare pe noi legat de tehnologiile de tratare, epurare unde vrem să mai modernizăm câte ceva. Mai întâi să asigurăm apă populației. Eu sper că vor îâncepe și lucrările. De lucru este pentru toată lumea. Foarte multe companii sunt în stadiul de licitații. Nu știu de ce e bătaia așa de mare pentru o lucrare sau alta pentru că, după părerea mea, nu sunt atâția constructori care să acopere toate lucrările care vor fi”, a spus Șandru.

Prin POIM, Aquabis duce rețelele de apă și canalizare până la nivel de branșament contor. ”Este printre puține programe prin care se fac inclusiv contorizare. Au mai fost programe gen PNDL prin care se făcea doar rețeaua stradală fără branșament și fără racord. La noi e brașament, contor, canal, cu cămin dea cord. Omul mai trebuie doar să-și lege imobilul la rețea pe cheltuiala proprie”.

Potrivit managerului Aquabis, după ce se va finaliza POIM, apă potabilă va avea peste 90% din populația județului, iar canalizare undeva la 80%.

”La canalizare sunt niște indicatori mai strânși în sensul că aglomerările sub 2000 de locuitori nu puteau fi introduse în proiect, dar sunt destule UAT-uri care și-au făcut canalizare pe alte programe și atunci va fi destul de bine acoperit județul nostru”, a declarat Ion Șandru.

3 comentarii

  • Firme de tot rahatul. Ăștia care fac aceste lucrări ar trebui să fie obligați timp de câțiva ani să răspundă de calitatea lucrărilor. Cele mai multe probleme apar la rețeaua de canalizare, pt.ca ori o fac cu contrapanta, ori fac niște stații de pompare care nu au nimic ce să oprească piatra s-au alte obiecte care apoi ajung in corpul pompei și ori o blochează, ori o arde.

  • Daca caietele de sarcini sunt intocmite corect si exista o triere initiala privind admiterea la licitatii (in legatura cu dotarea tehnica a firmelor si existenta specialistilor) este clar ca trebuie sa primeze numai criteriul pretului. Dar aveti tot dreptul sa nu primiti la licitatii firme care nu au mai realizat lucrari similare sau nu au dotarea tehnica necesara.Nu trebuie sa va mirati asa de tare de ce se inghesuie toti la licitatii cand ar fi de lucru pentru toata lumea.Explicatia (pentru mine) este simpla. Daca (eu, ca firma) nu pot sa fac mai multe lucrari in acelasi timp , pe unele o sa le subcontractez si voi face eventual verificari in teren privind calitatea lucrarilor si desigur voi intocmi dosarul de receptie a lucrarilor , voi participa la receptie si „imi voi asuma raspunderea” privind garantia lucrarilor. Imi pare rau s-o spun dar stiti foarte bine ca asa stau lucrurile.Acea firma va castiga bani fara sa lucreze proportional cu castigul. Personal nu prea cred ca se pot face statii de epurare functionale la Budesti si la Milas intrucat in sezonul calduros nu prea curge apa pe „garla”. In rest , e bine ca incercati sa duceti apa si in zonele „insetate” ale judetului.Aveti grija cum abordati problemele astfel incat sa evitati situatii de genul celei de la Telciu.

  • Este interesant că zonele în care lipsește apa se suprapun cu zonele în care nu prea este pădure. Dar nimănui nu-i pasă…. Mai bine o ducem din alte zone și o contorizam, pe bani, decât să ajutăm să fie fântânile pline cu apă. Bine aceasta este moca. Este doar o părere.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS