Liliecii încă hibernează în Parcul Național Munții Rodnei. Abia de luna viitoare și până în iulie-august, vor forma colonii de naștere, unde se strâng doar femele și nasc un singur pui pe an.
Femelele învață puiul să vâneze și să comunice, apoi zboară alături de el către adăpostul de hibernare. Pe drum apar masculii și începe ritualul de împerechere, masculii încercând să impresioneze femelele cu diverse trucuri. De obicei un mascul găsește un loc optim și începe să cânte (august – septembrie). În funcție de specie, aceștia pot forma haremuri și se pot reproduce cu un număr mare de femele. Animalele pleacă apoi către adăpostul de hibernare. Acolo își reduc activitatea treptat, odată cu sosirea frigului. Liliecii care hibernează în zone antropizate se trezesc destul de des pentru a bea apă sau chiar pentru a se hrăni în nopțile mai calde din iarnă. Când vine primăvara, animalele pleacă din nou, femele îndreptându-se către zonele de maternitate. Aceste migrații variază în funcție de specie, de la ordinul zecilor de kilometri, la ordinul miilor de kilometri.
Liliecii din România se hrănesc exclusiv cu insecte, iar iarna hibernează, în spații cu temperatură constantă și umiditate ridicată, precum peșteri, galerii sau scorburi. În timpul hibernării, liliecii își scad temperatura corpului, ritmul bătăilor inimii și al respirației. Aceștia nu trebuie deranjați în timpul hibernării, trezirea prematură ducând la un consum mare de energie, care le pot pune viața în pericol.
Liliecii sunt protejați de lege atât la nivel național (avem 32 de specii), cât și la nivel european și internațional. Este necesară protejarea lor din cauza degradării habitatelor naturale, a utilizării pesticidelor și insecticidelor, a mortalității cauzate de coliziunea cu turbinele eoliene și din trafic, dar și din cauza interacțiunii om-animal, care deseori se termină foarte prost pentru lilieci.
Parcul Național Munții Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor este al doilea parc național din țară ca suprafață, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.
Adaugă comentariu