Sesizările pot fi trimise la lipsamedicament@anm.ro. Desemenea, pe site-ul ANMDM pacien’ii au la dispozi’ie un formular prin care aceştia, rudele sau persoanele care îi ingrijesc pot sesiza reacţiile adverse în urma administrării unor medicamente, inclusiv vaccinuri. Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale va transmite mesajele primite Ministerului Sănătăţii pentru a fi luate măsurile necesare.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a cerut pacienţilor să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului dacă văd că dispar de pe piaţă anumite medicamente, odată cu aplicarea ordinului prin care producătorii vor fi obligaţi să revizuiască preţurile până la 10 martie. Ministerul Sănătăţii a solicitat tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii 75/2009, care nu a fost până acum aplicat.
Potrivit ordinului, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania. Actualizarea preţurilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de până la 20 la sută la unele produse, iar diferenţa de bani va putea fi utilizată pentru achiziţia de tratamente inovatoare.
Producătorii de generice din România anunţă că ajustarea preţurilor la medicamente, alături de taxa clawback, va face ca pentru aproape 1.000 de medicamente generice preţul de vânzare să scadă sub costurile de producţie şi astfel să dispară de pe piaţă. Multe dintre medicamentele ieftine care ar putea dispărea sunt folosite pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare, digestive, reumatologice şi a bolilor infecţioase şi dă ca exemplu metoprolol, enalapril, omeprazol, amoxiciliclna, indapamida, ketoprofen, ibuprofen, diclofenac, atorvastatina, trimetazidina, ranitidina, pentoxifilina, ciprofloxacina sau ampicilina.
ursofalk 250mg / 500mg
ursofalk 250mg / 500mg se mai gaseste?