Sănătate

Medicii de familie, nemulţumiţi de prevederile Contractului cadru, ameninţă cu proteste

Medicii de familie sunt decişi să protesteze dacă nu va fi retras noul proiect privind Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări de sănătate: ”Pacienţii sunt minţiţi. Nu înlănţuiţi medicina familiei!”.

”Pacienţii sunt minţiţi că au dreptul la „orice decide medicul”. În realitate, medicul este încorsetat în practica sa de restricţii economice, este adesea penalizat pentru ce a oferit pacientului cu nevoi medicale reale, ceea ce afectează relaţiile fireşti medic-pacient. Aceasta este o practică uzuală a caselor de asigurări. În alţi ani, modificările aberante ale contractului propuse de decidenţii de la CNAS şi MS au vizat mai mult reducerea timpului alocat pacientului prin muncă administrativă suplimentară, explozia birocraţiei,  creşterea costurilor de funcţionare şi scăderea veniturilor cabinetelor. În acest an atacul CNAS şi MS loveşte direct mai ales în pacienţi, care îşi vor pierde într-un orizont de timp relativ scurt medicii de familie independenţi, liberi să ia cele mai bune decizii în favoarea pacienţilor. Reţeaua naţională de cabinete de medicina familiei, mai ales în rural, va fi profund dezechilibrată. Medicilor de familie le va fi afectată de această dată atât stabilitatea  cabinetelor, cât şi modalitatea de exercitare a profesiei, devenind  servitorii unor  interese care nu ţin de profesia medicală. După mai mulţi ani de încercări eşuate de a deschide brusc sute de cabinete de medicină familiei în incinta clinicilor cu mai multe specialităţi şi laboratoare – adevărate mall-uri sau supermarketuri medicale unde pacientul este stimulat să consume – proiectul de modificare a Contractului-cadru aduce soluţia: eliminarea pârghiilor de control asupra numărului necesar de cabinete de medicina familiei care asigură, de fapt, climatul concurenţial corect şi în avantajul pacientului. Calitatea înaltă a serviciilor medicale poate fi asigurată doar în contextul stabilităţii unităţii medicale, nu atunci când apare goana sălbatică după profit. În medicină, calitatea prestaţiei medicale şi satisfacţia pacientului se măsoară diferit şi nu ca la supermarket, pe piaţa de consum. SNMF condamnă ferm aceste practici comerciale care încalcă deontologia profesională şi pun în pericol starea de sănătate a pacienţilor. Medicii de familie vor decide foarte curând ce măsuri de protest vor adopta în faţa acestei realităţi, dacă toate încercările de mediere pe cale amiabilă vor eşua. Senatul SNMF a decis neacceptarea proiectului menţionat şiproteste de amploare ale medicilor de familie în situaţia menţinerii lui”, a transmis Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF).

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate.


În cazul asistenţei medicale primare, proiectul prevede că medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul persoanelor înscrise pe listele proprii. De asemenea, în proiect nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. În prezent, limita minimă este de 800 de persoane înscrise în mediul urban, iar în mediul rural se stabileşte pe unităţi administrativ-teritoriale sau zone urbane, de către o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate şi ai direcţiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judeţean al medicilor de familie şi ai asociaţiei profesionale judeţene a medicilor de familie. Comisia stabilea şi numărul necesar de medici de familie ce puteau intra în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate.

Proiectul mai prevede ca veniturile medicilor de familie să se împartă astfel: 20 la sută pentru plata per capita şi 80 la sută pentru plata pe serviciu, în prezent împărţindu-se în mod egal între cele două. Totodată, se prevede majorarea numărului maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate pe lună de medicii de familie de la 21 la 42.

Persoanele care refuză cardul naţional de sănătate, din motive religioase sau de conştiinţă, vor prezenta, din 1 mai, o adeverinţă de asigurat, cu valabilitate de trei luni, atunci când beneficiază de asistenţă medicală, medicamente sau dispozitive medicale, potrivit proiectului Contractului cadru.

CNAS propune creşterea numărului serviciilor acordate persoanelor neasigurate, printre care supravegherea gravidei pe durata sarcinii şi lăuziei, dar şi spitalizarea în regim de zi a pacienţilor cu boli cu caracter epidemiologic care nu necesită izolare, un exemplu fiind tratamentul rabiei.

AICI proiectul pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului‐cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

5 comentarii

  • Nene, iarasi ai fugit din spital si nu ti-ai luat tratamentul!! Azi era plin de ambulante in oras, sper ca te-au gasit si ti-au dat medicamentatia.

  • Cand sistemul de asigurari e nemultumit ca medicii selecteaza pacientii, poata sa mareasca numarul de medici acceptati la contract. Se poate decide plata numai a serviciilor , nu si a listei de pacienti. Se determina in felul acesta prezenta la cabinet a medicului fara a mai face controale inutile . Un cabinet ar trebui sa aiba minim 3 asistente. Aproape toate au numai o asistenta angajata , care vine cu o jumatate de ora inaintea medicului si pleaca imediat dupa acesta. Real, mici-un medic de familie nu acorda consultatii la domiciliu(poate in rural). Limitarea la 42 consultatii pe luna la domiciliu ( 2 /zi lucratoare ) poate elimina tentatia de a raporta servicii neefectuate.

    • Eu stiu un lucru:medicul de familie la care sunt inscrisa sustine ca poate conulta 20 de pacienti/zi carora le poate prescrie reteta sau da trimitere catre spital,policlinica,etc. Daca sunt bolnava(sau copilul este bolnav),nu pot sa astept 3,4,5 zilechiar si o saptamana ca sa fiu consultata.Prin urmare,rog sa ma primeasca si trebuie sa platesc atat consultatia cat si medicamentele reteta nefiind compensata.In momentul de fata este reglementat nr.minim pacienti nu si nr maxim.medicul inscrie cati pecienti are chef dar programeaza tot 20/zi.In felul asta nu-ti vine rândul la consultatie decat daca are el „bunavointa”.

    • Când ai un copil bolnav(febra,diaree,varsaturi,etc),si nu ma refer la cronici,nu poti astepta sa-ti vina rândul pt consultatie;si atunci scoti banul.CNAS-ul ne trateaza cu dispret pe banii nostrii.Sistemul este facut in asa fel incat bolnavul sa fie pagubit.Nu-i intereseaza calitatea serviciilor oferite,nu-i interezeaza preventia,nu-i intereseaza nimic.
      Pun pariu ca un angajat CNAS are salariu dublu fata de un medic.Ii pasa cuiva?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS