Lista celor 27 de străzi din Bistrița pe care se vor plăti parcările. Tariful pe zi, triplat de CL

Holistic

Șoferii vor fi obligați să plătească staționarea în peste 1.200 de locuri din oraș situate pe 27 de străzi după ce Consiliul Local Bistrița a aprobat, joi, noul regulament pentru parcările cu plată. Astfel, pentru pentru 30 minute se va plăti un leu, pentru o oră doi lei, prin transmitere SMS 0,35 euro + TVA/oră, iar pentru o zi tariful va fi de 15 lei, de trei ori mai mare decât s-a propus inițial de executivul Primăriei Bistrița.

Conform hotărârii adoptate de consilieri, abonamentul de parcare lunar va costa 70 de lei, cel trimestrial 180 lei, semestrial – 250 lei, anual – 480 lei. Vor plăti 1.200 de lei pe an firmele care vor încheia contracte de rezervare a locului de parcare.

Totodată, s-a modificat și tariful pentru parcările de reședință de la 120 de lei pe an la 180 de lei pe an, ca și ora de la care se poate parca. Până acum, locul de parcare putea fi utilizat de la 15.30 la 8.00, iar potrivit noului regulament va putea fi ocupat de la 17.00 până dimineața la 8.00.

S-a decis modificarea perioadei care asigură utilizarea locului de parcare, respectiv zilnic de la ora 17.00 până la ora 08.00, raportat la faptul că programul de lucru pentru majoritatea persoanelor încadrate în muncă este până la ora 16.00 sau 17.00. Beneficiarii locurilor de parcare vor putea folosi parcarea şi între orele 08.00 şi 17.00 fără să achite o taxă suplimentară, dar în cazul în care parcarea rămâne liberă, aceasta poate fi folosită de o altă persoană, până la ora 17.00. Vechiul regulament prevedea asigurarea utilizării locului de parcare începând cu ora 15.30.

Datorită faptului că în bugetul local sunt cuprinse sume în vederea amenajării în viitorul apropiat a unor parcări de reşedinţă acoperite, în zonele unde se pretează acest lucru, s-a aprobat un tarif de bază de 20 lei/loc de parcare acoperit/lună, respectiv 240 lei/an pentru persoanele fizice şi 40 lei/lună/loc de parcare acoperit, respectiv 480 lei/an pentru persoanele juridice. Atribuirea acestor locuri de parcare acoperite se va face conform regulamentului de atribuire a locurilor de parcare, iar pentru cazurile în care atribuirea se va face  prin licitaţie publică cu strigare, aceasta va fi suma de plecare la licitaţie iar pasul de supralicitare va fi de minim 5 lei/loc de parcare/an.

Tarifele vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018. Consiliul Local a mai stabilit că nu se mai pot face abonamente la preţurile actuale decât pentru anul 2017, aşa încât, dacă cineva îşi face abonament în 27 decembrie a.c., de exemplu, va plăti la tariful actual doar zilele rămase până la finalul anului, începând cu 2018 urmând să achite preţurile stabilite în şedinţa de joi.

Iată locurile de parcare pentru care șoferii vor fi obligați să plătească, altfel riscând amenzi.

NR. CRT. DENUMIREA ZONEI PARCĂRII NR. LOCURI OBSERVAŢII
1. Piaţa Centrală 137
2. Str. Gheorghe Şincai 86
3. Str. Dornei 74
4. Str. Nicolae Titulescu 47
5. Str. George Coşbuc 38
6. Piaţa Mihai Eminescu – în fata ING 38
7. Piaţa Petru Rareş (vis-a-vis de Hotel Coroana) 16
8. Str. 1 Decembrie (Serviciul Paşapoarte – staţia autobus) 31
9. 1 Decembrie (Restaurant Rapsodia) 24
10. Str. Liviu Rebreanu – înspre Domus 42
11. Str. Bistricioarei – înspre fostul PT 30
12. Piaţa Unirii 23
13. B-dul Decebal nr.40-42 (în faţa Complexului Hermes) 60
14. B-dul Decebal nr.27 (în faţa halei Decebal) 13
15. B-dul Decebal nr.46 (în faţa Restaurantului Bulevard) 15
16. Str. Cuza Vodă (în faţa pieţei Decebal şi a Hotelului Decebal) 28
17. Str. Cuza Vodă bl.25 (în faţa farmaciei) 9
18. Str. Arţarilor 76
19. Str. Ursului 55
20. Str. Crinilor 41
21. Calea Moldovei – în zona pieţei 61
22. Str. Alexandru Odobescu 60
23. Str. Ion Ratiu 23
24. Str. Alba Iulia 75
25. B-dul Republicii 117
26. B-dul Decebal (în faţa Centrului Cultural „Dacia”) 29
27. Str. Gării (în faţa magazinului Francesca) 6
TOTAL 1220

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. citizen

  membri ai Partidului Salvati Detinutii.
  astia au modificat orarul pentru parcarile de resedinta de la ora 17 pâna la ora 8 în asa fel încât sa provoace zarva si scandal între oameni.
  cei care ies de la serviciu la ora 15 sau ora 16 vor fi nevoiti sa-si lase masinile pe unde apuca daca locul de parcare platit este ocupat de altcineva.
  inevitabil situatii de genul acesta vor degenera în certuri si disensiuni.
  este o politica perfecta de „divide et impera” a unui popor si asa idiot si naiv care de 25 de ani suporta mizeria si batjocura unor PENALI.
  bine a zis Petre Tutea când a iesit de la puscarie: „Am stat 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi”

  (0)
 2. Bistritean

  in Brasov, parcarea e 0.45 eu+tva, pe ora. Nu inteleg cum un oras mic, cu salarii mai mici , are taxe mai mari (parcare, salubrizare). Oare va deveni un lux sa locuim in orasul psd-cretului?

  (0)
 3. ovidiu

  Ati marit pretul la parcari ca sa va puteti plati salariile psdiste nesimtite.Apropo,mai lucra cineva in primarie dupa ora 15 sau vinerea bupa ora 12?

  (0)
 4. cetateanul

  Domnule Ovidiu cu tot respectul dar mai lucra chiar pana la 18,19 seara este drept astia sunt putini dar daca treci pe la ora 18 pe langa primarie ai sa vezi in ce birouri se lucreaza, asa ca nu mai generaliza . Din curiozitste treci pe langa primarie ca si mine si ai sa vezi ca am dreptate, dar din pacate primarul nu vede decat pe cei care rup usa la sfarsitul programului.

  (0)
 5. Balan Marius - ingrijitor al statului

  Cititorule nu ai nimerit-o semnand in locul meu gresit. Niciodata nu mi-am afisat numele asa. Cred ca ar trebui sa iti arati si tu adevarata identitate daca esti barbat adevarat si nu un neica nimeni. Pacat de tine ca ai primit un nume de la parinti si popa care te-a botezat.

  (0)
 6. Alan Dala

  Se putea gasi o solutie si pentru cei care ies la ora 15, dar si penttru cei care doresc sa aiba locul disponibil toata ziua. Poate citeste cineva de la primarie si analizeaza propunerea mea.

  Pot face mai multe culori pentru placute:
  1. placute verzi – locurile de parcare normale, cele care sunt rezervate numai de la ora 20 la 8 => tarif normal minus 10%
  2. placute albe – locurile de parcare normale, cele care sunt rezervate numai de la ora 17 la 8 => tarif normal
  3. placute galbene – cele care sunt rezervate dupa ora 16 =>tarif normal + 10%
  4. placute portocalii – rezervate dupa ora 15 =>tarif normal + 20%
  5. placute rosii – rezervate permanent =>tarif normal + 100%

  „tarif normal” fiind tariful obtinut dupa licitare, pe urma cetateanul sa aleaga culoarea placutei
  In acest fel ar fi mult mai bine pentru toata lumea, nemaifiind atatia nemultumiti, iar primaria ar incasa mult mai multi bani.

  Ce ziceti?

  (0)
  • Alan Dala

   Probabil ca este prea tarziu sa mai schimbe ceva, dar ar putea oamenii sa implementeze partial sistemul de mai sus. Si-ar putea lipi o bulina autoadeziva pe placutele de la locul de parcare, astfel incat cel care parcheaza sa stie ca proprietarul ajunge mai repede acasa si are nevoie de locul de parcare inainte de ora 17. Normal ca pentru aceasta ar trebui ca cel care detine locul de parcare sa fie de buna credinta si sa nu puna bulina rosie daca nu e cazul, ca daca pun toti buline rosii, atunci nici cei care parcheaza pe locul lor inainte de ora 17 nu ar mai putea tine cont de bulina.
   Eu clar ca daca s-ar face o astfel de conventie, nu as parca pe locul unuia care are bulina rosie (asta inemnand ca are neoive de locul lui toata ziua), ci as parca pe un loc unde e bulina verde, alba, galbena, portocalie, in functie de ora. Bulinele pot sa fie niste folii autoadezive, rezistente la apa, inghet si ultraviolete sau pot fi facute cu vopsea.
   Daca s-ar distribui pe facebook si s-ar publica si in ziarele locale, eu cred ca lumea ar respecta aceste conventii.

   (0)
 7. Popa

  Ce inseamna pozitia 9 din lista „str. 1Decembrie (Restaurant Rapsodia) ?
  Restaurantul pe care l-ati mentionat se afla in Piata Petru Rares.
  Clarificari ?

  (0)
 8. Tristan

  Trebe bani! Multi bani! Daca iti arde sa traiesti in Bistrita, apoi plateste fatu-mieu. De nu vrei a plati, muta-te pa Bargau, ori pa Valea Somesului. Alta solutie nu-i!
  Totul ii sub imperativul: se va face! Ce se va face? De toate! Cand? Niciodata! Da’ ce ne dore gura sa zacem ca se va face? Nu ne dore!
  No, numa’ joc si voie buna dragilor!

  (0)
  • Florin

   In toate orasele se platesc parcarile , mi se pare corect sa se plateasca si la noi . Cat despre schimbarea orei de la 15:30 la 17:00 mi se pare cea mai buna idee !

   (0)
  • Alexandra

   Florin, în toate orașele sub 100 000 de locuitori se plătesc taxe de parcare mai mari decât în cele cu 300 000 și eventual și centre universitare? Uită-te puțin pe tarifele din Cluj, Brașov etc. și ai să observi că cele din Bistrița sunt cel puțin egale sau mai mari.

   (0)
 9. contribuabil

  Cu toate taxele si impozitele marite – nu reusiti sa terminati de modernizat strazile incepute in 2015 si ralizate pe jumatate?

  (0)
 10. o primaria incompetenta

  V-ati crescut salariile si acum nu aveti banii de unde sa le sustineti. Adica noi contribuabilii va platim voua salariile care nu le meritati pt ca sunteti niste incompetenti. Sunt strazi fara iluminat public si fara asfalt iar voi facei partie pe dealuri fara zapada, poduri care nu duc nicaieri, puscarie pt veverite, ati scos pavajul de pe langa primarie si ati pus niste lespezi pe care daca nu esti atent iti belesti pantofii. Un stat plin de incompetenti si idioti care nu produc nimic dar au salarii nesimtite. Asta se va vedea la alegeri.

  (0)
 11. Alexandra

  Lista celor 27 de străzi? Aceste 27 de străzi sunt cam toate străzile din oraș, cu excepția celor din cartierele de locuințe, unde nu se desfășoară vreo activitate și unde s-au stabilit deja licitații anuale. Cu alte cuvinte, este vorba de întreaga zonă a orașului unde ai putea avea un motiv de a merge (principalele instituții, sedii de bănci și firme etc.), nu de anumite străzi centrale.
  Este inadmisibil ca întreg orașul să fie supus unei taxe de parcare care o echivalează pe cea din orașe mult mai mari, cum ar fi Clujul (2 lei – 30 de minute) sau chiar o depășește (în Cluj, 50 lei/lună, iar în Bistrița 70lei/lună)!
  Să fim noi oare datori să acoperim găurile din buget pe care le-a făcut actuala administrație avidă de salarii?

  (0)
  • Ovidiu

   Suntem datori sa suportam ciuma rosie datorita sloganului:”nu ma duc sa votez,nu am pe cine vota ca toti sunt hoti!”.Si uite asa ne rade ciuma rosie in fata!

   (0)
  • Haurențiu

   Trebuie recuperată ,,gaura” descoperită de Curtea de Conturi, bagseama. De aia plătiți prețuri de Manhattan la parcări, preț de caviar la gunoi, câte și mai câte. Mă mir cum nu taxează parcarea pe străzile de pământ, ar scoate bani frumoși și de acolo. Puneți de un referendum și dați-l jos pe tovarăș, mira-s-ar lumea de mandatele lui să se mire! Pfui!

   (0)
 12. Sofer

  Si strazile cand se asfalteaza? Eu merg zilnic pe grigore balan, nasaudului si decebal… si de ani intregi simt mereu ca imi s-ar rotile de sub masina la cate petice si gropi sunt… prima data asfaltati si apoi sa aveti pretentii.

  (0)
 13. Mester

  De cand s-a bagat cu un leu prin oras, hopaaa, sunt parcari, ca asa e romanul, nu plateste doamne-feri, acuma oriunde mergi, platesti cu sms si ai loc, intri si rezolvi rapid problema si ai plecat, si platesti un leu si nu e problema… astia care comenteaza de ce nu o facut ceva ca sa se schimbe in mai bine… liberalii, nimic, nimic, ca voi sunteti cu domeniul privat, cu taxe mici..sau iarasi o sa sara peteleu si blonda ca de fapt ei au propus primii introducerea taxelor..

  (0)
  • Tristan

   No, Mestere, zau ca nu asa se pune problema. Dai un ban, dar sa stii ca face. Priveste in jurul tau si uita-te la factura care trebuie platita! Daca, in viziunea dumneavoastra, credeti ca face mai mult, nici o problema – faceti propunerea sa se plateasca mai mult. nu o suta de euro pe an ca sa-ti poti parca masina in oras pe parcursul unui an, ci de trei ori mai mult. Iar pentru parcarea de la bloc, de zece ori mai mult, ca doar nu ne-o dat mama strazi si parcari, ci iubitii nostri conducatori. Pai nu?

   (0)
 14. zaranin

  parcarile de resedinta,sunt de la 8-17.00 ocupate de cei care detin magazine si firme .Cu multa nesimtire sunt parcate pe locurile cetatenilor care platesc taxele.deci,acum o sa mergem acasa ,sa asteptam sa plece persoanele din parcare si pe urma sa ne luam locul??
  si sa platim si o majorare de 50%.??sunteti jenanti dlor,cei care aveti asemenea idei..

  (0)
 15. Ionci

  In orice tara civilizata exista in oras un anumit nr restrans de locuri de parcare. Cibe zice ca trebuie sa intre toata lumeacu masina in oras sa murim intoxicati de noxe??!! Masinile pot fi lasate inafara orasului si sa se intre cu mijloc de transport in comun. Asta e….multumiti sau nu….carcotasi sau nu :-/

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.