Sănătate

Livia Moldovan, soţia fostului primar, despre cum a învins cancerul: ”Boala aceasta nu e o glumă”

Cancerul, boala incurabilă a secolului, poate fi învins. O spune cu mult curaj farmacistul Livia Moldovan, preşedintele Asociaţiei Amazoanele Bistriţene, într-o mărturisire zguduitoare care să servească drept învăţătură de minte şi altor femei. Diagnosticarea rapidă a bolii poate duce la salvarea vieţii.

Povestea doamnei Livia Moldovan apare sub titlul de „Mărturia unei supravieţuitoare” şi este publicată într-o broşură editată de Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală Bucureşti, împreună cu Asociaţia Clubul Amazoanelor Bistriţene şi Crucea Roşie Română, în cadrul proiectului  „Împreună pentru sănătatea sânului”, co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei cu suma de 242.000 CHF.

Doamna Livia Moldovan relatează aici că primul simptom l-a sesizat în 5 noiembrie 1996 chiar în ziua în care împlinea 47 de ani. „M-am trezit cu o senzaţie ciudată la ambii sâni, parcă erau mai mari, fierbinţi şi plini de noduli. M-am speriat, dar mi-am spus că probabil cu timpul totul se rezolvă. M-am dus la medic, mi-am făcut o mamografie, dar citirea a fost  cam superficială. (…) Farmacistă fiind am ascultat medicii ginecologi, am făcut tratament hormonal. În cele din urmă, am rămas cu un nodul la sânul drept. Timp de şase luni am tot amânat o consultaţie la Cluj la un medic oncolog. M-am convins însă că e posibil să am cancer. Aveam 47 de ani, trei copii studenţi şi simţeam că mai am de lucru pe acest pământ”, a scris doamna Moldovan.

După numeroase tratamente şi refuzul de a se opera a recurs la chimioterapie şi cobaltoterapie. „Dacă mergeam la medicul specialist în noiembrie 1996 era posibil să rămân doar cu operaţia de masectomie”, notează dânsa acum cu regretul că nu a luat cea mai bună decizie la momentul respectiv, aşa cum fac, de regulă, majoritatea femeilor.

Costurile deciziei de atunci au fost mari: i-a căzut părul, a suportat stări de greaţă şi vomă.  În final, a ajuns să se opereze, deşi recunoaşte că „psihic” nu a vrut să accepte că e bolnavă. Cu suportul total al familiei a reuşit cu greu să depăşească acel moment de cumpănă în viaţa domniei sale. În urmă cu zece ani a pus bazele Clubului Amazoanelor Bistriţene, organizaţie formată din femei care au învins cancerul, fiindcă a hotărât să ajute şi alţi oameni, prin exemplul personal, să ia cele mai bune decizii. E motivul pentru care a şi hotărât să-şi scrie povestea.

Miercuri, am găsit-o pe Livia Moldovan, soţia fostului primar Vasile Moldovan, mai încântată ca niciodată de ce a realizat. Drumul a fost greu, dar rezultatele vorbesc de la sine.

„Acest proiect e o încununare a ceea ce noi ne pregătim de zece ani să facem, această informare medicală de care e foarte mare nevoie în ţara noastră. Dacă femeile nu sunt informate, nu se investighează. Noi vrem să le spunem că această boală nu e o glumă, ea există şi pentru ca gradul de mortalitate să fie cât mai mic trebuie să se facă diagnosticarea cât mai repede. Dacă boala e descoperită timpuriu, se face operaţia şi nu se mai apelează la chimioterapie sau cobaltoterapie şi supravieţuirea e de 100%. Noi pentru asta luptăm de 10 ani. Am trecut prin această boală şi am putea să ne vedem de vieţile noastre, dar ştiind prin ce am trecut, noi vrem ca numărul persoanelor informate să fie cât mai mare. Am aderat cu mare drag la acest proiect, avem 22 de oameni pregătiţi în tot judeţul care să facă aceste informări medicale. Mai avem un target de 1291 de persoane care trebuie să fie informate, dar noi vrem să-l depăşim”, a spus doamna Moldovan.

Potrivit datelor de la Direcţia de Sănătate Publică, în judeţ erau, în 2012, 730 de femei cu cancer la sân dintre care 315 în mediul urban şi 415 la ţară. Este posibil ca, de atunci, numărul să fi crescut. În 2009, 472 de bistriţeni bolnavi de cancer au murit dintre care 178 de femei, 22 diagnosticate cu cancer la sân.

Medicul Violeta Horhoianu, expert în formare la Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, a declarat miercuri pentru Timp Online că proiectul derulat în parteneriat cu Clubul Amazoanelor Bistriţene a început în 2013.

„Îl derulăm în şase judeţe, inclusiv în Bistriţa-Năsăud. Am selectat şi judeţul dumneavoastră fiindcă am găsit aici o structură dornică să se implice, mă refer la Clubul Amazoanelor Bistriţene, organizaţie din care fac parte doamne care au cunoştinţele necesare pentrua  lupta împotriva cancerului la sân. În opinia mea, în Bistriţa-Năsăud merge cel mai bine proiectul până în momentul de faţă. Mobilizarea a fost exemplară aici, colaborarea cu instituţiile locale, la fel. Motivul pentru care suntem azi, aici, este să lansăm cartografierea unică în domeniul cancerului de sân. E o echipă inimoasă a învăţat cum să facă o cercetare calitativă şi cantitativă şi a făcut-o la modul foarte serios analizând datele democrafice, dar şi ceea ce specific în rândul populaţiei. E o radiografie făcută judeţului Bistriţa-Năsăud din perspectiva cancerului la sân. Am vrut să ştim populaţia, frecvenţa cu care apare cancerul la sân, mortalitatea, care sunt serviciile la care pot apela femeile şi am mai vrut să vedem care e nivelul de cunoştinţe al populaţiei cu privire la cancerul de sân, cât de dispuse ar fi femeile să se investigheze şi care ar fi barierele care le împiedică să ajungă la aceste investigaţii. La nivel naţional, avem în fiecare an în jur de 9000 de cazuri noi şi în jur de 3000 de decese, fiind a treia cauză de mortalitate la femei prin cancer. Partea îngrijorătoare este că boala apare la femei cu vârste tot mai fragede, încă din copilărie. E o problemă pe care nu o putem ignora şi tot ce putem face este să informăm tinerii încă de pe băncile liceului pentru că boala nu ocoleşte nici bărbaţii, la ei evoluţia bolii fiind violentă”, a spus Violeta Horhoianu.

Prin acest proiect, în Bistriţa-Năsăud s-au format 20 de persoane care informează mai ales femeile din mediul rural în legătură cu ce trebuie să facă pentru a nu ajunge în situaţii în care să nu mai poată fi salvate, respectiv care sunt factorii de risc, ce semnale de alarmă trebuie să cunoască şi indiferent de ele, dacă au împlinit 40 de ani, să-şi facă o mamografie, iar între 20 şi 40 de ani o ecografie o dată la trei ani.

Mai multe despre cancerul la sân găsiţi pe www.infocancerdesan.ro

Cristiana Sabău

proiect cancer 3 proiect cancer 2 proiect cancer 4 proiect cancer 1

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.